Tači prati smernice SAD, Haradinaj ne odustaje od taksi

Sastanak kosovskog predsednika Hašima Tačija i američkog ambasadora Filipa Kosneta dan posle oštrog upozorenja Vašingtona da Priština mora da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH. Tači i Kosnet su se složili se da je od vitalnog značaja ukloniti sve prepreke za nastavak dijaloga sa Beogradom. Ramuš Haradinaj ne odustaje od taksi.

Hašim Tači je naglasio da je prijateljstvo sa SAD trajno i neophodno za ostvarivanje strateških ciljeva za integraciju u evroatlantske strukture.

"Partnerstvo i prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama je od vitalnog značaja za Kosovo. Kosovo je do sada otišlo tako daleko zahvaljujući sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenih Država", rekao je Tači.

"Kosovo i Sjedinjene Države imaju zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju, naš zajednički cilj je izgradnja održivog mira i stabilnosti na Kosovu i regionu, kao preduslov prosperiteta i prosperiteta naše zemlje. Ključ mira je postizanje miroljubivog, inkluzivnog i konačnog sporazuma između Kosova i Srbije", podvukao je Tači.

Sastanak Tačija sa Kosnetom usledio je nedugo pošto je kosovski premijer Ramuš Haradinaj još jednom istakao da neće odustati od taksi na proizvode iz Srbije i BiH, uprkos ozbiljnim upozorenjima iz Vašingtona.

Visoki zvaničnici Bele kuće, Stejt departmenta i ministarstva odbrane, Metju Palmer, Lora Kuper i Džon Ert, upozorili su u utorak prištinske vlasti da su nedavni potezi Prištine onemogućile SAD da nastave saradnju sa "na velikom broju ciljeva".

"Neverovatno je da posle svega što smo zajedno uradili, Kosovo tako olako shvata naše prijateljstvo da ignoriše naš savet", navodi se u pismu.

Istovremeno, u Prištini je održan sastanak tima za pregovore sa Beogradom, ali akteri tog susreta nisu želeli da komentarišu američko upozorenje ili odnose unutar tima, navodeći da je još jednom razmatrana pregovaračka platforma, kao i da bi taj dokument mogao biti predstavljen do kraja sedmice.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво