Jevrejska opština: Opasan presedan "normalizacija" nacista

Predsedniku PSG Sergeju Trifunoviću, Jevrejska opština Beograda poručila je da je opasan presedan "normalizacija" nacista i njihovih saradnika, a još opasnija uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije "Judenfrei" državom.

"Obraćamo se i želimo da Vam pomognemo da možda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati imajući u vidu Vašu izjavu ''I levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar''", navela je Jevrejska opština Beograd u poruci upućenoj Trifunoviću.

Napominju da se obraćaju u ime onih koji više nemaju glas, onih čiji su preostali potomci, "u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda".

Poručuju Trifunoviću da logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone). 

"Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je ''Srbija Judenfrei''. Dimitrije Ljotić je tesno sarađivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofašista kome su se divili Hitlerovi najbliži saradnici", navodi se u saopštenju.

Njihov šef kvislinške beogradske policije Dragi Jovanović, kaže se u saopštenju, bio je politički intimus Hajnriha Himlera. "Da pojasnimo ono što je sasvim očigledno - Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri nacista, oni su bili nacisti po svim parametrima (Jovanović je redovno prisustvovao Ninberškom kongresu NSDAP poznatije i kao Nacistička partija)", dodaje JOB.

Možda niste znali, navodi se u poruci Trifunoviću, da je čovek koji je osmislio NDH je bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije - SS general Edmund Vesenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na ruševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dve nacističkoj Nemačkoj prijateljske države.

Navodeći da Jevrejska opštini Beograd ima oko 3.000 članova, to su ljudi raznih političkih preferenci i nalaze se i na levoj i na desnoj strani političkog spektra, u poruci se kaže da oko jedne stvari nema diskusije: svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. feb 2019, 14:10) - Kolja [neregistrovani]

PSG i Trifunović

Ja ne znam šta su ovi iz PSG razmišljali kad su doveli Trifunovića za predsednika? 

(ponedeljak, 11. feb 2019, 13:25) - Jelena [neregistrovani]

Sram me je zbog njih

Treba da se stide oni koji ovo izazivaju i podstiču zbog naših hrabrih predaka koji su goloruki i gladni izdvojevali našu slobodu.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 13:02) - Zoran [neregistrovani]

Strasno

Uzasno je to sto je Trifunovic izjavio, morao bi da dobro razmisli pre nego sto nesto kaze jer obicno kada kaze to ima ovakve posledice.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 12:33) - Boki [neregistrovani]

Tako

Treba da se poštuju sve manjine i verske organizacije, tako jedino možemo očuvati mir.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 12:33) - Darko [neregistrovani]

Nema

Nema opravdanja za izjavu o zločincima u vreme nacista.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 12:27) - Boki [neregistrovani]

Srbija

Sergeja treba da bude sramota.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

nacisti veliko zlo

Za Trifunovica on bi sve u jedan kos da spoji nespojivo ali nacisti su veliko zlo svuda u svetu pa i u Srbiji i oni nece nikad imati podrsku.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 12:25) - Sasa [neregistrovani]

Komentar

Sergej vrlo cesto nije svestan tezine reci koje izgovara. Morao bi malo da povede racuna i o recniku!

(ponedeljak, 11. feb 2019, 12:18) - Sanja [neregistrovani]

Strašno

Zaista ne znam šta ljude tera da daju takve izjave poput Sergejeve. Da li svesno ili nesvesno, nikako nije na mestu.