"Tači ostao da lebdi kao čardak ni na nebu ni na zemlji"

Ako ne bude kompromisa, tom ludilu koje dolazi iz Prištine nema kraja, poručuje pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković. Na panelu i Minhenu se videlo da Hašim Tači nema argumenata, i da se koristi starim floskulama, istakao je Petković.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji u Minhenu bilo od izuzetnog značaja.

"To je bila prilika da srpska strana prenese najvećim političarima i moćnicima, pogotovo onima zapadnog sveta, kako stoje stvari, o našim naporima za kompromis i svim lošim ponašanjima Prištine i jednostranim odlukama iz Tirane i Prištine kako bi se destabilizovao region i zaustavio dijalog", rekao je Petković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da se dešavaju različiti procesi koji za cilj imaju formiranje "Velike Albanije".

"Moramo glasno da govorimo o tome, ovo je bila prilika da predsednik Vučić stavi do znanja šta očekuje region ako se ne dođe do kompromisa – stvaranje 'Velike Albanije', etničke države, sa idejom da se proteraju Srbi sa Kosova i Metohije", rekao je Petković.

Da je namera da Srba na Kosmetu više nema vidi se, smatra Petković, i iz odluka Prištine o vojsci Kosova, taksama i platforme.

Na panelu sa Johanesom Hanom i Hašimom Tačijem, pokazalo se da Priština nema argumenata. Vučić je na toj diskusiji, rekao je Petković, matirao Tačija.

"Tači je ostao da lebdi kao čardak ni na nebu ni na zemlji. Značajni ljudi i političari su slušali diskusiju, mogli su da vide da Priština nema argumenata, da se Tači koristi starim lažnim floskulama da su žrtva, a kada na jedno jedino pitanje – gde je Zajednica srpskih opština, Tači nije imao odgovor", rekao je Petković, dodajući da je to pitanje i za međunarodnu zajednicu.

"Ako nema kompromisa, ludilu iz Prištine neće biti kraja"

Ukazuje da i posle poziva i pritisaka da se ukinu takse, a naročito onih iz SAD, Priština ne ukida takse.

"Priština ide i korak dalje, donosi platformu protiv dijaloga u kojoj se navodi da treba da se formira sud za zločine koje su počinili Srbi, da se prizna Kosovo, da uđe u UN i ostale međunarodne organizacije. O kakvom dijalogu je reč? Vučić je bio za kompromis, kako bi naš narod opstao i da bismo postigli mir i stabilnost u celom regionu. Ako ne bude kompromisa, tom ludilu koje dolazi iz Prištine nema kraja", upozorio je Petković.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM kaže i da ne može da veruje da Ramuš Haradinaj "napada Mogerinijevu, Hana, oglušuje se o pismo Trampa, i da oni govore kako su za dijalog i kompromis".

"Tači ponavlja da će biti sporazuma, da su spremni, a kako? Tako što se pozivate na ustav koji ne priznajemo? U Briselu smo jer vas ne priznajemo. Ako sami možete da rešite probleme, zašto niste ušli u UN i Interpol. Ako međunarodna zajednica želi da se pronađe rešenje, mora u tom rešenju da učestvuje Beograd, da srpska strana ne može da bude strana koja doživljava poraze", zaključio je Petković.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се