Joksimović i Skot: Srbija je važan činilac regionalne stabilnosti

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom SAD-a Kajlom Skotom o aktivnostima koje se odnose na proces evrointegracija Srbije, efektima i dinamici sprovođenja reformi, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima dve države i ostalim važnim temama.

Ministarka je informisala ambasadora o planovima koji se tiču evrointegracija, spoljnopolitičkog prioriteta Srbije, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Navela je da Srbija očekuje da, tokom rumunskog predsedavanja Savetu EU, otvori neka od poglavlja za koja je tehnički spremna.

Ambasador Skot istakao je snažnu podršku koju SAD pružaju procesu evrointegracija Srbije. Sagovornici su se složili da je Srbija postigla značajan napredak u procesu evrointegracija, kao i da treba da nastavi sa radom na ispunjavanju kriterijuma za punopravno članstvo u EU - posebno u oblastima vladavine prava, efikasnosti pravosuđa, javnoj administraciji i borbi protv korupcije.

Beograd je, zbog želje da se pronađe održivo rešenje, opredeljen za dijalog sa Prištinom i on će, precizirala je Joksimovićeva, biti nastavljen kada se ukine jednostrana odluka o uvođenju taksi na robu iz Srbije. Ona je ocenila da aktivnosti Prištine, ali i nekih drugih u regionu ne doprinose stabilnosti na kojoj Beograd insistira.

Ambasador Kajl Skot ukazao je da je Srbija veoma važan partner SAD i značajan činilac bezbednosti i regionalne stabilnosti. Naveo je da se Vašington zalaže za nastavak dijaloga i pomenuo zajedničko pismo kojim on i ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet ukazuju na potrebu ukidanja taksi. Skot je ohrabrio Srbiju da nastavi sa kontinuranim doprinosom regionaloij stabilnosti.

Ministarka Joksimović zahvalila je na podršci i pomoći koju SAD, kao važan partner, pružaju Srbiji u procesu evrointegracija, posebno kroz konkretne projekte razvoja malih i srednjih preduzeća i lokalne samouprave.

Ambasador je naglasio da će SAD, u želji da Srbija postane napredna i razvijena, nastaviti da podržavaju i pomažu proces evrointegracija naše države. Sagovornici su naglasili značaj sredstava koje su SAD do sada opredelile za pripremu Srbije za članstvo u EU, posebno ističući da je reč o bespovratnim sredstvima i teničkoj podršci radi unapređenja standarda.

Joksimovićeva i Skot ocenili su da se odnosi dve države dobri i da postoji iskrena obostrana namera da budu još razvijeniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи