EU ponovo poziva Prištinu da ukine takse

Šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova i drugi zvaničnici EU na Kosovu zatražili su od tamošnjih vlasti da jasno artikulišu konkretne korake kako bi se omogućilo ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Natalija Apostolova i drugi zvaničnici EU na Kosovu saopštili su da ponavljaju svoju neprekidnu zabrinutost zbog uvođenja taksi od sto odsto.

Uvođenje taksi od 100 odsto je, kao što je već rečeno u mnogim prilikama, jasno kršenje sporazuma Cefta, u suprotnosti je sa duhom SSP-a i negativno utiče na regionalnu saradnju, saopštili su zvaničnici EU.

Evropska unija je, kako se navodi, najveći donator, investitor i trgovinski partner Kosova.

"Carinske i necarinske prepreke slobodnoj trgovini, bilo da ih je nametnulo Kosovo ili neko od njegovih suseda, ometaju put regiona ka konkurentnoj tržišnoj ekonomiji i čine ga manje privlačnim kao mesto za ulaganje", dodaje se u saopštenju.

Ocenjuje se da je uvođenje carina negativno uticalo na proces dijaloga sa Beogradom, dok bi njihovo ukidanje omogućilo skori nastavak dijaloga.

"Uspešan dijalog koji vodi do sveobuhvatnog i održivog sporazuma će doprineti stabilnosti Kosova i celog regiona", smatraju evropske diplomate.

Svesni su, dodaje se, da uspeh dijaloga zavisi od aktivnosti koje nisu od pomoći, kako se navodi, obeju strana.

Podsećaju da je EU zatražila od Beograda i Prištine da deluju u skladu s tim.

"U tom duhu pozivamo vladu Kosova da jasno artikuliše konkretne korake koje namerava da preduzme kako bi omogućila ukidanje dažbina, i kako bi regionalna saradnja mogla da ide napred. Takođe pozivamo vladu da ozbiljno razmotri ponudu Komisije EU da pomogne u uklanjanju necarinskih barijera sa kojima se kosovski izvoz suočava u regionu", piše u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи