Svečana sednica kosovskog parlamenta, Rama jedini strani zvaničnik

U okviru programa obeležavanja 11. godišnjice od tzv. kosovske nezavisnosti, u Prištini je održana svečana sednica parlamenta. Takođe, održan je i defile pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga.

Obraćajući se pripadnicima KBS-a, koje u Prištini već nazivaju "vojskom", iako bi transformacija tih snaga, prema procenama stručnjaka, mogla da potraje najmanje 10 godina, kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je "Vojska Kosova najbolji dokaz uspeha države".

Obučen u vojnu uniformu, Tači je rekao da je mir obaveza za nove generacije koje dolaze, ali da je obaveza da se pripadnici KBS-a obučavaju i za rat.

Defile pripadnika KBS-a, koji je prošao od Trga Majke Tereze do Trga Ibrahima Rugove u Prištini, pratili su građani, albanski premijer Edi Rama, šef makedonskog parlamenta Taljat Džaferi, pripadnici prištinskih institucija, poslanici i članovi diplomatskog kora.

Institucionalni i politički lideri Prištine su prethodno na svečanoj sednici kosovskog parlamenta poručili da su zainteresovani za sporazum sa Beogradom u postojećim granicama kosovske teritorije i da aktuelna vlada neće pasti zbog taksi nametnutih na robu iz centralne Srbije.

Premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da su "danas Albanci na putu slobode" i da su uvek doprinosili "procesima u regionu". Kako tvrdi Haradinaj, "čak i danas oni doprinose miru i stabilnosti".

Prema njegovim rečima, Kosovo je zainteresovano za sporazum sa Srbijom, ali samo u postojećim granicama.

"Svi ćemo raditi za dobre odnose sa našim susedima. Zainteresovani smo za pravno obavezujuće sporazume sa Srbijom, za uzajamno priznavanje u aktuelnim granicama. Zainteresovani smo za napredovanje Kosova ka članstvu u NATO-u i EU,", rekao je Haradinaj, koji je svoje obraćanje završio rečima: "Bog blagoslovio Kosovo".

Veselji: Uvođenje taksi prava odluka

Predsednik parlamenta Kadri Veselji tvrdi da su stopostotno uvećane takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH "prava odluka".

Ta mera, kako kaže, neće biti razlog za pad kosovske vlade i raspad aktuelne vladajuće koalicije.

"Srbija je zaslužila te takse, a ova odluka nije lična već institucionalna. Sa SAD i EU, Kosovo je sigurnije. Američki interesi su i naši interesi", poručio je Veselji.

Napomenuo je da je Kosovo "mala država", ali da ima velike prijatelje poput SAD, Nemačke, Japana, Britanije...

"Zahvaljujemo ovim zemljama. U globalnom aspektu, Kosovo je blagoslovleno da ima SAD na svojoj strani", rekao je Veseli.

Šef kosovskog parlamenta i lider najuticajnije vladajuće Demokratske partije Kosova kaže da Priština sa Beogradom ne vodi dijalog da bi se postigao dugoroči mir, već da bi Kosovo "steklo priznanje i postalo član NATO-a i EU".

Dotakao se i Rusije rekavši da je potrebno ukloniti uticaj te zemlje u regionu te da se za to osim SAD zalaže i Priština.

"Moramo biti ujedinjeni prema Srbiji jer imamo isti cilj", naveo je Veselji.

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje predvođeni liderom Aljbinom Kurtijem ponovo su bojkotvali intoniranje "kosovske hime", pa su u salu ušli nkon toga.

Prethodno su instituicionalni i politički lideri obišli memorijalni centar prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, kao i mesto stradanja osnivača i prvog vođe OVK Adema Jašarija u Prekazu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво