Srbija i Moldavija, slični ciljevi i problemi

Moldavija podržava teritorijalni integritet Srbije i neće promeniti principijelan stav u slučaju Kosova i Metohije, izjavio je potpredsednik vlade te zemlje Jurij Leanka nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Ističe da Srbija, kao zemlja na evropskom putu, može da bude model i inspiracija za Moldaviju.

Jurij Leanka i Ivica Dačić su se saglasili i da dve države uspešno razvijaju odnose, da nema otvorenih i spornih pitanja, ali da postoji prostor za bolju ekonomsku saradnju.

Dve države dele i zajednički cilj – članstvo u EU, ali i slične probleme koji se tiču teritorijalnog integriteta i zato će nastaviti da pomažu jedna drugoj, poručili su sagovornici.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za štampu rekao da je spoljnotrgovinska razmena iznosila oko 30 miliona evra i da bi mogla da bude još veća, te da postoji prostor i za bolju saradnju u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, bezbednosti i evropskih integracija.

"Mi se zalažemo za to da EU otvori širu evropsku perspektivu svim zemljama i smatramo da to može da bude podsticajno za stabilnost u celom regionu Evrope", rekao je Dačić.

Zahvalio je Moldaviji na principijelnoj podršci kad je reč o KiM, ističući da i Srbija ima takav stav o teritorijalnom integritetu i suverenitetu međunarodno priznatih država.

Podsetivši da Moldavija nije glasala za prijem Kosova u Interpol ni u Unesko, Dačić je rekao i da se Srbija zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta Moldavije.

Tradicionalno prijateljstvo 

Ministar Dačić kaže da istorija govori o tradicionalnom prijateljstvu koje dve zemlje i danas treba da neguju i podseća da je srpska vlastela u 15. veku podigla brojne crkve i manastire u Moldaviji, te da su darivani i manastiri u Srbiji.

"Borili smo se protiv Turaka i u tome smo imali zajedničke heroje, borbe su nam bile zajedničke, a posle propasti Prvog srpskog ustanka, u Moldaviju su se iselili i Jakov Nenadović, Petar Dobrnjac, Aleksa Petrović, koji je tamo i sahranjen", dodao je Dačić i podsetio da su u Moldaviji živeli i Dositej Obradović i Joakim Vujić.

Leanka je rekao da Moldavija i Srbija imaju slične ciljeve i probleme – EU kao cilj i teritorijalne nesuglasice kao problem.

Kaže da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri, ali da postoji prostor za unapređenje i dodaje da očekuje posete na najvišem državnom nivou u narednom periodu.

"Kroz istoriju smo imali uzajamne investicije, hajde da imamo ponovo investicije u drugim ekonomskim poljima koje će doneti korist i našim biznismenima i našim društvima", rekao je Leanka.

Dodaje da Srbija može da bude model i inspiracija za Moldaviju jer je pravoslavna zemlja koja gaji dobre odnose sa Moskvom, ali je na evropskom putu.

"Od vas možemo da naučimo kako da pregovaramo po poglavljima, kako da postanemo zemlja koja može da pristupi EU i siguran sam da možete da nam pomognete", rekao je Leanka i dodao da Moldavija može da nauči od Srbije i kako se sprovode reforme, naročito u oblasti vladavine prava.

Leanka je rekao da će Moldavija zadržati principijelnu poziciju u slučaju Kosova i Metohije i da ceni stav Srbije kad je reč o Pridnjestrovlju kao internom delu Moldavije.

"Podržavaćemo jedni druge u nadi da ćemo u jednom trenutku moći da rešimo probleme i konflikte", rekao je moldavski zvaničnik.

Potpredsednik Vlade Moldavije kaže da je pre 22 godine bio u Beogradu i da je primetio da je grad u međuvremenu postao moderna evropska prestonica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се