Trifunović Jevrejskoj opštini: Izvinjavam se ako sam preterao

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović odgovorio je Jevrejskoj opštini Beograda – koja je navela da on pokušava da u isti koš stavi one koji su se borili protiv fašizma i one koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije "Judenfrei" državom – rekavši "draga moja braćo i sestre, ne mogu biti ništa drugo do tvrdi antifašista".

Sergej Trifunović je u pismu podsetio na istorijat svoje porodice, navodeći da je od ustaškog režima NDH stradalo 36 članova njegove familije od kojih su neki, kaže, završili u jami u Prebilovcima, neki u Jasenovcu, neki u Gradišci.

Kako je istakao, njegovom deda stricu je najbolji drug i sabrat "u logorskoj igri preživljavanja" bio izvesni Kabiljo, sefardski Jevrejin. 

"Ja dakle, iz te i takve porodice, tih i takvih okolnosti, pritom rođen u multinacionalnom Mostaru i slušajući ove priče otkad znam za sebe, ne mogu biti ništa drugo, draga moja jevrejska braćo i sestre – do tvrdi antifašista", rekao je lider PSG-a.

Naveo je da je neko ko prezire silu, agresiju, gaženje osnovnih ljudskih prava i života u svakom mogućem obliku o čemu, kako kaže, govori vrlo jasno i glasno. 

"Jedna od osnovnih tačaka spajanja mene i ljudi u PSG, jeste bio i biće tvrdi beskompromisni stav o svakoj vrsti nasilja nad pravima građana, institucija sistema, te samom urušavanju sistema. Sistema koji bi trebalo da štiti i razvija svoju osnovnu jedinicu i činilac – svog GRAĐANINA. Bio on Srbin, Rom, Mađar, Jevrejin, Rusin, Slovak, Turčin, Sirijac. Da pođemo od osnovnog: bilo kakav atak na prava bilo koga od njih, jeste atak na prava bilo koga od nas, braćo i sestre", poručio je lider PSG-a. 

Trifunović je naveo da je, kao umetnik, sklon hiperbolama i da je u pokušaju da "spoji levo i desno", rekao da mu je "svejedno da li neko drži na zidu sliku Broza ili Ljotića".

"Ako je to zazvučalo preterano, ja se svima izvinjavam. Pre svega samom sebi, jer to se kosi sa onim u šta ja verujem. No, međutim, jasna vam je moja namera kao i poenta, vi ste bez sumnje pametni ljudi", napisao je lider PSG-a u pismu upućenom Jevrejskoj opštini Beograd.

Podsetimo, Trifunović je pre nekoliko dana rekao da je "i levičaru i desničaru stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar".

Na tu izjavu oštro je reagovala Jevrejska opština Beograd navodeći da je opasan presedan "normalizacija" nacista.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво