Vučić: Priština u Minhenu govori ono što Evropa želi da čuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da je Priština na Minhensku bezbednosnu konferenciju dovela sve koje je mogla i dodaje da ono što rade Srbiji, u razgovorima predstavljaju na drugačiji način, odnosno govore o svojoj ugrožnenosti.

Aleksandar Vučić je srpskim novinarima, u pauzi sastanaka na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, rekao da je na kratko video Envera Hodžaja, a da su tu i kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj.

"Oni rade ozbiljan posao, imaju ovde u Minhenu izvanredne konzule, doveli su sve koje su mogli i Hodžaja jer perfektno govori nemački jezik. To nije za potcenjivanje. Sve što rade nama, predstavljaju na drugačiji način, govore o svojoj ugroženosti. Govore ono što Evropljani žele da čuju", rekao je Vučić.

Dodaje da će večeras do kasno raditi na tome koji je najbolji ugao koji treba zauzeti za Srbiju na sutrašnjem panelu na kojem učestvuje sa Hašimom Tačijem.

Očekuje da će panel biti dobro posećen. To što je na programu u 17 sati i što je predsedavajući Konferencije Volfgang Išinger moderator, po Vučićevom mišljenju, znak je da Kosovo ponovo postaje važna tema i govori o velikom značaju panela.

"Govorićemo, svakako, istinu ali ćemo da izaberemo najbolju taktiku za Srbiju", rekao je predsednik Srbije.

"Platforma kosovskih Albanca je protiv dijaloga"

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine ocenjuje da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo platforma protiv dijaloga.

"Nećemo razgovor, to oni otvoreno kažu", rekao je Vučić srpskim medijima u Minhenu.

Dodaje da Priština želi da sve bude po njihovom.

"Oni kažu sve mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, da se čuva, kako kažu, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova", rekao je predsednik Srbije.

Upitao je kako će oni to objasniti u svetu.

"Ako je to tako, šta onda tražite od nas, šta je to što želite od nas? Ja to ne razumem. Ako je to tako, dobro da ste nas obavestili i videću kako će i na koji način da na to odgovaraju u budućnosti i kako će to da objasne bilo kome u svetu", upitao je Vučić.

Na pitanje kako će on to objasniti ovde u Minhenu, predsednik Srbije je rekao:

"Videćete sutra, na čistom srpskom jeziku, ali nije važno na kom jeziku, važno je da svi razumeju, možda i na engleskom, i o tome treba da donesem odluku tek."

"Nisam optimista kada su takse u pitanju"

Vučić se tokom razgovora sa novinarima u Minhenu osvrnuo i prištinske takse i istakao da nije preveliki optimista da će Priština ukinuti nametnute takse na srpsku robu, ali da će se, kako je rekao, Srbija tome prilagoditi i znati da sačuva sebe, kao i mir i stabilnost.

"Mi ćemo se prilagoditi i znati da sačuvamo Srbiju kao i mir i stabilnost", poručio je predsednik Srbije.

Upitan šta očekuje od sutrašnjeg susreta sa Hašimom Tačijem i Johanesom Hanom i da li bi taj susret mogao da dovede do rešenja kada su u pitanjun takse i dijalog, navodi da je to za njega kompleksno pitanje iako izgleda jednostavno.

"Meni je teško da odgovorim jer ništa ne zavisi od Beograda. Mi se ponašamo odgovorno", istakao je Vučić i podsetio da je Beograd za razliku od Prištine ispunio sve tačke Briselskog sporazuma.

Napomenuo je da Priština nije ispunila ni ono što je potpisano 2006. godine sa nekim drugim vlastima u regionu.

"Umesto toga, oni uvode takse i krše sve elementarne civilizacijske norme, a mi pričamo o regionalnoj stabilnosti", napominje predsednik Srbije.

Dodaje da je Srbija spremna da otvori granice za ceo region. 

"Mi smo spremni da otvorimo granice za ceo region, da fukncionišemo kao jedinstveno tržište, mi smo spremni da usaglasimo subvencije za sve investitore, što bi dramatično uvećalo broj investitora. Sve smo to mi spremni, a onda se dogodi nerverovatna stvar da nekome padne na pamet da neko rešava svoje bilateralne probleme tako što će da uvede takse Srbiji i Bosni i Hercegovini", ukazao je Vučić.

"Da li je Priština najjača na svetu?" 

Upitao je kako je moguće da problem sa taksama traje već tri meseca i da li je Priština najjača na planeti.

"I svi ćute, kao da ne znaju o čemu se radi", istakao je predsednik Srbije, dodajući da pita sve partnere – kako je moguće da to traje 90 dana, i da li je Priština najača na kugli zemaljskoj.

Podsetio je da Beograd do sada nikave mere nije sprovodio, da bi pokazao koliko smo civilizovani i posvećeni miru i stabilnosti, ali je napomenuo da to ne može da traje doveka.

"To se neće desiti", poručio je Vučić.

Istakao je, međutim, da je zahvaljujući racionalnom ponašanju Srbija sačuvala mir i stabilnost.

Dodaje da je prednost Srbije to što im ne zabranjuje ulazak na teritoriju centralne Srbije.

"Jer da to radimo, kojim bi oni putem onda išli. Ali samo zato što smo normalni i racionalni neko misli da može da se iživljava nad Srbijom doveka", rekao je predsednik Srbije.

Razgovori o putu Srbije u EU i situaciji na KiM

Vučić je u Minhenu zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja preneo zvaničnicima evropskih zemalja sa kojima je razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji na KiM i odnosima Beograda i Prištine.

"Mislim da su dobro razumeli poziciju Srbije i da će zajedno sa nama pokušavati da pronađu rešenje za to. Jer, ako to ne budemo uradili, ako se stvari ne budu smirivale, imaćemo svi zajedno problem, a čini mi se da to niko ne želi i da to nikome nije dobro", rekao je  predsednik Srbije tokom razgovora sa novinarima u Minhenu.

Navodi da je nakratko razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i da očekuje da večeras obave i duž telefonski razgovor, budući da ona napušta Minhen.

"Razmenili smo stavove, saznao sam neke nove stvari i rekao koliko je teška pozicija i situacija za nas, u kojoj vas neko drži tri meseca na anticivilizacijskim merama, koje znače štetu ekonomiji Srbije i ogroman su problem za srpski narod na KiM", rekao je Vučić.

Navodi da je Mogerinijevu zamolio da se stavi u "našu kožu, naše cipele" i upitao šta bi drugi uradili na našem mestu.

Predsednik Srbije je rekao da će se večeras sastati i sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom, sa kojim će razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine, te da je izvesno da će tokom konferencije imati priliku da na kratko razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja će se sutra obratiti na skupu.

Istakao je da je Nemačka najvažniji spoljnotrogovinski partner Srbije, najveći investitor i najznačajnija zemlja EU, za kojom slede Francuska i Italija.

"Nemačka je lider Evrope. Bez obzira na različite stavove po pitanju KiM, želimo da gradimo partnerski odnos i što je bolje odnose", rekao je Vučić.

Kako je rekao, njegov posao danas i sutra biće da zamoli Nemce da dobro razumeju poziciju u kojoj se Srbija nalazi.

Dodao je da večeras očekuje i razgovor sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, u vezi sa gasom, te podsetio da je jutros u Beogradu razgovarao i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

"Mnogo stvari u kratkom periodu moramo da rešimo", rekao je predsednik Srbije.

Primetio je da je u decembru zabeležen dramatičan pad industrije u Evropi i da se očekuje da će rast privrede u EU ove godine pasti sa 1,9 na 1,3 odsto.

"Gledaćemo da mi bar dva ili tri puta brže 'guramo', jer zaostajemo za zemljama EU. Gledaćemo kako da očvrsnemo naše finansije, da bismo bili manje podložni negativnim uticajima na evropskom i svetskom finansijskom tržištu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je razgovarao u Minhenu i sa – potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rejndersom, državnim ministrom za Evropu i Ameriku u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom i sa političkim direktorom u Forin ofisu Ričardom Murom.

O odnosima Srbije i Hrvatske

Tokom razgovora sa novinarima u Minhenu Vučić je govorio i o odnosima Srbije i Hrvatske i položaju hrvatske zajednice u Srbiji.

"Srbija je u prethodnih godinu dana u potpunosti ispunila 23 od ukupno 26 zahteva hrvatske zajednice u Srbiji", rekao je predsednik Srbije i istakao da je to doprinos Srbije poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, a da napad na srpske sportiste u Splitu to svakako nije.

Na pitanje novinara iz Hrvatske o čemu je razgovarao s Plenkovićem, čemu je slučajno bio svedok, Vučić je rekao da se sa Plenkovićem kratko video, "u prolazu".

"Sreli smo se dva puta kratko u prolazu i to je sve", rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da nije čovek koji mnogo očekuje u principu, ali da u Hrvatskoj najmanje vole da čuju racionalne reči.

"Jer, valjda obožavate da vodite kampanju protiv Srbije i mene lično i radujete se čekajući dan kada će neko da me sruši s vlasti. Neće se to uskoro dogoditi, jer je narodna volja mnogo drugačija od one koju bi neki želeli od vas", naglasio je Vučić.

Poručio je da će Srbija da radi sve što je moguće da izgradi što bolje odnose sa Hrvatskom.

"Rekao sam to bezbroj puta, ali to ne volite da prenesete, to vam ne odgovoara, iz nekog meni nepoznatog razloga. Mi i Hrvati, ako se ne budemo bolje razumeli i ne budemo podržavali jedni druge, pitanje je da li ćemo opstati i jedni i drugi. Ako smo glupi toliko da to ne razumemo, onda nemam nikakav problem", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je upitao: "Ako mislite da je rešenje naših odnosa da se svaki dan nešto kaže protiv Srbije i srpskog naroda, to ne razumem. Kao što ponekad ne razumem ni neke naše reakcije".

Na pitanje hrvatskog novinara da oceni da li je došlo do poboljšanja ili pogoršanja odnosa dve zemlje od poslednje posete Vučića Hrvatskoj pre godinu dana, predsednik Srbije je istakao da ne može da kaže da je napad na srpske sportiste u Splitu poboljšanje, "naprotiv", ističe.

"To što se dogodilo je užas. Kod nas vaši sportisti nisu napadani. To što rade navijači, to je jedna stvar, ali da se to dogodi vašim sportistima to je nemoguće u Srbiji", naglasio je Vučić.

Istakao je da je ponosan na nešto što je sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović dogovorio i dodao da ona ima zasluge, jer se borila za prava hrvatske zajednice u Srbiji.

"Ispunjeno 23 zahteva hrvatske zajednice u Srbiji"

"Mi smo od 26 zahteva hrvatske zajednice do sada u potpunosti ispunili 23, od asfaltirnja ulica, do izgaradnje doma kulture u Tavankutu, obnova kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, plaćanja dodatne cene za kuću Bana Jelačića, do finansiranja Hrvatske rječi, zatim hrvatskog kulturnog društva, do finansiranja više katoličkih crkava i drugog, sve smo to uradili pre godinu dana", naveo je predsednik Srbije.

Dodaje da je ponosan, jer su to građani Srbije koji su lojalni državi Srbiji i za koje mi želimo da budu ponosni što su rodom Hrvati i građani Srbije.

"Voleo bih da to mogu da kažem i za srpski narod u Hrvatskoj, ali plašim se da to nije slučaj. Ipak,verujem da će do toga doći kod svih nas, do neke promene svesti i promena, i da ćemo drugačije da gledamo jedni na druge u narednom periodu", rekao je Vučić.

"Srbija i Hrvatska moraju da rade i žive zajedno da bi opastali"

Na pitanje istog novinara ko bi mogao da bude kriv što nije došlo do poboljšanja odnosa, predsednik Srbije je rekao da činjenice sve govore.

"Nismo ni mi anđeli, niti bih govorio o anđelima i đavolima. Kako kažete, kada mi kupujemo helikoptere – vi napišete 'Vučićevi vražji helikopteri'. Ove godine nam stižu ruski helikopteri. Znate li kako su to lepi helikopteri, vas ću Hrvate prve da pozovem, kad nam stignu ruski da vidite kako su to divni helikopteri, nikakve to vražije kočije nisu", rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i da Hrvati to razumeju.

"I ni na koji način vas ne ugrozavamo niti ćemo, a sasvim smo sigurni i da u Hrvatskoj niko nema nameru da na bilo koji način ugrožava nas. Pogledajte šta se dešava u BiH, gde su Srbi i Hrvati sve bliži jedni drugima, ako vam je teško da to vidite –ja vidim. Ne mogu da se pravim da sam ćorav, bliži su, jer moraju da rade zajedno da bi opstali. A i Srbija i Hrvatska će morati da rade i žive zajedno da bi opastali", poručio je predsednik Srbije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво