"Optužbe Vidojkovića ozbiljne i za krivično gonjenje"

Optužbe pisca Marka Vidojkovića na račun Pravnog fakulteta izgovorene na protestu "Jedan od pet miliona" u Beogradu, ozbiljne su i olako izrečene bez navođenja bilo kakvih dokaza i podložne su krivičnom gonjenju, navodi se u saopštenju dekana Pravnog fakulteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković, koje je dostavljeno "Tanjugu".

Dekan pravnog fakulteta Zoran Mirković obratio se javnosti sa namerom, kako navodi u saopštenju, da zaštiti ugled i čast Pravnog fakulteta kao institucije, njegovih profesora, saradnika i više od 52.000 diplomiranih pravnika, kao i svih članova akademske zajednice, od neutemeljenih, nedoličnih i štetnih izjava.

Dodaje da je "pisac Vidojković, nedostatkom elementarne pristojnosti, svojim vulgarnim rečnikom i gestikulacijom, govorio isključivo o sebi, a ne o drugima".

Mirković podseća da Univerzitet u Beogradu i Pravni fakultet imaju dugu istoriju preko dva veka, da na Pravnom fakultetu predaju 33 redovna i 23 vanredna profesora, 26 docenata, tri nastavnika stranog jezika, 14 asistenata i pet saradnika u nastavi i da su oni vrhunski stručnjaci u svojim naučnim oblastima.

"Pravni fakultet ima izuzetan ugled u međunarodnoj akademskoj zajednici. Naši profesori drže predavanja na stranim fakultetima, učestvuju na naučnim skupovima, objavljuju radove u prestižnim svetskim naučnim časopisima", navodi se u saopštenju.

Mirković skreće pažnju i na to da fakultet, imajući u vidu tešku materijalnu situaciju u društvu, stipendira iz sopstvenih sredstva 100 najboljih studenata slabijeg materijalnog stanja, te da se na Fakultetu neguje zdrava univerzitetska sredina, za koju je kao i za svaku drugu sredinu, normalno da se ljudi oko nečega ne slažu.

"Uprava Pravnog fakulteta u svom postupanju ne pravi razliku između onih koji nešto potpišu i onih koji te ne učine", navodi Mirković.

Istovremeno apeluje na govornike da prilikom obraćanja ne govore neistine, ne vređaju, jer je to nekulturno, protivno građanskim vrednostima i kažnjivo po Krivičnom zakoniku.

"Podsetio bih sve nas da pripadamo pravnoj tradiciji, čija je pravna pravila postavio rimski pravnik Ulpijan i koja glase - Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada", zaključuje Mirković.

Pisac Marko Vidojković je u subotu na protestu u Beogradu rekao da je "pravni fakultet leglo neverovatnih smradova, neverovatnog ološa, i što je paradoksalno leglo kriminala..."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво