Ljimaj i Ahmeti dostavili parlamentu platformu za dijalog

Kopredsednici prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, predali su predsedniku kosovskog parlamenta, Kadriju Veseljiju, platformu za dijalog sa Beogradom. U platformi se, između ostalog, traži ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kadri Veselji je u obraćanju novinarima rekao da platforma garantuje da dijalog neće uticati na "suverenitet Kosova i da neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima".

"Ovo je godina otvaranja puta za Kosovo u UN-u, liberalizaciji viznog režima i pune integracije u veliku porodicu EU", naveo je Veselji.

Kako je istakao, platforma je osnova koja će biti predložena kosovskoj skupštini za dijalog sa Beogradom što "podrazumeva potpuni suverenitet, potpuni integritet nezavisne i suverene države".

"Istovremeno, garantuje da neće biti zajednice sa izvršnim ovlašćenjima, 'kao trećeg nivoa vlasti ili Republike Srpske na Kosovu'", dodao je Veselji.

Prema njegovim rečima, taj dokument garantuje i odgovornost za dobijanje recipročnih prava Albanaca koji žive u centralnoj Srbiji.

Veselji kaže da platforma predviđa referendum građana za izjašnjavanje o konačnom sporazumu sa Beogradom. 

Fatmir Ljimaj pozvao je poslanike da glasaju za predlog platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom.

"Mi smo zvanično predali platformu, apelujemo na sve poslanike da je ozbiljno razmotre. Platforma je stvorena s poštovanjem između dve zemlje. Principi su oni koji garantuju mir u ovom delu regiona. Svakome bi trebalo da bude jasno da Kosovo odlazi u Brisel da bi bilo priznato i ni za šta drugo", rekao je Ljimaj, prenela je Koha.

Kako je ranije javio prištinski Zeri, koji je imao uvid u platformu, predlog predviđa, između ostalog, priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, ukidanje Rezolucije UN 1244 i formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje su tokom poslednjih sukoba navodno počinili Srbi.

Platforma predvida i da Priština ne potpiše nijedan sporazum sve dok sva pitanja ne budu rešena.

Ljimaj je juče rekao da će platforma biti dostavljena javnosti nakon što bude dostavljena parlamentu.

Platforma se, međutim, ne bavi pitanjem ukidanja stopostotno nametnutih taksi na robu iz Srbije, što je uslov Beograda za nastavak procesa dijaloga.

Uprkos zahtevima Beograda, SAD i EU da Priština ukine nametnute takse, to se nije dogodilo.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво