Dačić: Šta Priština slavi i šta su uradili za 11 godina?

Posle 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jasno je da je projekat Prištine doživeo potpuni poraz, jer bez dogovora sa Beogradom nema rešenja tog pitanja i to je najveći doprinos srpske politike koji smo dali u proteklom periodu, navodi šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić je istakao da ne zna šta Priština danas slavi i upitao šta su oni uradili za 11 godina.

"Jesu li postali članovi UN, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, Saveta Evrope, Uneska, Interpola? Koliko im vremena treba za tako nešto? Taj projekat je osuđen na neuspeh, zato je rešenje samo u dijalog", naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je, na promociji 13 država koje su povukle priznanje Kosova "Srbija se čuva diplomatijom", ukazao da je važno što je tema Kosova i Metohije vraćena na dnevni red važnih svetskih foruma i da je danas situcija takva da se bez kompromisa ne može doći do trajnog rešenja.

"Velika zasluga pripada i zemljama koje su povukle priznanje, jer mnogo je teže razgovarati sa zemljama koje su već donele odluku o prizanju", rekao je Dačić.

Podsetio je da su za vreme vlasti "koja sada protestuje", Borisa Tadića i Vuka Jeremića, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je, od kada je on ministar spoljnih poslova, devet zemalja priznalo, a 13 povuklo priznanje.

"Ali, to nije dovoljno i mi ćemo sa politikom povlačejna priznanja nastaviti", poručio je Dačić.

Zemlje koje su povukle priznanje su - Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burduni, Liberija, Papau Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Unija komora, Solomonska ostvra, Republika Palau i Madagaskar. 

Dačić je istakao da građani ne znaju mnogo o tim zemljama i da je izložba dobro podsećanje zato što se upravo juče od Hašima Tačija u Minhenu moglo čuti da oni i dalje govore o 116 zemalja koje priznaju KiM.

On je podsetio da je prilikom glasanja u Interpolu, za prijem Kosova u tu organizaciju glasalo svega 74 članica UN.

"To znači da je cela ta tvorevina satkana na lažima i zato ćemo mi i dalje nastaviti sa politikom da upoznajemo zemlje sa činjenicama. Očekujem da će sledeće godine ceo ovaj plato biti ispunjen panoima i da će taj broj vrlo brzo pasti ispod polovine čclanive UN", rekao je Dačić. 

Upitan o najavljenoj peticiji sa potpisima više hiljada Italijana, u kojoj se od Vlade u Rimu traži ponovno razmatranje priznanja takozvane države Kosovo, Dačić kaže da to nije prvi slučaj, jer širom Evrope ima takvih peticija.

Dodaje da ima i zemalja koje su priznale Kosovo, a nisu uspostavile diplomatske odnose, kao što su Poljska, Peru i Egipat.

Ministar je naveo da Priština stalno govori kako je povlačenje priznanja laž i upitao, ako je to laž, zašto su uveli takse i zašto nisu primljeni u Interpol.

Napomenuo je da je teško voditi politiku povlačenja priznanja jer Srbija dobija zahteve sa Zapada da prestane sa takvom politikom.

Trampova administracija se zalaže za kompromis

Upitan o čestitki predsednika SAD Donalda Trampa u kojoj je naveo da Srbija i Kosovo treba da postignu sporazum koji bi podrazumevao međusobno priznanje, Dačić je rekao da se stav SAD pomerio u odnosu na ranije administracije i da sada i Amerika podržave pregovore i rešenje oko koga se dogovore dve strane.

"Stav američke administracije po pitanju KiM je sada promenjen, dok su ranije administracije od Srbije tražile priznanje nezavisnosti Kosova, Trampova se zalaže za kompromis između Beograda i Prištine", naveo je šef srpske diplomatije.

U svakom slučaju, kaže Dačić, Srbija želi trajno rešenje, kompromisno, ali neće dozvoliti da bude ponižavana i da državni interesi budu ugroženi.

Podsetio je da su za vreme vlasti "koja sada protestuje", Borisa Tadića i Vuka Jeremića, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je, od kada je on ministar spoljnih poslova, devet zemalja priznalo, a 13 povuklo priznanje.

"Ali, to nije dovoljno i mi ćemo sa politikom povlačenja priznanja nastaviti", poručio je Dačić, koji je i predsednik SPS-a.

Na izložbi "Srbija se čuva diplomatijom", koju je organizovala SPS, su fotografije zemalja koje su povukle priznanje Kosova, sa najvažnijim informacijama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво