Opozicioni poslanici nastavljaju sa bojkotom rada parlamenta

Dan uoči nastavka skupštinskog zasedanja, nastavlja se i rasprava da li će pripadnici opozicije prisustvovati zasednju. Iz vladajuće partije najavljuju da će u naredne tri nedelje odlučiti da li će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Posle dva meseca pauze, parlament radi. Okrnjen strankama iz Saveza za Srbiju i pojedinim samostalnim poslanicima – njih oko 40.

Posle Đorđa Vukadinovića i predsednik Nove stranke, poslanik Zoran Živković je, pošto bojkotuje narodnu skupštinu "u plenumu",  poslanička pitanja Vladi Srbije "poslao" posredstvom novinara, umesto za skupštinskom govornicom.

Živković je tako, između ostalog, "pitao" ministra finansija Sinišu Malog iz kojih sredstava i po kom zakonu se finansira aktuelna kampanja predsednika Republike, Budućnost Srbije, kao i ministra odbrane Aleksandra Vulina da li je tačno da je u poslednjih godinu dana vojsku napustio, brojčano, jedan bataljon ljudi.

Članice Saveza za Srbiju i pojedini samostalni poslanici od ponedeljka ne učestvuju u plenarnom radu republičkog parlamenta, ali su prisutni u zdanju Narodne Skupštine gde drže konferencije za novinare.

"Opozicija se više neće vraćati u parlament. Ta priča je gotova – nema više parlamenta. To je sada jedna igraonica SNS-a i njegovih satelita u kojoj govore cirkuzanti. Nema više skrivanja iza Martinovića, Šešelja, Čanka, Čede Jovanovića – to je gotovo. Na zahteve naroda i opozicije mora da odgovori Vučić", navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

U bojkotu ih ne podržavaju poslanici SRS, LSV i LDP, kojima su sporni oni koji na bojkot pozivaju. Čedomir Jovanović poručuje da LDP neće u bojkot.

Između dva pola, odnosno ne tako izričit je Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije. 

Vukadinović je novinarima rekao da nije preuzeo "pisanu obavezu", te da ne isključuje mogućnost da se obrati i na plenarnom zasedanju, ako je na dnevnom redu neko pitanje koje smatra važnim – ukoliko se govori o Kosovu i Metohiji, promeni Ustava ili ukoliko, kaže, nađe za shodno da odgovori na bezbrojne prozivke.

A KiM je jedan u nizu argumenata pojedinih predstavnika vlasti za eventualno raspisivanje izbora. Na taj argument potpredsednik SNS-a Miloš Vučević dodaje i pritiske iz regiona, opštu situaciju u zemlji i zahteve opozicije.

Funkcionerka naprednjaka Zorana Mihajlović kaže da je SNS uvek spreman za izbore i da su oni najbolji i najlegitimniji način da se proveri volja građana.

Poslednji put, kada je reč o parlamentarnim, ta volja je proverena 2016. godine. Ukoliko ne bude doneta drugacija odluka, naredni nas čekaju 2020.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво