Bumerang efekat prištinskih taksi – kolaps vlade i sankcije

Ni posle pisma i pritiska američkih zvaničnika, Ramuš Haradinaj ne odustaje. Sinoć je ponovio da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH neće biti suspendovane i upozorio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da će "ostati bez dijaloga" ukoliko ga bude povezivala sa taksama.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj demantovao je koalicione partnere da je spreman da suspenziju takse stavi na dnevni red vlade, ako to neko od ministara predloži.

Poručio je da nema načina da ovakav predlog dođe na sednicu dok on određuje dnevni red. Ističe i da nema potrebe za igrama i traži od koalicionih partnera, Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja, da ga poštuju dok je na toj funkciji.

Napominje da je odluka o taksama donesena jednoglasno, te da se ona ne može promeniti ako to ne želi premijer.

Međunarodni pritisci za ukidanje taksi povezani su sa nastojanjima da se nastavi dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Haradinaj, međutim, poručuje međunarodnim predstavnicima da će, ako je to uslov, ostati bez dijaloga.

Inače, za povlačenje taksi sada se zalažu i oni koji su je inicirali, a to su predstavnici Demokratske partije Kosova. Predsednik te stranke i predsednik parlamenta Kadri Veselji izjavio je sinoć da Kosovo treba da bude posvećeno održavanju prijateljstva sa SAD i da ne bi trebalo, kako je rekao, da dozvoli Srbiji da iskoristi njihove greške.

Pre dva dana je stiglo oštro upozorenje kosovskim vlastima da neprihvatanje njihovih saveta može da ugrozi dalju američku podršku i sve ono što je Amerika stvorila na Kosovu.

Pismo koje je iz Vašingtona stiglo u Prištinu treći je po redu zahtev SAD za ukidanje takse.

Naredni scenario mogao bi da bude kolaps vlade, budući da koalicioni partneri o ovom pitanju nisu saglasni. Tome bi moglo da prethodi uvođenje nekih sankcija, poput izolacije albanskih političkih ličnosti, nedostatka podrške za članstvo u međunarodnim organizacijama, podrške za obuku i transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga.

Što se tiče EU, većina njenih članica može da odbije da se žiteljima Kosova omogući bezvizni režim.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво