"Za pet godina 180 fabrika, voleo bih još 100 u naredne četiri"

Predsednik Alesandar Vučić rekao je u Pančevu da je, obilazeći Južnobanatski okrug video šta je urađeno, ali i šta je još moglo biti urađeno. Podsetio je da je otvoreno 180 fabričkih pogona, a da bi voleo kada bi u naredne četiri godine mogao još 100 da otvori. Premijerka Ana Brnabić kaže da u Srbiji nema više politike od danas do sutra. Politika zajedništva nema alternativu, poručio je građanima predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Vučić je, u obraćanju građanima koji su ispunili centralni gradski trg u Pančevu, ukazao da je danas u tom okrugu video šta je urađeno, šta još treba, te da je sa saradnicima već pravio planove za budućnost.

"Video sam mnogo stvari koje smo još mogli da napravimo. Da ne kritikujem uvek samo lokalne vlasti, morali smo da budemo agilniji, brži i snažniji. Mogli smo i morali više i bolje. A video sam i stvari koje smo uspeli da pokrenemo i promenimo", dodao je predsednik.

Vučić je naglasio da je ponosan što će krajem aprila otvoriti fabriku ZTF, najboljeg nemačkog komponentnaša, koji će zapošljavati veliki broj ljudi.

"To je ono na šta sam ponosan. Fabrika će doneti mnogo novca Pančevu, zaposliće mnogo ljudi. Videćete za 10 godina kada neki drugi budu govorili o stanju, da će se mnogi setiti i reći da je ovo za vreme Vučića urađeno", kazao je predsednik.

Rekao je da je, svuda gde je bio, obilazeći pogone firmi, koje je ova vlast dovela da ulažu u Srbiji, kao što je fabrika pečuraka u Kovinu, čiji je vlasnik iz Indonezije, video zaposlene, koji i pored teškog rada neće da kažu da im je težak rad.

"Nisam ni znao koliko je teško prati i brati pečurke, a nijedna od tih dama, koju sam video, neće da kaže koliko je teško raditi, iako ja to vidim. One su samo rekle 'predsedniče, bolje je da imamo posao, nego da ga nemamo", objasnio je Vučić.

Vučić je istakao da će sada morati da se radi na tome da nemamo samo radno intenzivne, već i kapitalno intenzivne investicije.

Nedostaje nam još jedan pogon u Opovu, jedan u Kovinu, jedna malo veća fabrika u Vršcu, dodao je.

Podsetio je da je u proteklih pet godina otvoreno 180 fabrika u Srbiji. "Voleo bih kada bih mogao još 100 da otvorim u naredne četiri godine", zaključio je predsednik.

"Čuvaćemo Srbiju"

Vučić je najavio dalje uvećanje prava, primanja, plata i penzija i to tako da ne narušava stabilnost budžeta i države, jer tako, ističe, radi odgovorna vlast.

Naglasio je da SNS predvodi političke stranke koje smeju da se suprotstavljaju lažima i onima koji, kaže, malo rade i dosta kradu, ali su bučni. 

"Nisam ih se nimalo uplašio i koliko god da se skupe i 50 partija da bude i da idu svi zajedno na jednu listu, a protiv liste poštenja i liste budućnosti Srbije, mi ćemo ih pobediti ubedljivo, kad god, ako se bilo kakvi izbori dogode, i pobedićemo ih ubedljivije nego ikada", rekao je Vučić.

On je u to uveren zato što, kako je rekao, ima iza sebe građane koji cene red, rad i ozbiljnost, a ne šarene laže. Poručio je da se ova vlast bori da građani budu bogatiji, a ne oni u foteljama.

"Takvu budućnost hoćemo i takvu Srbiju", rekao je i zahvalio na podršci i ljubavi koju pokazuju prema svojoj zemlji.

"Čuvaćemo Srbiju pred onima spolja kojima Srbija nikad nije dovoljno mala. Ali i od onih iznutra koji bi da je vrate u prošlost, pljačkaške privatizacije i razorene fabrike", poručio je Vučić.

Mi smo, istakao je, za Srbiju koja će, kako je rekao, imati ZTF u Pačevu i mnoge druge investitore u zemlji, nove bolnice, uređene škole i vrtiće i više dece. "To je Srbija budućnosti", poručio je Vučić. 

O Kosovu

Ponovio je da će biti mnogo teško oko Kosova. "Ne mogu da vam govorim kao drugi, jer nisam lažov, ali ćemo raditi zajedno", poručio je i dodao da će Srbija uvek pokušavati da napravi kompromis sa Albancima, ukoliko oni ukinu sumanute takse.

"Čekamo da ukinu te sumanute takse. Ako ih ne ukinu nikad, nikom ništa, živećemo sa tim problemom, živećemo sa tim mukama i pomagaćemo našem narodu na KiM, ako ih ukinu, uvek ćemo pokušavati da napravimo kompromis, ali nikada nikome nećemo dozvoliti da unižava Srbiju i da misli da je Srbija mala i slaba i da mogu da je ponižavaju kao do 2012. godine", rekao je Vučić.

On je zahvalio Srbima sa KiM koji su mu dali podršku od 80 odsto, ocenjujući da oni najbolje znaju ko se bori za njihove interese. Znaju ko je ćutao na proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine ili ko je oterao Crnu Goru 2006. godine.

"Zar vam Ostrog nije svetinja? Kako lako sve izgubiste i ćutite, šta ste uradili da sprečite nezavisnost Kosova. Postavili ste granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, a ja pokušavam da ih sklonim, a onda kažete da sam ja kriv", rekao je Vučić.

Pozvao je građane da razmisle zašto albanski mediji "slave proteste protiv Vučića". "Sami razmislite zašto. Neću više ništa da vam kažem. Je l zato što je loš za Srbe ili zato što se bori za srpski narod", pitao je Vučić.

Kaže da je na protestu protiv vlasti u Gračanici bilo 19 ljudi, a pri tome njih pet je došlo sa severa KiM, jedan od njih je bivši službenik zapadne ambasade... 

Vučić je podsetio da se Srbija 2014. godine suočila sa bankrotstvom, što je rešeno zahvaljujući teškim reformama i zahvaljujući ljudima koji su razumeli da "rak ne može da se leči apsirinom" 

"Ko kaže da to može, ne želi vam dobro", rekao je Vučić i dodao da je sve to bilo rizično za stranku koju vodi, jer je bio svestan da će biti onih koji će da se ljute zbog toga, međutim, ukazuje da se sve to isplatilo.

U prilog tome govori podatak, podsetio je, da je, kada je postao premijer, javni dug iznosio 79 odsto BDP-a, a da je sada 50 odsto.

"Hoćemo da deci ne ostavljamo dugove i da ne vraćaju ono što smo mi napravili, želimo da oni imaju budućnost", rekao je Vučić. On je istakao da je nezaposlenost smanjena sa 25, 9 odsto na 11,3 odsto, navodeći da je srećan zbog toga.

Svestan je, kaže, sa čime se građani suočavaju.

"Stojanka u Vršcu me je danas preklinjala da uzmem njeno pismo. Uzeo sam, otvorio sam ga - kaže: Nemamo nijednu platu, već 12 godina živimo od moje penzije, ako možete sina ili ćerku da mi zaposlite..", napisala je ona, a predsednik upitao kako onda može da bude zadovoljan, te konstatovao da mora još više da se bori.

"Ali, ne na lepu reč, ne na ono ''glasaj za nas pa će biti lako..''. Ništa neće biti lako. Nije lako dovesti investitora. Kada sam sreo Angelu Merkel, ja joj kažem ''dolazi CTF'', a onda je ona rekla - ''bravo, to je velika stvar Srbiju''", preneo je Vučić.

Kaže da Srbiji treba još kompanija, ali da one moraju da imaju sigurnost.  "Svaka vrsta igre sa izazivanjima nestabilnosti ugrožava naš put u budućnost", rekao je Vučić. 

Naveo je da je Srbija imala 3, 5 milijarde evra stranih direktnih investicija, a sve druge zemlje zajedno na Zapadnom Balkanu nisu došli ni do 2,5 milijarde evra.

"Upravo zato Srbija mnogima smeta i hoće da je ruše i spolja i iznutra", rekao je Vučić i upitao zašto misle da neki žele Srbiju da vrate u prošlost. "Pa, videli su da ima novca, da ima budućnost, da uzmu i crno ispod nokta, kao što su već uzeli", kaže predsednik.

Zašto mislite da bi se neko spolja radovao srpskim uspesima, nekima je drago, nekima nije, dodao je Vučić. 

Optužbe zbog Rusije

Kaže i da ga "političari iz prošlosti Srbije" optužuju da je kriv što je "skočila" podrška Rusiji za 20 odsto u upitao - zar toga treba da se stidimo ili da uvedemo sankcije Rusiji?

"To im pričate po tim večerama po ambasadama, a pred narodom nista od toga ne smete da govorite. Ali, po ambasadama svima lepo govorite kako biste uveli sankcije Rusiji", rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusima, kao što će uvek i svakom drugom da kaže da smo na evropskom putu.

"Da vodimo svoju politiku, politiku Srbije, jer samo smo Srbiji dužni i nikome više", podvukao je predsednik.

Na povike pojedinih građana "hapsi bandu", Vučić je konstatovao da bi mu, kada bi on to izgovorio, rekli da krši nezavisno pravosuđe.

Primetio je da, kada pita zašto su neki narkodileri pušteni iz pritvora i zašto nema optužnice, kažu - ne diraj, Vučiću nezavisno pravosuđe, a kad je neko za nešto kriv, onda je - "Ti si Vučiću kriv, iako krivice nema".

"Ali, ne brinite, sve će doći na svoje mesto i sve dolazi na svoj red, za sve i svakoga", dodao je.

Napomenuo je da će uskoro biti usvojen Zakon o poreklu imovine, koji se čeka 20 godina, a sa kojim će za svakoga moći da se utvrdi kako je i na koji način stekao imovinu.

"Ja se, kao predsednik, dobrovoljno prijavljujem da budem među privima kojima će da bude ispitana imovina. Ali, onda će, boga mi, i njihova imovina da bude ispitana. A, neka narod proceni ko je pošteno stičao, a ko nije", poručio je predsednik Vučić.

Problem onih koji misle da je narod zaboravan je u tome što moramo da se bavimo državnim pitanjima, i nemamo mnogo vremena, pa zato misle da svaka laž može da prođe.

"Danas sam u svakom mestu u kom sam bio imao 1.000, 2.000, nedge 3.000 ljudi. Oni to ne mogu ni u Beogradu nekad da skupe, a ne u malim mestima", rekao je Vučić. To, kako kaže, znači da narod odlično razume kakva je politika potrebna - ozbiljan, odgovoran, marljiv rad.

Neki, kako je dodao, smatraju da onda kada obavljaju javne funkcije onda njihove privatne firme mogu da imaju prihode od 500 miliona evra.

"Zamislite da je tih 500 miliona evra došlo u Pančevo", rekao je Vučić okupljenim građanima.

To su, kako kaže, neki uradili i nemaju stida, a žele i danas Srbiju da vrate u prošlost. "Oni, čija je politika - politika vešala nikada neće biti budućnost Srbije", istakao je on.

Oni, koji vređaju Pravni fakultet, jer valjda ne služi njihovim politčkim interesima, koji kažu da su fakulteti smrdljiva mesta - to govore oni koji znaju o fakultetima taman toliko koliko su ih videli iz luksuznih automobila - oni ne mogu da predstavljaju budućnost.

Vučić je poručio da će građani i penzioneri ove godine imati nova povećanja plata i penzija zato što su ta povećanja zasnovana na realnim ekonomskim rezultatima i privrednom rastu.

Istakao je i da će poljoprivrednici pored različitih vrsta subvencija, gde dobijaju do 60 odsto za nabavku novih traktora, moći ponovo da dobijaju i subvencije za gorivo.
Vučić kaže da će vlada već za dva meseca moći da obavesti poljoprivrednike da se ponovo uvode subvencije za gorivo.

Naglasio je da se te subvencije uvode iz ostvarenih prihoda, a ne zaduživanjem države i da je to primer odgovorne vlasti. "Tako radi odgovorna vlast, uvećava prava, primanja, plate i penzije, ali ne ruši državu".

Brnabić: Građani više ne žive od danas do sutra

Građanima se u Pančevu obratila i premijerka Srbije Ana Brnabić koja se poručila da se u Srbiji više ne vodi politika od danas do sutra, kao što ni građani više ne žive od danas do sutra, a da su promene koje su do toga dovele počele 2014. godine, kada je sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić postao premijer.

Brnabić je podsetila da je kampanja na inicijativu predsednika "Budućnost Srbije" započela u Vranju, gde je na skupu građanima Pčinskog okruga kazala koliko je do 2014. godine zemlja bila devastirana i koliko su je zgazili oni koji su do tada bili na vlasti. 

"Svaki dan mogu da navodim primere koliko ih ništa nije zanimalo, koliko ih nije zanimala, kao ni građani, koliko ih nisu zanimale bolnice, škole, putevi, da li mladi odlaze i da li porodice imaju budućnost. Sve je to počelo da se menja kada je Vučić postao premijer i kada se videlo da Srbija može da pobeđuje i da se takmiči sa najbolji, kao i da ima potencijal da pobeđuje najbolje", kazala je premijerka. 

Kako je navela, postavljenjem kamena temeljca za izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Nišu i Vranju, sadašnja vlast pokakazala je da ispunjava obećanja. 

Brnabić je istakla da opozicija koja se predstavlja kao "alternativa" sadašnjoj vlasti u svom novom dokumentu, koji se zove "ugovor sa narodom", ne kaže šta će biti sa Srbijom, da li ih interesuje Evropska unija, šta će biti sa Kosovom i Metohijom, niti kako će se Srbija pozicionirati u sve komplikovanijim međunarodnim odnosima. 

Kaže da jedan deo njih je oduvek samo interesovalao da se bave svetskim problemima, a Srbija je za njih bila samo jedna stanica i sredstvo da dođu do svog cilja, a Vučić im tada nije bio diktator, već su tražili njegovu podršku.

Drugi deo te opozicije čine oni koje interesuje samo novac, kojima je vlast bila poluga da dođu do bogatstva, kazala je Brnabić i dodala da treći deo čine oni koji sami sebe nazivaju ljotićevcima, a koji nisu, niti znaju šta je Srbija. 

"To je licemerje, bahatost, neodgovornost", istakla je Brnabić i dodala da za sadašnju vlast nikada nijedna stvar koja je trebalo da se uradi nije bila mala, te da se i ona i predsednik Srbije bave i najmanjim stvarima. 

Predsednik se lično bavi preparcijalizacijom zemljišta u Pančevu da bi što pre došli novi investitori i da bi se obezbedilo još barem jedno radno mesto, navela je premijerka.

"Ponosni smo što radimo za naše građane, ne postoji veća čast od toga, želimo da vidimo Srbiju koja pobeđuje. Budućnost Srbije nije politika linča, vešala nisu slika Srbije, uvrede nisu rečnika Srbije, a pretnje nisu manir. Budućnost Srbije je da radimo, stvarimo, verujemo, pobeđujemo, a to možemo samo ako nastavimo kao do sada da dajemo sve od sebe i da radimo zajedno", zaključila je Brnabić.

Mirović: Politika zajedništva i jedinstva nema alternativu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je na skupu u okviru kampanje "Budućnost Srbije", da politika zajedništva i jedinstva, čiji je najznačajniji predstavnik predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nema alternativu i da predstavlja budućnost Srbije, kao i da daje rezultate.

Mirović je rekao da su do 2016. godine u Vojvodini na vlasti bili oni koji su izazivali sukobe sa vladom na republičkom nivou i da je bilo potrebno da se to promeni i dovede nova energija.

"Simbol te promene i pobede je sadašnji predsednik Srbije. Ostanite ovde, Srbija je naša majka, borićemo se zajedno, uz vaša srca bićemo mnogo snažniji", rekao je Mirović okupljenima na centralnom trgu u Pančevu.

Zahvalio je građanima na trudu, radu, ogromnoj veri i entuzijazmu koju pokazuju kada podržavaju Vladu Srbije, predsednika Vučića i njihova konkretna dela, koja se mogu videti na svakom koraku.

Najavio je da će rekonstrukcija Opšte bolnice u Pančevu biti završena u martu i da će Pančevci i stanovnici Južnog Banata imati bolje uslove za lečenje i zdravstvenu negu.

Dodao je i da će će biti obnovljene sve srednje i osnovne škole u Južnobanatskom okrugu, kao i domovi zdravlja.

"Mi nećemo stati, mi ćemo u svim opštinama imati konkretne projekte. To je politika mira i sigurnosti za naše porodice i za mlade", rekao je Mirović.

Zahvalio je građanima na podršci i pozvao ih da podrže politiku predsednika Srbije, koja je , kaže, politika mira i sigurnosti, politika novih radnih mesta i budućnosti.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво