Vučić: U Prištini usijane glave, nisam optimista

Nikada nikome nećemo dozvoliti da proteruje, unižava, napada srpski narod na KiM ili bilo gde drugde gde naš narod živi, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u Loznici, tokom kampanje "Budućnost Srbije". Smatram da nema smisla da razgovaramo o nekim važnijim stvarima ako nemamo slobodan protok robe, usluga i ljudi, istakao je predsednik.

U Prištini su usijane glave, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u Loznici povodom izjave Haradinaja da takse neće biti ukinute bez obzira na novi zahtev SAD, te upozorenja šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini da neće biti dijaloga ako to pitanje umeša.

Predsednik Vučić je rekao da nije optimista povodom daljeg razvoja situacije. 

"Nije Mogerinijeva za to kriva, ništa ona nije tu uradila, ali to govori o njihovoj nervozi. Ja sam taj koji smatra da nema smisla da razgovaramo o nekim važnijim stvarima ako nemamo slobodan protok robe, usluga i ljudi. O čemu da razgovaramo?", upitao je Vučić.

Vučić kaže da je za njega danas veliki problem, težak izazov i lako postaje noćna mora neodgovornost albanskih političara, kao i nekih u Srbiji, koji, kaže, srećom nisu na vlasti, a koji ne razumeju da više nemamo zamrznut konflikt.

"On je odmrznut i samo gledamo da šteta bude što manja i da sačuvamo mir. Užasnut sam onim što rade. Nismo im odgovarali nijednom merom. Kratko vreme ćemo još čekati pa ćemo da sednemo da vidimo kako ćemo", rekao je Vučić.

On se zahvalio Rusiji, Kini ali i zapadnim partnerima na podršci da se omogući slobodan protok robe i usluga.

"Očigledno je da nekim usijanim glavama racionalni pozivi ne znače ništa", kaže Vučić.

Ponovio je da jedina stvar koja može da uspori ili zaustavi ubrzani rast Srbije jeste rušenje mira i stabilnosti.

"A to je nešto što Srbija ni po koju cenu ne želi", istakao je Vučić.

Kako kaže, retko kada odgovara Prištini, bavi se fabrikama i školama, gleda kako možemo da nastavimo da razgovaramo i možda u budućnosti jednog dana postignemo kompromis.

"Ali strahujem, kad usijene glave uzmu vlast u svoje ruke, onda od drveta ne vide šumu. Nisam optimista po pitanju razvoja situacije na KiM i u zemlji. To je moja najveća briga", kaže Vučić.

"Ko udari na Srbe, videće koliko je srpski orah tvrd"

Predsednik Vučić je istakao da će svi oni koji misle da Srbiju mogu lako da pobede, ponize, da njen narod proteruju sa njihovih vekovnih ognjišta, videti koliko je "srpski orah" tvrd i kako je to čudnovata voćka.

Vučić je, u obraćanju građanima ispred Opšte bolnice, rekao da ne strahuje da će Srbija ostvariti ubrzani napredak i prosperitet, ako sačuva mir.

"Za nas je jedina muka što bi neki želeli da nas uvuku u sukobe, da nas vrate unazad. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir. Nikada nikome nećemo dozvoliti da proteruje, unižava, napada srpski narod na KiM ili bilo gde drugde gde naš narod živi", poručio je on.

Predsednik je kazao da ne voli da se mnogo junači, već da na miran i odgovoran način govori o snazi Srbije.

"Naša snaga je da čuvamo mir i u ekonomiji napredujemo", naglasio je predsednik.

Podsetio je da je pre nekoliko godina, kada je posetio Loznicu, izgledalo da ima malo nade u budućnost, a da je ključno pitanje bilo hoće li biti radnih mesta u tom gradu i Podrinju.

Ukazao je da je od Loznice, pa sve do Bajine Bašte i Priboja ostalo malo ljudi, malo ih radi, jer odlaze trbuhom za kruhom u Beograd i zapadne zemlje.

Posle poplava 2014. godine, prema njegovim rečima, krenule su teške i bolne reforme, zahvaljujući kojima je rekonstruisan put prema Osečini i Valjevu, rešeno pitanje Kursalona i pristupnih puteva Banji Koviljači.

Država je, kako je objasnio, bila u mogućnosti da ulaže novac u infrastrukturu i obnavljanje objekata, zato što je imala zdravu državnu kasu.

"Imamo mnogo više novca u kasi zahvaljujući vama, jer ste verovali da samo radom, odgovornošću i ozbiljnošću možemo da promenimo stvari. Ljudi više ne veruju u glupa objašnjenja i obećanja", podvukao je Vučić.

Investitori, kako je dodao, mogu se dovesti samo ako postoji dobra i precizna politika.
Ukazao je da put od Loznice do Rume i Novog Sada nije jeftin, da će koštati stotine miliona evra, blizu milijardu kada se sve sabere, te da ništa tako ne bi moglo da se realizuje da nije postojala podrška reformi.

"Nikada se nisam tajno sastajao sa Tačijem"

Osvrćući se na tvrdnje političara iz Saveza za Srbiju da je bio na tajnoj večeri sa kosovskim predsednikom, Vučić je to demantovao. 

Na pitanje da prokomentariše da li se tajno sastajao sa Tačijem kao što to kažu iz SzS, iako je sam Tači to demantovao, Vučić je rekao da ne zna šta bi tu još mogao da doda, osim da je zabrinut zbog loših odnosa i da bi voleo da se pohvali da ima bolje odnose sa njim, pa makar ih postizao tajno.

"Nažalost, nisam. Preskočio je Tači neka mesta odranije, ali ni ona nisu nikakva tajna. Bili smo u Beču kod Sebastijana Kurca. Ne pravimo mi događaj od toga, ali Sebastijan te slike pokaže. Mogerinijeva je za nas pravila prijeme u Njujorku. Šta treba, da ga udarim?", upitao je Vučić.

On je dodao da je njihov posao da pregovaraju, razgovaraju i sačuvaju mir.

"Nikada nisam bio ni na jednoj tajnoj večeri sa Tačijem, sve su lagali, ja se sa njim ne slažem, i meni nije lepo sa njim, kao što njemu nije lepo sa mnom. Njemu je, kaže, odvratno sa mnom i nije mene pohvalio nego (Vuka) Jeremića, čak kaže da im je doneo nezavisnost preko presude Međunarodnog suda pravde", istakao je Vučić.

Kada je reč o ličnim emocijama kada ga pozovu iz Brisela na razgovore, pošto ga ne zovu ni na šta lepo, ima "Pavlovljev refleks". "Imam mučninu u stomaku, bukvalno, boli me glava, ali moj posao je da se borim za Srbiju", rekao je on.

Kaže da je njegov posao da otvara fabrike i da se bori za očuvanje mira, te da ne može neozbiljno da govori o KiM, kao što iz Saveza za Srbiju neozbiljno "lupetaju gluposti o najvažnijim temama".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво