Spor Srbije i Hrvatske oko granice – pozicije i dalje udaljene

Međudržavna komisija Srbije i Hrvatske postigla je određeni napredak u definisanju kopnenog dela granice, ali su dve strane i dalje miljama daleko od dogovora o razgraničenju na Dunavu.

Da li će linija ići po sredini reke, kako predlaže Beograd, ili po katastru, kako želi Zagreb, čime bi oko 10.000 hektara na levoj obali reke pripalo Hrvatima, i dalje je otvoreno pitanje, godinu dana nakon što su se predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović u Zagrebu dogovorili da dve države pokušaju da postignu rešenje u naredna 24 meseca.

Pozicije dve strane su i dalje udaljene, a sporna je, kako kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović, cela dužina granice, dok su dva rečna ostrva – Šarengradska i Vukovarska ada – najveći kamen spoticanja.

Stevanović u razgovoru za Tanjug navodi da je međudržavna komisija, koja se godinama unazad nije sastajala, prošle godine imala dva susreta i da je određeni pomak napravljen kad je reč o kopnenom delu granice, ali nije želeo da precizira kakav.

"Po pitanju Dunava, slažemo se samo da se gotovo ni oko čega ne slažemo, zato što problem vidimo potpuno drugačije. Oni ne žele da promene stav koji je u potpunosti u suprotnosti sa međunarodnim javnim pravom", navodi Stevanović, inače nacionalni koordinator za rešavanje otvorenih pitanja sa Hrvatskom.

Stav Srbije je da se primeni princip iz međunarodnog javnog prava, tako da granica između dve države ide sredinom plovnog toka reke.

Kako su problem rešile druge države 

Taj model, inače, uspešno je primenjen u slučajevima dunavske granice Austrije i Nemačke, Rumunije i Bugarske, Mađarske i Slovačke.

Hrvatska, međutim, insistira na granici po katastarskim knjigama iz vremena Austrougarske monarhije.

Primenom tog principa Hrvatska bi dobila oko 10.000 hektara zemlje na levoj strani Dunava, koji se nalaze na teritoriji Apatina, Sombora i Bačke Palanke.

Problem je činjenica da je Dunav promenio svoj tok u pravcu od istoka ka zapadu, dok katastarske granice idu starim tokom Dunava, te bi u tom slučaju granica više puta presecala reku.

Vučić i Grabar Kitarović su se dogovorili da, ukoliko dve zemlje u naredne dve godine ne postignu dogovor, idu pred nezavisno međunarodno pravno telo, koje će doneti konačnu odluku, podseća Stevanović.

Upitan da li veruje da će problem biti rešen u vremenskom okviru koji je dat u Zagrebu, Stevanović odgovora da se nada najboljem, ali da ne može da bude preveliki optimista da se dve zemlje neće naći pred sudom.

Arbitraža i MSP moguće alternative

Veruje da Hrvatska, posle iskustva sa Slovenijom oko Piranskog zaliva, više neće pristajati na arbitraže, što, navodi, rešenje svodi na jedno slovo – Međunarodni sud pravde u Hagu.

"Ukoliko do toga dođe, to će biti kompleksna pravna procedura, ali je na našoj strani međunarodno javno pravo, tako da, ako ne bude dejstva nekih vanpravnih faktora, očekujem povoljnu odluku po nas", rekao je Stevanović.

Kaže i da Hrvatska ne pokazuje političku volju da se stvari pomeraju u pozitivnom pravcu, navodeći da ta zemlja pokušava da kapitalizuje činjenicu da je članica EU, uz političke ucene po širokom spektru pitanja.

Upitan da li nas Hrvatska "ucenjuje" i pitanjem granica, Stevanović odgovara da je činjenica da se taj problem mora zatvoriti pre ulaska u EU, te ističe da su napori sa srpske strane ne samo u dobroj veri, nego i maksimalni.

"Nadam se da nećemo doći pred treću stranu, gajim optimizam, ali me iskustvo rada sa Hrvatskom naučilo da pre svega treba biti realista, a kad ste realista, radeći sa Republikom Hrvatskom, niste veliki optimista", dodao je Stevanović.

broj komentara 15 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. feb 2019, 02:05)
Милан [neregistrovani]

Катастарске књиге

По катастарским књигама Дубровник је све до 1939. године био српски. Драгиша Цветковић је 1939. години олако поклонио новооснованој бановини Хрватској Дубровник и све до Пељешца.

(nedelja, 17. feb 2019, 19:33)
anonymous [neregistrovani]

Granica.

Inace je granica Hrvatske veoma nelogicna i cudna. Nikako pristajati na neke verzije osim na onu o granici po sredini Dunava. Nema Hrvatska taj kapacitet da bi nas ucenjivala prilikom pregovora o poglavljima i ulasku Srbije u EU.

(nedelja, 17. feb 2019, 18:36)
anonymous [neregistrovani]

Verovatno ce to biti i to uslov za EU

Verovatno ce to biti i to uslov za EU

(nedelja, 17. feb 2019, 18:21)
anonymous [neregistrovani]

EU

Ako zelimo u EU... bice kako HR kaze. To ce da bude kao KiM... moramo priznati da bi usli u EU. Moracemo uraditi kako HR kaze... i tako ce biti

(nedelja, 17. feb 2019, 18:13)
anonymous [neregistrovani]

Granice idu sredinom rijeka...

A,niko hrvatskim gradjanima nece braniti da obradjuju zemlju u Srbiji kao sto ima mnostvo takvih slucajeva izmedju raznih drzava.Slican slucaj je na Uni izmedju Hrvatske i Republike Srpske gdje je Una napravila novi tok na stetu Republike Srpske,pa je srpska zemlja ostala u Hrvatskoj koju Srbi tamo redovno obradjuju.Ali,u ovom slucaju Hrvatska trazi granicu po sredini rijeke.Eto,dvostrukih standarda Hrvatske i to im treba napomenuti u razgovorima oko Dunava..

(nedelja, 17. feb 2019, 18:11)
anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi ,

Samo nek se oni drže podalje od nas i biće sve u redu .

(nedelja, 17. feb 2019, 17:03)
Радан [neregistrovani]

Пусти снови

Значи, по Хрватима ми у том дели земље не бисмо имали излазак на Дунав? Ко зна због чега је некад Аустро-Угарка премеравала сопствену земљу а Хрватска која тад није ни постојала ухватила се те чињенице као пијан плота. Суштина је да ће нас са тим уцењивати за улазак у ЕУ, а то је добро, јер тамо нема шта да тражимо.

(nedelja, 17. feb 2019, 15:32)
anonymous [neregistrovani]

Граница са Хрватском

Они, Хрватска, се позивају на катастарске књиге из доба Аустро -Угарске монархије, времена када Хрватска није ни постојала, а њихова независност је од стране великих сила призната у авнојевским границама и тада Хрвати нису имали ништа против такве одлуке запада!? Сад би нешто што није њихово па и Шаренградску и Вуковарску аду без обзира где је матица Дунава, а шта је са Барањом која се 1919. заједно са Бачком и Банатом присајединила тадашњој Краљевини Србији.

(nedelja, 17. feb 2019, 13:27)
anonymous [neregistrovani]

Ni u ludilu ne prihvatati takvo nesto!

Hrvatskoj nije vazna teritorija koliko zelja da uradi dve stvari. Prvo da ponizi Srbiju i dobije osecaj dobitka posle fijaska sa Piranskim zalivom, a drugo da se probije na kopno Srbije sto bi za Srbiju bila strateska katastrofa i veliki bezbednosni problem. Ovo je planski smisljeno i ne sme se dozvoliti ni po koju cenu.

(nedelja, 17. feb 2019, 13:25)
anonymous [neregistrovani]

Nikako preko polovine

Dunava,jer dozvoliti da predju reku.Bila to Hrvatima i onim koji stoje iza njih prilika da stalno nesto provociraju