Parlament završio raspravu o amandmanima, deo opozicije bojkotovao rad

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o amandmanima na predložene zakone među kojima su oni koji se odnose na obrazovanje i kulturu, kao i na oružje i municiju. Stranke Saveza za Srbiju i pojedini poslanici i danas su bojkotovali rad parlamenta u plenumu.

Poslanici će se sutra izjasniti o setu zakona iz oblasti prosvete, kao i o izmenama Zakona o oružju i municiji koje podrazumevaju produženje roka za zamenu starih oružanih listova.

Na dnevnom redu je oko 40 tačaka, a među kojima su i brojni sporazumi, između ostalih i onaj sa SAD o izručenju državljana.

Izmene i dopune Zakona o oružju i municiji podrazumevaju da predviđeni rok za zamenu starih oružanih listova za nove biometrijske isprave bude odložen za godinu dana, odnosno do 5. marta 2020. godine.

Poslanici su između ostalog na predlog izmena i dopuna Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju podneli devet amandmana, a na Predlog zakona o izmenama i dopuna Zakona o osnovom obrazovanju i vaspitanju 26.

Martinović doneo fotokopiju diplome; Radeta: Zašto je krio?

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović pokazao je u Skupštini Srbije fotokopiju diplome bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, jer, kako kaže, poslanici SRS stalno imaju potrebu da Nikolićevu "prebacuju" zbog diplome.

"Ja do sada nisam hteo tim pitanjem da se bavim", rekao je Martinović i dodao da je fotokopiju doneo jer vidi da je to jedna od "omiljenih tema sednice".

Iz te diplome, kako je naveo, vidi se da je Nikolić završio Fakultet za menadžment u Novom Sadu u okviru Privredne akademije Novi Sad,.

"U njoj piše da se Nikolić Tomislav upisao školske 2003/2004, a da je 19. januara 2007. završio studije na Fakultetu za menadžment, na smeru - operativni menadžment, sa opštim uspehom 8,37 u toku studija i ocenom 10 na diplomskom ispitu, te je stekao stručni naziv - diplomirani menadžer", naveo je Martinović.

Upitao je pitao poslanike SRS, imajući u vidu da je Nikolić završio fakultet 2007. godine, zašto ga ranije nisu pitali kako je završio fakultet, iz kojih udžbenika je učio i ko ga je ispitivao, već je, kako je rekao, to postalo važno kada je Nikolić napustio SRS.

"Zašto ste ga kandidovali za predsednika ako mu je diploma falsifikovana. Na to pitanje sami sebi treba da date odgovor", poručio je Martinović radikalima.

Rekao je da je, što se njega tiče, svaka diploma u Srbiji validna dok se ne ospori i dok se ne dokaže njena neautentičnost na zakonom propisani način.

"Zato mislim da nije u redu da se u medijima licitira sa tim da li je nečiji dokorat ili nečija diploma validna ili nije", rekao je Martinović.

Poslanica SRS Vjerica Radeta je odgovorila da oni ne napadaju nikoga zato što im politički ne odgovara.

"Da li smo nekada doveli u pitanje diploma Maje Gojković, Aleksandra Vučića, vas, gospodine Martinoviću? Nismo, zato što znamo da ste normalno završavali fakultete, dobili diplome, kao što znamo da Toma Nikolić nije, a znate i vi", rekla je Radeta.

Dodala je da je ona za to saznala kada Nikolić više nije bio u SRS, te konstatovala da su radikali Nikolića za predsednika kandidovali kao građevinskog tehničara.

"Pitanje za njega je zašto je on tada od nas krio da ima diplomu", rekla je Radeta.

Stranke Saveza za Srbiju i pojedini poslanici i danas su bojkotovali rad parlamenta u plenumu.

U međuvremenu je i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila da smatra da manji broj poslanika opozicije ne dolazi na raspravu i to, kako kaže, na nagovor onih koji uopšte nisu učestvovali na izborima.

"Ja to uopšte ne bih nazvala bojkotom, jer je to odluka da ne rade u plenumu. I to je odluka manjeg dela poslanika, jer kada pogledate koliko ima poslanika opozicije, a koliko ih se nalazi u sali ili učestvuje u radu odbora, onda vidite da manji broj poslanika bojkotuje rad plenuma", rekla je Gojković za Tanjug.

Dodala je da poslanici dela opozicije ne rade po, kako kaže, nagovoru onih koji nisu učetsvovali na izborima i nemaju svoje poslanike ni legitimno ni legalno.

"Ni (Dragan) Đilas, ni (Vuk) Jeremić nisu učestvovali na izborima tako da nemam vremena da pratim svaku izjavu poslanika, jer sam u sali gde ozbiljno radimo. Svi zakoni koje ovde donosimo su ozbiljni jer utiču na život običnih ljudi", odgovorila je Gojkovićeva na pitanje da prokomentariše izjave pojedinih poslanika koji bojkotuju plenum, a najavili su učešće u radu ukoliko "bude bila neka važnija sednica".

Ukazala je da je poslanik Miladin Ševarlić napustio poslaničku grupu Dveri i da je danas ušao u skupštinsku salu.

"Dosta poslanika ulazi u salu bez obzira na to što ih pojedini poslanici svojataju i kažu da opozicija bojkotuje rad parlamenta. Ne bojkotuje. Ne bojkotuje plate, ne bojkuje rad naših stalnih delegacija u inostranstvu, onda ne znam u čemu se ogleda taj njihov segment nerada", istakla je Gojkovićeva.

Dodala je da će se na narednoj sednici, verovatno u redovnom zasedanju, govoriti o zdravstvu, poljoprivredi i drugim segmentima.

"Ne smemo nikad da zaboravimo u kakvom stanju smo nasledili Srbiju od ove koja bi nešto danas da bojkotuje a ne znaju ni sami da li bojkotuju sednicu ili svoje birače ili bojkotuju sami sebe", rekla je Gojkovićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се