"Srbija nije pod pritiskom NATO"

Šef Kancelarije NATO za evroatlantsko i globalno partnerstvo Džejms Meki izjavio je u Briselu da ne postoji nadmetanje u saradnji Srbije sa Alijansom i Rusijom i da Srbija nije izložena pritisku.

"Ima dovoljno posla na kojem možemo zajedno raditi, zbog jačanja regionalne bezbednosti i stabilnosti", ocenio je Džejms Meki, naglasivši da NATO ne izlaže Srbiju bilo kakvom pritisku.

Srbija i NATO imaju vrlo čvrsto partnerstvo. Godišnje imamo više od 150 zajedničkih aktivnosti, što je u interesu i NATO i Srbije, rekao je Meki tokom sastanka ministara odbrane članica Alijanse.

Meki je izjavio da je na Beogradu da odredi budućnost odnosa sa NATO, koji poštuje vojnu neutralnost Srbije.

Mnoge zemlje su vrlo bliski partneri NATO, mada su vojno neutralne - Austrija, Švajcarska, Švedska, Finska. Neke od tih zemalja su članice EU, što bi i Srbija želela da bude, rekao je Meki.

Odgovarajući na pitanje da li je NATO zabrinut zbog ruskog vojnog humanitarnog centra u Nišu, Meki je izjavio da od Srbije zavisi odluka o tome sa kim će sarađivati.

"Ako su se odlučili za humanitarni centar, to je u redu. Na Srbiji je da odluči sa kim će sarađivati i u kojim oblastima", rekao je Meki.

On je naveo da je jesenas održana zajednička vežba NATO i Srbije vezana za humanitarne katastrofe.

"U to je NATO uključen i radi sa Srbijom na jačanju kapaciteta, radi širenja mogućnosti reagovanja na humanitarne katastrofe", izjavio je Meki.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се