Jevrejska opština: Opasan presedan "normalizacija" nacista

Predsedniku PSG Sergeju Trifunoviću, Jevrejska opština Beograda poručila je da je opasan presedan "normalizacija" nacista i njihovih saradnika, a još opasnija uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije "Judenfrei" državom.

"Obraćamo se i želimo da Vam pomognemo da možda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati imajući u vidu Vašu izjavu ''I levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar''", navela je Jevrejska opština Beograd u poruci upućenoj Trifunoviću.

Napominju da se obraćaju u ime onih koji više nemaju glas, onih čiji su preostali potomci, "u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda".

Poručuju Trifunoviću da logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone). 

"Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je ''Srbija Judenfrei''. Dimitrije Ljotić je tesno sarađivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofašista kome su se divili Hitlerovi najbliži saradnici", navodi se u saopštenju.

Njihov šef kvislinške beogradske policije Dragi Jovanović, kaže se u saopštenju, bio je politički intimus Hajnriha Himlera. "Da pojasnimo ono što je sasvim očigledno - Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri nacista, oni su bili nacisti po svim parametrima (Jovanović je redovno prisustvovao Ninberškom kongresu NSDAP poznatije i kao Nacistička partija)", dodaje JOB.

Možda niste znali, navodi se u poruci Trifunoviću, da je čovek koji je osmislio NDH je bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije - SS general Edmund Vesenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na ruševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dve nacističkoj Nemačkoj prijateljske države.

Navodeći da Jevrejska opštini Beograd ima oko 3.000 članova, to su ljudi raznih političkih preferenci i nalaze se i na levoj i na desnoj strani političkog spektra, u poruci se kaže da oko jedne stvari nema diskusije: svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи