Hačinson: Normalizacija bi ublažila i druge probleme

Američka ambasadorka u NATO Kej Bejli Hačinson ocenjuje da bi se postizanjem normalizacije odnosa između Beograda i Prištine ublažili i drugi problemi na obe strane.

"Želimo da Kosovo i Srbija rade zajedno na normalizaciji. Normalizacija bi doprinela i da se ublaže mnoga druga otvorena pitanja koje imaju obe zemlje", kaže Hačinson.

Ambasadorka SAD pri NATO kaže da je želja NATO da se na teritoriji Srbije i Kosova prevaziđu istorijski problemi i da uspostave inkluzivna manjinska prava "sa obe strane granice".

Kada je reč o odnosima NATO sa Kosovskim bezbednosnim snagama posle promene njihovog mandata u vojsku, ambasadorka Kej Bejli Hačinson ocenjuje da će Alijanska nastaviti da radi sa kosovskim vlastima na uspostavljanju vojnne službe koja će biti "uređena na pravi način".

"To podrazumeva uključivanje svih manjinskih grupa, ali i da rast snaga bude zarad dobrobiti i bezbednosti Kosova", zaključila je Hačinson.

Američka ambasadorka Kej Bejli Hačinson nalazi se u Briselu gde se na ministrskom sastanku u sredu i četvrtak očekuje rasprava o daljem angažamnu NATO sa Kosovskim bezbednosnim snagama posle promene njihovog mandata.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 13. feb 2019, 11:49) - Gavra [neregistrovani]

Normalizacija

Nema ništa normalno što se tiče Prištine i njihovih odluka, normalizacija kod njih ne postoji.

(utorak, 12. feb 2019, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

Da gospodjo,

normalizacija je ovde strana rec, ako pratite ponasanje vladara iz Pristine. A osim toga, ta normalizacija treba biti amerckog "tipa" da ta kvazi-drzava sto pre pristupi Nato

(utorak, 12. feb 2019, 15:20) - Ana [neregistrovani]

Podrska

Srbija aktivno radi na normalizaciji odnosa sa Pristinom.