Prve mere SAD prema Prištini zbog takse, šta dalje?

Sjedinjene Američke Države preduzele su inicijalne mere prema centralnim kosovskim institucijama, zbog odbijanja premijera Ramuša Haradinaja da ukine ili suspenduje taksu od 100 odsto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine, a iz pojedinih političkih krugova u Prištini ocenjuju da su prve poruke američke administracije zabrinjavajuće.

Najjača opoziciona parlamentarna stranka, Demokratski savez Kosova, saopštila je da je otkazivanje posete komandanta Nacionalne garde Ajove, general-majora Timotija Ora, zbog trgovinskih mera prema centralnoj Srbiji i BiH, "duboko zabrinjavajuće".

Poslanik DSK Naser Rugova rekao je da bi kosovska vlada trebalo da napravi korak unazad i da "mirno" ponovo proceni svoje postupke, jer Kosovu nisu potrebne populističke mere, koje slabe odnose sa SAD.

Taksa od 100 odsto, iako nije zvanično potvrđeno, pored izrade platforme za dijalog, bila je tema jučerašnjeg sastanka čelnika kosovskih institucija u Prištini.

Prema navodima prištinskih medija, predsednik skupštine Kadri Veselji, koji je sazvao sastanak, i kosovski predsednik Hašim Tači, zahtevali su od Haradinaja da povuče odluku o taksi, kako bi se dala šansa dijalogu sa Beogradom.

Haradinaj se odupro pozivima i, u docnijem razgovoru sa novinarima i porodicama palih pripadnika OVK u Peći i Dečanima, ponovio da taksa ostaje dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, smatrajući da taksa nije prepreka za postizanje finalnog sporazuma.

Haradinaj se u obraćanju porodicama poginulih pripadnika bivše OVK dotakao i razgraničenja, rekavši da "ako granice budu otvorene, biće otvoreni grobovi onih kojima smo danas došli da odamo počast".

Premijer je rekao da ima poštovanje prema liderima na Kosovu i u Albaniji, ali se ne slaže sa onima koji predlažu izmene granica, te da isto važi i za sve druge zemlje koje podržavaju takvu opciju.

List Koha ditore piše da su SAD počele da pokreću mere protiv odluke kosovske vlade da ne ukida uvoznu carinu na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Podseća se da Haradinaj nije dobio američku vizu da prisustvuje Molitvenom doručku, a da je poslednja posledica odluke o taksi, otkazivanje posete generala američke vojske Kosovu.

U izveštaju list navodi da se može očekivati da će američke mere biti pojačane ako vlada Kosova ustraje na tome da ne ukine taksu i da će to biti najvidljivije u procesu tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga, uključujući suspenziju programa obuke i obrazovanja pripadnika te organizacije.

Haradinaj je izjavio je da nije primio nikakve zvanične informacije o anuliranju posete američkog generala Timotija Ora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво