Vučić: Dijalog u pat poziciji, Srbija ispunila sve obaveze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na panel diskusiji "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad" u okviru Minhenskog bezbednog foruma da je pitanje odnosa Beograda i Prištine veoma složeno i da je dijalog u pat poziciji. Poručuje da kompromisno rešenje ne može značiti kapitulaciju Srbije i da je Beograd spreman na dijalog. Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da je važno pronaći kreativno rešenje problema i krenuti napred.

Aleksandar Vučić je rekao da je pitanje Kosova mnogo složenije od odnosa Makedonije i Grčke, pošto je prethodno moderator panela, nemački diplomata Volfgang Išinger naveo da su premijeri te dve zemlje govorili o uspehu koji su postigli Prespanskim sporazumom.

"Kada govorimo o odnosu Beograda i Prištine, govorimo o sudbinama ljudi, teritorijama, o mnogim raznim pitanjima koja bi trebalo dotaći", rekao je Vučić.

Dodaje da je važno da nema tekućeg rata i i da su postignuti mir i stabilnost nešto što ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo. Naveo je da je to postignuto kroz proces dijaloga i da se uvek plašio da bi mogao da se odledi zamrznuti konflikt.

Ističe da je dijalog u pat poziciji i poručio da Srbija daje sve od sebe da postigne kompromisno rešenje.

Podseća da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i ne samo to, već nije uradila ništa unilateralno što bi moglo da izazove probleme drugoj strani ili bilo kakvu nestabilnost.

Međutim, Vučić kaže da, iako je Beograd ispunio sve svoje obaveze, koje se odnose i na izbore na KiM, "Telekom", pravosuđe, Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Priština "priča, ali ne radi ono što priča", rekao je predsednik i podsetio da je prošlo 2.026 dana od potisivanja Briselskog sporazuma a da ZSO nije formirana i 102 dana od uvođenja necivilizovanih taksi na srpsku robu. 

Kaže i da je Beograd molio Prištinu da odustane od pokušaja članstva u međunarodnim organizacijama i da se vrate dijalogu jer će omanuti, ali da je Priština pokušala da uđe u Interpol i Unesko.

Zatim je, kaže Vučić, Priština uvela anticivilizacijske takse protiv Srbije i protiv svih pravila Cefta koje nisu ukinute uprkos međunarodnom pritisku ukučujući i pritisak EU i SAD.

Dodaje da su takse tvrdoglavo ostale i da su lideri u Prištini rekli da će one biti ukinute tek pošto Beograd prizna nezavisnost Kosova. Podseća i da Srbija nije uvela recipročne mere.

Takođe, Vučić kaže i da je Priština usvojila novu platformu za dijalog i da se u tom dokumentu kaže da Kosovo treba da štiti svoj teritorijalni integritet, a da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova uz formiranje novog tribunala za Srbe.

"Sledi moje pitanje – kada kažu da smo bliži sporazumu, ja onda kažem – Priština priča, ali ne radi ono što priča. Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kada samo čekaju naš potpis, ako će da dobiju sve, a mi da izgubimo sve. Da li mislite da će tako da se desi? Pa, neće", poručio je Vučić.

Srbija je posvećena, vrlo ozbiljna i odgovorna – kada kažemo da ćemo nešto da uradimo to i uradimo.

Podsetio je na svoju poslednju posetu Kosovu i Metohiji i rekao da su mu to bila najteža dva dana u životu, jer su mu tamo zviždali i skoro ga napali, ali i da je imao hrabrosti da svom narodu kaže da je mir postao najvažnije pitanje za Srbiju.

Ponovio je da je Srbija ekonomski stabilna, sa stopom privrednog rasta od 4,4 odsto, uz smanjen javni dug, manju nezaposlenost i istakao da je ono što sve to može da ugrozi upravo odnos sa Prištinom.

"Učinićemo sve da nađemo kompromisno rešenje i to ne može i neće biti kapitulacija sa naše strane. Ako žele pravi dijalog, mi smo na raspolaganju", rekao je Vučić.

To je, kaže, ono što je ponovio Tačiju 100 puta – da je Beograd spreman da nastavi dijalog i da čeka Prištinu.

"Čuo sam obećanje na desetine puta do sada da će povući takse. To se nije desilo. Nisam optimista, ali ukoliko radimo svi zajedno, marljivo i ozbiljno, ne odbacujem mogućnost da ćemo doći do kompromisa. Međutim, danas se nalazimo veoma daleko", rekao je Vučić.

Tači: Red je na nas da postignemo sporazum

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači je rekao da je impresioniran sporazumom koji su postigli Cipras i Zaev i da veruje da sada postoji problem manje na Balkanu što je džinovski korak.

"Sada je red na Kosovo i Srbiju da postignu sporazum", rekao je Tači koji je takođe ocenio da je odnos Beograda i Prištine mnogo komplikovaniji i teži nego odnos Skoplja i Atine.

Tači je rekao da postoji 100 godina neprijateljstva i da je bio rat 1999. godine. Kaže je prvi Briselski sporazum 2013. godine potpisan i da je većina obaveza sprovedena ili se sprovodi.

Rekao je da želi da se fokusira na budućnost navodeći da je većina stvari iz Briselskog sporazuma primenjena, ali da primena nekih stvari mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima zemlje.

"Stoga poruke koje ste ovde čuli su su donekle istinite. Mi smo u situaciji zamrznutog sukoba i statusa kvo", dodao je Tači.

Smatra da je važno pronaći kreativno rešenje i krenuti napred kako bi se jednom zauvek uspostavio mir. Dodaje da dogovor mora da uključi obostrano priznanje i članstvo Kosova u UN.

"Želimo da tesno sarađujemo i postignemo sporazum. Srpska zajednica da se ne koristi samo za političke poene od Srbije. Želimo da vidimo kreativnost i fleksibilnost sa strane Beograda i da u narednim nedeljama i mesecima postignemo sporazum, koji će očuvati multikulturalni karakter Kosova i Srbije koji će jednog za svagda prekinuti neprijateljstva između Srba i Albanaca", rekao je Tači.

Dodao je da će se to odraziti na sve zemlje u kojima žive Albanci i da će to doprineti stabilnosti u regionu.

Tači kaže da treba videti ko je osuđen za, kako je naveo, 13.000 albanskih civila koje su ubile srpske snage, takođe za 400 masakara sa srpske strane na KiM i više od 4.000 žrtava seksualnog nasilja.

To, kaže, nije učinila Srbija, ali jeste Milošević, a niko nije odgovarao za to.

"Kosovo ima najveće žrtve ljudi i pretrpelo je etničko čišćenje do velikog ekstrema", naglasio je kosovski predsednik.

Tači je na pitanje predsedavajućeg konferencije Volfanga Išingera – šta vas sprečava da napravite taj mali korak za nastavak dijaloga, odgovorio da je u Briselskom sporazumu jasno definisano da Srbija ne treba da postavlja prepreke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kaže da su zato usledile takse, ali da veruje da će, čim se to ukine, ali nije rekao kada bi se to moglo dogoditi, dati ovlašćenje za novi dijalog i da tada "niko neće imati opravdanja da uslovljava dijalog".

Predsednik Vučić je kasnije, replicirajući Tačiju, rekao da ta stavka ne postoji u Briselskom sprorazumu i da je bila predviđena, ali da je na njegovo insistiranje izbačena i da to nije dogovoreno.

"On kaže da je bila obaveza Srbije da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne zajednice. Međutim, gde to piše u Briselskom sporazumu? To je bilo predloženo, ali ja nisam prihvatio. Evo, dajte Tačiju da pronađe mesto gde piše u Briselskom sporazumu da Beograd ne treba da se protivi ulasku", rekao je Vučić pružajući Briselski sporazum Tačiju, ali je dokument prihvatio komesar Johanes Han, koji je sedeo između njih i spustio ga na sto, pošto je Tači ignorisao "papir".

"Hajde, pronađi gde to piše? A, nećeš? Pa naravno, kada to ne piše nigde", rekao je Vučić. 

Vučić je, takođe, uzvratio na Tačijevo izlaganje, rekavši da Albanci nisu ispunili nijedan uslov, već da su imali samo jednu obavezu, formiranje ZSO, ali ni tu jednu nisu ispunili.

Vučić o tome šta Albanci ne razumeju ili neće da razumeju

Predsednik Vučić odbacio je kao besmislenu tezu Hašima Tačija da Priština iz Briselskog sporazuma nije mogla da ispuni samo ono što je protiv ustava Kosova.

Tači nije precizirao da je reč o formiranju ZSO, što je, inače, i jedina obaveza Prištine iz tog dokumenta.

"Njihova jedina obaveza bila je ZSO. To nisu ispunili, a njegov komentar je da ne može da se formira protiv ustava države Kosova.... A skoro sve može što nije u skladu sa Ustavom Srbije", zapitao je Vučić.

Da li to znači da treba da prestanemo da razgovaramo, jer mi ne priznajemo njihovu državu, zapitao je Vučić.

"Nadamo se da zato i imamo dijalog, ali oni to ne razumeju", konstatovao je Vučić.

Vučić je na panelu u Minhenu poručio i da Srbija želi da reši odnose sa Albancima, da očuva ekonomski rast i da ima bolju budućnost.

"Znam da to i Tači zna, ali treba da imamo pouzdanog partnera i izvodljiva rešenja, a ne nekoga ko samo igra ulogu za međunarodnu zajednicu", rekao je Vučić na panelu u Minhenu odgovarajući na izlaganje Tačija.

Vučić je istakao da Beograd i Priština treba da nađu rešenje koje će značiti mir u narednih 200 godina, da rade jedni za druge, a ne ono što kažu u međunarodnoj zajednici.

"Zato sam lično spreman da rizikujem više od političke karijere, a Johanes (Han) to zna, da bih probao da se postigne rešenje, ali to mora da bude kompromis", istakao je Vučić i dodao da ne može samo jedna strana sve da dobije, već da obe strane moraju da budu podjednako nezadovoljne.

Povodom uslova koje postavlja Priština, Vučić je ponovio da je Srbija ispunila sve iz Briselskog sporazuma, a oni nisu nijedinu stvar – ZSO, a onda su uveli takse, pri čemu, kako je istakao, Srbija i dalje ništa ne preduzima, a može.

Vučić je istakao da je spreman na razgovore sa Albancima, kao i da nijednu lošu reč nisu čuli od njega, ali, istakao je, i Srbija ima svoje interese.

Povodom Tačijevih kritika da Srbija sve pokušava kaklo bi se povukla priznanja tzv. Kosova, Vučić je istakao da i oni rade sve kako bi to priznanje privukli.

"Kada su oni dobili priznanje od Madagaskara, to je u redu, a kada mi tražimo povlačenje, onda su ludi Srbi", rekao je Vučić napominjući da se tu radi o duplim standardima.

Vučić je poručio i da ne želi da komentariše prenaduvane cifre koje je izneo Tači o broju albanskih žrtava tokom sukoba na Kosovu i Metohiji istakao da dovoljno govori podatak da je najmanji broj povratnika na svetu, samo 1,3 odsto Srba, zabeleženo na KiM.

Tači: Ja sam suveren; Vučić: Što onda pregovarate sa nama

Ako je Tači, kako kaže, predsednik suverene zemlje, što onda pregovara s nama, zapitao je predsednik Vučić na panelu u Minhenu.

Tači je, naime, na panelu izjavio da je ključni nesporazum između Beograda i Prištine u tome što Vučić i dalje ne razume da je on, Tači, "predsednik suverene zemlje, koju priznaje 116 različitih zemalja".

"Ukoliko ja ne prihvatam da ste vi lider suverene države, a ne prihvatam, pre nego što postignemo jednog dana sporazum, moje pitanje je – a šta ću vam onda ja, Srbija, zašto pregovarate sa Srbijom ako je sve gotovo, završeno", uzvratio je Vučić i konstatovao da Tači na to pitanje nema odgovor.

"Kako se to desilo da vi niste i dalje članica EU, Interpola, Uneska ako ste konsolidovana suverena država?", nastavio je Vučić.

Takođe, Vučić je ukazao da se Tači stalno vraća u prošlost, u vreme sukoba, pre dve decenije, jer na taj način Priština sebe svuda predstavlja kao žrtvu.

"Kad god im nešto kažete o neispunjavanju obaveza, ili nešto što ne žele da čuju, oni uvek pozivaju u sećanje prošlost... U redu, ako vam je tako lakše", rekao je Vučić.

On je, međutim, ukazao da Beograd i Priština treba da pregovaraju, jer treba da se očuva mir.

Dodao je i da Beograd, za razliku od nekih u Prištini, nema nikakve zamerke na rad Mogerinijeve i ukazao da je za Prištinu greška uvek na strani nekog drugog, nikad na njima – nekad je srpska, EU, Rusije... ali oni nikad nisu krivi.

Na meni i Tačiju je dakle da stvorimo dobru atmosferu za pregovore i postizanje dogovora, primetio je Vučić.

"Ako neko treba da bude okrivljen za lošu atmosferu, onda to treba da budemo ja i Tači, na nama je da stvorimo atmosferu. Mi dajemo sve od sebe da spustimo očekivanja naše javnosti, a oni čine sve da ta očekivanja javnosti prošire i to je ono što stvara lošu atmosferu za budućnost", rekao je Vučić.

Vučić je tako odgovario na pitanje moderatora Volfganaga Išingera – ako su problemi tako teški, šta bi onda mogla da budu njegova i Tačijeva očekivanja, da li imaju različita očekivanja od EU i drugih aktera ili im je potrebno drugačije posredovanje.

Na Išingerovo pitanje šta je sa idejom razgraničenja ili razmene teritorije, predsednik Srbije je rekao: "Zamena teritorija – mrzimo taj izraz, zato govorimo o demarkaciji. Pitam vas, prijatelju (Išinger), o kojim granicama pričamo – onim koje priznaje Nemačka ili Kina, onim koje priznaju SAD ili Rusija, Španija ili Italija... Beograd ili Brisel – to su potpuno različite granice i zato treba da pregovaramo, o svemu, o svakom pitanju, da budemo što otvoreniji i da saslušamo drugu stranu." 

Vučić kaže da je lično uvek spreman za to, da nema teme koju nije saslušao kad je prištinska delegacija izlagala.

"I to tražimo i za nas, ništa više", rekao je Vučić.

Ukazao je i da je dobro što se na ovom panelu razgovaralo o svim pitanjima, da se pokažu sve poteškoće.

"Bolje je da se vidi koliko je teško ili koliko može biti teško u budućnosti, umesto da se dalje igra predstava za međunarodnu javnost, sad ćemo mi dobiti Nobelovu nagradu i slično. To je glupost. Ono što nama treba jeste posvećenost i naporan rad sa jedan, dva ili tri odsto šansi da se postigne kompromis. Ja mogu da garantujem sa srpske strane da ćemo dati sve od sebe, ali ne garantujem da će biti uspešno", istakao je Vučić.

Tači je prethodno rekao da veruje i nada se da će doći do postizanja sporazuma, iako će to biti skoro nemoguće, zbog jakih i dubokih neprijateljstava.

"Nemamo alternativu i želimo da postignemo sporazum sa Srbijom ove godine", rekao je Tači.

Za Tačija je, međutim, kako kaže, sporazum takav da dovede do priznanja Kosova i njegovog članstva u UN.

Dodao je da "zna da to neće biti poklon Beograda Kosovu, ali da mora da se postigne kompromis...".

Pozvao je države članice EU da budu "što jedinstvenije u podršci tom procesu", poput SAD, koje su, kaže, jasne, što se vidi iz pisma američkog predsednika Donalda Trampa koje je uputio njemu i Vučiću.

"Nismo pričali o sporazumu u Beču, ali sada pričamo i o spremnosti da se dođe do sporazuma. Novo je i daje nadu da čak i Rusija može prihvatiti sporazum između Srbije i Kosova, što bi značilo globalno priznanje i zapečatilo mir na Zapadnom Balkanu", tvrdi Tači.

"Lideri iz regiona, Crna Gora, Albanija, Makedonija, svi podržavaju naše napore, ali postoje i neki koji predstavljaju ideje koje ne odražavaju realnost na Balkanu. Mi možemo da održavamo zamrznuti odnos, ali to će se odraziti na ceo Zapadni Balkan i ako ne postignimo sporazum, kao Kosovo i Srbija, biće još većeg uticaja na region iz 'nezapadnih izvora'", rekao Tači.

Naveo je da je Kosovo proevropska i proamerička država na Balkanu, ali i najizolovanija. 

Tači je naglasio i da je pročitao da je predsednik Vučić rekao da će na panelu snažno braniti Srbiju, ali da on ne zna šta Vučić treba da brani i da ne može istorija da se piše ponovo.

Išinger: Zašto ne slavimo uspeh kao Severna Makedonija i Grčka

Šta sprečava Beograd i Prištinu da postignu dogovor kao što su to učinile Grčka i Severna Makedonija, upitao je predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Vofgang Išinger, koji je u više navrata bio posrednik u rešavanju kosovskog pitanja i dodao da mu je tužno što još nisu rešena ključna pitanja.

Išinger je, otvarajući panel upitao Vučića i Tačija šta ih sprečava da, poput lidera Grčke i Severne Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, proslave priču o uspehu i zašto je toliko teško doći do dogovora.

Išinger je rekao da je sa kosovskim problemom i sam, tokom svoje diplomatske karijere, bio suočen još od 1995. godine, kada je, kao glavni pregovarač ispred nemačke vlade radio na rešavanju sukoba u BiH.

Tada je, kaže, dobio instrukcije od Helmuta Kola da se i Kosovo uključi u sporazum kojim bi bilo rešeno bosansko pitanje.

Nije, kaže, uspeo da kosovski problem stavi na dnevni red tada, ne samo zbog protivljenja Slobodana Miloševića, već i drugih koji nisu bili ubeđeni da je pametno da se tada govori o Kosovu, kada je mnogo drugih problema bilo na stolu.

Išinger podseća i da je tokom 1998. godine, kada je Austrija predsedavala EU, u "posredničkoj trojci" sa kolegama iz Austrije i Velike Britanije boravio na Kosovu i u malom mestu blizu Prištine, Mališevu, koje je, kaže, bilo granatirano, napušteno.

"Sledećeg dana smo bili u Beogradu, ali u tom trenutku u Beogradu nije bilo volje da se prizna da su strašne stvari počele da se dešavaju na Kosovu tokom 1998", dodao je Išinger.

Posle, kako je rekao, "nesrećne intervencije" 1999. godine, postignuta je Rezolucija 1244, koja je trebalo da bude dugoročno rešenje, međutim Ahtisarijev plan nije usvojen u UN.

Usledila je još jedna intervencija, opet sam bio na Kosovu sa predstavnikom SAD i Rusije, ali opet nije došlo do ishoda koji bi bio prihvatljiv za obe strane, rekao je Išinger i dodao da je u februaru 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost.

"Meni je tužno, pošto sam toliko vremena uložio da čak ni danas, iako je bilo nekih važnih koraka unapred i iako nemamo rat, postoje ključna pitanja koja su nerešena i zato smo ovde", rekao je Išinger.

"Želim da probamo da razumemo zašto je toliko teško postići sporazum. Šta otežava stvari sa vaše strane, zašto ne slavimo uspeh 2019. godine", upitao je Išinger.

"Samo su Vučić i Tači imali hrabrosti da dođu na panel"

Išinger je, zaključujući panel, rekao i da bi bilo sjajno da sledeće godine srpski i kosovski predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači dobiju nagradu Minhenske bezbednosne konferencije, koja je ove godine pripala liderima Grčke i Severne Makedonije Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, jer su rešili višedecenijski spor te dve zemlje.

Ukazao je i da su organizatori minhenske konferencije uložili veliki napor da na panele dovedu lidere koji imaju određene probleme, ali da su samo Vučić i Tači pristali da to učine.

"Imali ste dovoljno hrabrosti da izađete na binu i objasnite šta ne funkcioniše i do neke mere zašto", rekao je Išigner Tačiju i Vučiću i dodao da ceni to što su obojica ponovili svoju rešenost da se dijalog nastavi.

Dodao je i da veruje da su vlade i institucije svih država EU voljne da pruže pomoć ako nešto može da se učini da se proces pregovora unapredi.

Cipras i Zaev su dobili nagradu "Evald fon Klajst" koja se dodeljuje u čast osinivača Minhenske bezbednosne konferencije.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво