Vučić: Kosovski Albanci simuliraju realnost koja ne postoji

Beograd i Priština su stotinama hiljada milja daleko od sporazuma, a kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar deo međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu, tokom konferencije o bezbednosti.

"Neko nije potpuno iskren", rekao je Aleksandar Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalja koje su priznale kosovsku nezavinost.

Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, takse i dalje postoje.

"Jedino što smo čuli ovde po tom pitanju je – 'hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mere'", preneo je predsednik Srbije.

Što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže Vučić, izvode već mesecima trik – Haradinaj merama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest meseci, samo što nismo...

Zašto to rade, jasno je, kaže predsednik – ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vreme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, što, istakao je Vučić, i jeste istina.

"Stotinak hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma", ističe predsednik Srbije, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i deo međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištine, u kojoj ima izuzetno mnogo ljudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

Dodaje da je ovu sliku preneo i šefovima nemačke i ruske diplomatije – Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući Federiku Mogerini, američkog senatora Rona Džonsona i ostale sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je izneo poziciju Srbije.

"Neograničena sredstva Prištine za lobiranje"

Vučić, koji će danas popodne na jednom panelu sučeliti stavove sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kaže da je to gotovo neverovatno u kom broju su u Minhenu prisutni predstavnici Prištine, koji očito imaju neograničena sredstva za ovakva lobiranja, a koji su izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a neki, poput Ukrajinaca, im organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

Kosovskih Albanaca ima u Minehenu, kaže predsednik Srbije, izvinjavajući se na izrazu, kojim ne želi ništa ružno da kaže, "kao kusih pasa" i da jedino od njega beže, dok sve ostale hvataju "kao lasom" po hodnicima.

"Ne možete da se okrenete, a da ih ne sretnete po hodnicima", dodao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na platformu za pregovore koju je vlada u Prištini usvojila i posledila skupštini, a po kojoj Srbija treba sa svim njihovim zahtevima da se saglasi, i da ih prizna, i da uđu u UN, a mi da dobijemo sud za Srbe i da Priština prizna Beograd.

"Ljudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete UN, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće?", zapitao je Vučić i rekao da će Srbija morati da reaguje na ono što Albanci rade.

Srbija želi kompromisno rešenje, "ali sam uplašen", navodi predsednik Srbije, da bi Prištini "još neke groznije ideje mogle da padnu na pamet".

"Ovde ne zarezuju nikoga, imaju svoja posla. Šta da na to kažete?", primetio je Vučić.

Merkelova poručila da će "Severni tok" opstati 

Predsednik je komentarisao i govor nemačke kancelarke Angele Merkel na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Rekao je da je bio interesantan, pre svega zato što je definisao ne samo nemačku politiku, već i politiku Evrope u narednom periodu.

"U govoru je zauzela oštar stav prema Rusiji, ali i relativno oštar stav prema SAD, za šta je dobila ovacije u sali", preneo je Vučić novinarima.

Istakao je da je govorila i o "Severnom toku" i poručila da če  "Severni tok opstati", te napravila paralelu sa vremenom Hladnog rata, kada su i Istočna i Zapadna Nemačka dobijale ruski gas i upitala – Ako smo mogli u vreme Hladnog rata i najlošijih odnosa, zašto ne bismo mogli i danas?

"To je naišlo na žestoku kritiku dela američkih i britanskih medija, koji su posle obraćanja pripremljeni došli na njenu diskusiju sa Išingerom, jer oni govore da je Severni tok 2 ''vanzemaljac'' koji će razoriti evroatlantske integracije", rekao je srpski predsednik.

Istakao je da je Merkelova ostala čvrsta u stavu da osuđuje Rusiju zbog Ukrajine, ali da ni slučajno neće dozvoliti da Severni tok ne bude sproveden u delo.

To je, istakao je važno i za Srbiju zbog izgradnje "Turskog toka", jer, kako kaže, ne veruje da mogu da postoje dvostrki standardi.

"To je onda važno za nas, industrijalizaciju i napredak Srbije u ekonomskom smislu, smanjenje nezaposlenosti i dalje povećanje životnog standarda", rekao je Vučić i podsetio da je Srbija zabeležila rast od 4,4 odsto, kao i da četiri godime imamo suficit u budžetu.

Dodaje da je sinoć kasno, oko pola jedanaest, razgovarao sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini, a nešto pre toga sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"Orban je i posle posete državnog sekretara SAD Majka Pompea mogu da kažem ostao čvrsto opredeljen za podršku izgradnje gasovoda koji povezuje Bugarsku, Srbiju i Mađarsku u tzv. Turskom toku. I hvala našim mađarskim prijateljima što poštuju i razumeju i potrebe Srbije", poručio je predsednik Srbije.

O protestima 

Vučić se osvrnuo i na proteste u Srbiji navodeći da na mirne proteste gleda kao na meru demokratičnosti.

O "Ugovoru s narodom", dokumentu opozicije, kaže da je to skup gluposti: "Pročitao sam ga. Prethodni je još imao nekog smisla, samo što su sve slagali, a ovo je besmisleno, prazna ljuštura, to su sastavili oni koji su oljačkali i razorili Srbiju".

Rekao je da Srbija ima važnijih problema od "neozbiljnih ljudi kao kao što su – Đilas, Jeremić i Obradović", dodajući da oni nikad neće moći da pobede u Srbiji.

Na pitanje o procenama da Amerikanci žele da izazovu haos u Srbiji, predsednik navodi da ne želi da u to ulazi i da ne misli da je to naročito značajno.

"Ne bih sebi da pridajem preveliki značaj, ali, ako je volja naroda toliko jasna i tako snažna, kad imate četiri ili pet puta više glasova od drugoplasiranog, besmisleno je govoriti o bilo čemu drugom", rekao je Vučić.

Važno je, smatra, "da mi pokažemo našu demokratičnost, poštovanje prema onima koji drugačije misle".

Navodi da se to u Srbiji radi bolje nego u nekim drugim zemljama čija je domokratija starija.

Smatra da u Srbiji nema nikakvog haosa, da oni koji protestuju mogu to da rade kad god i gde god hoće, a da država jedino neće dozvoliti nikakvo nasilje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво