Makalister: Vučić i Tači podigli dijalog na novi nivo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister pozvao je vlasti u Prištini da opozovu svoju odluku o sankcijama na uvoz robe iz Srbije i BiH. Razumem da nije lako, ali želim da naglasim da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači digli dijalog na novi nivo, poručio je Makalister.

Dejvid Makalister je pozvao obe strane da nastave dijalog kako bi napredovale na putu ka članstvu u EU.

"Odluka vlasti u Prištini da uvedu stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH je jasno kršenje Cefte i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pozivam vlasti u Prištini da opozovu ovu odluku kako bi se, nadam se, dijalog mogao nastaviti", pozručio je Makalister.

Izvestilac za Srbiju je podsetio da je EU jasno rekla da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno doći do pravnoobavezujućeg sporazuma, a za to je, prema njegovim rečima, neophodna dalja normalizacija odnosa koja se postiže prvenstveno kroz dijalog.

"Razumem da obe strane imaju svoje zabrinutosti, razumem i da nije lako, ali želim i da naglasim da su dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, digli dijalog na novi nivo", poručio je Makalister.

Izvestilac za Srbiju je sa plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu poručio i da ne očekuje da će predstojeći evropski izbori na bilo koji način smetati procesu proširenja.

"Svi znamo da je zapadnobalkanska šestorka na putu ka članstvu u EU i da se kreću različitim brzinama. Mi ćemo nastaviti naš posao i ne mislim da će evropski izbori na bilo koji način biti smetnja pregovaračkom procesu", zaključio je Dejvid Makalister.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво