EP: Puno priznanje Kosova i dalje vrlo daleko

Analitičko odeljenje Evropskog parlamenta u svom poslednjem izveštaju ocenjuje da je "puno priznanje Kosova i njegovo članstvo u većini međunarodnih institucija i dalje vrlo daleko, iako je preko 100 zemalja, uključujući 23 zemlje članice EU, priznalo Kosovo".

U izveštaju analitičkog centra, koji služi za informisanje evropskih parlamentaraca o razvoju situacije u oblastima o kojima se razgovara u Evropskom parlamentu, konstatuje se da su odnosi između Beograda i Prištine zategnuti, a napredak ka normalizaciji u zastoju. 

"Uprkos sve jačem pritisku na obe strane, u cilju konačnog postizanja sporazuma koji bi otvorio vrata članstva u EU, odnosi ostaju zategnuti, a napredak ka normalizaciji je u zastoju", zaključuju u EP.

U izveštaju se, takođe, navodi da Srbija "svoju nekadašnju pokrajinu i dalje vidi kao deo svoje teritorije" i da je EU uslovila "pristupanje i Srbije i Kosova Uniji prethodnom normalizacijom odnosa dve strane" i podseća da su od 2011. godine, uz posredovanje EU, dve strane rešile neka od "tehničkih pitanja", ali sve do danas neslaganja sprečavaju svakodnevnu komunikaciju u oblasti trgovine, energetike, prelaska granica. 

"Uprkos naporima da integriše većinsku srpsku zajednicu sa severa Kosova, Priština se i dalje muči sa kontrolom tog regiona. Iako je 2013. i 2015. godine dogovorena autonomija za većinsku srpsku zajednicu na Kosovu, napredak po tom pitanju je u ćorsokaku", stoji u izveštaju tink tank službe Evropskog parlamenta. 

Dodaje se i da su 2018. godine predsednik Srbije i kosovski predsednik pokrenuli ideju o "korekciji granica", što je, kako se navodi, snažno kritikovala Nemačka, zbog straha od pokretanja nestabilnosti i dovođenja u pitanje drugih granica na Zapadnom Balkanu.

U izveštaju analitičara koji rade za Evropski parlament dodaje se da ideja zamene teritorija ima snažan otpor i "unutar Srbije i unutar Kosova". 

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 13. feb 2019, 23:22) - Бојан из СРН'е [neregistrovani]

Врло је далеко...

и биће још много даље!!!

(sreda, 13. feb 2019, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

manje do 100

Zasto EU ne prizna istinu pa kaze manje 100 zemalja je priznalo Kosovo jer su vec 13 njih ponistile tu odluku.

(utorak, 12. feb 2019, 21:08) - Југослав [neregistrovani]

Ако се добро сјећам

Понајвише је томе кумовала баш ЕУ.

(utorak, 12. feb 2019, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

?

Nit ih je priznalo 100 zemalja nit ih ima 2 000 000 na Kosovu.

A priznanja tek nema niti ce ga biti ikad.

(utorak, 12. feb 2019, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

Uz posredovanje EU...

...nista nikada nije bilo ni priblizno reseno,vec je EU svojom politikom stvarala i stvara krizna zarista.Za to su bez sumnje dokaz bivsa SFRJ,Ukrajina,ostali regioni sveta gde je EU davala podrsku politici SAD (NATO)!?

(utorak, 12. feb 2019, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

Vrijeme radi za Srbe i Srbiju

Kako unipolarni svijet polako prelazi u multipolarni tako zapadna sila slabi a pravnih argumenata nemaju,oni su u srpskim rukama.I ovo je prvi znak da EU pocinje shvatati da od "nezavisnosti" srpskog KosMeta nema nista.Neka sada u Pristini svoje ambasade pretvore u konzulate,uz saglasnost Beograda,naravno.
Opet ce se potvrditi da je sila i bezakonje za jedno vrijeme,a pravo i pravda za sva vremena.

(utorak, 12. feb 2019, 19:11) - anonymous [neregistrovani]

<100 UN

Kojih je to "preko stotinu" zemalja priznalo Kosovo?

(utorak, 12. feb 2019, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Horizont

Zamisljena nevidljiva linija koja se sve vise udaljava, sto joj se vise priblizavas.