Skupština odložena za ponedeljak

Skupština Srbije sutra neće održati sednicu na kojoj je trebalo da se glasa o setu pravosudnih zakona, izmenama Zakona o putnim ispravama, Predlogu zakona o javnim nabavkama i izmenama zakona o depozitima i o državnim službenicima. Sednica pomerena za ponedeljak. Verovatno bez glasanja o poverenju Vladi. Opozicija kritikuje pomeranje sednice.

Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je sednica planirana za subotu, pomerena za ponedeljak, jer joj se više poslanika vladajuće većine javilo i reklo da ne može da prisustvuje sednici zbog bolesti.

Na subotnjoj sednici je trebalo da se glasa o setu pravosudnih zakona, izmenama Zakona o putnim ispravama, Predlogu zakona o javnim nabavkama i izmenama zakona o depozitima i o državnim službenicima.

Kako je navela predsednica Skupštine, glasanje je zakazano za 10 časova u ponedeljak, a sednica o  budžetu trebalo bi da počne u 14 sati.

Slavica Đukić-Dejanović je objasnila i da "verovatno ponovnog glasanja o nepoverenju vladi neće biti jer su predlagači sinoć praktično odustali od izjašnjavanja, a sednica je zatim formalno i završena", ali da će se o tome još konsultovati.

Različiti stavovi povodom odlaganja 

Portparol Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević kaže da je parlamentarna većina stabilna i da razlog za odlaganje sednice Skupštine Srbije ne bi trebalo tumačiti krizom u vladajućoj koaliciji, nego potrebom da se obave konsultacije, jer je reč o sednici na čijem dnevnom redu su važni zakoni i predlog zakona o budžetu".

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da četiri poslanika te stranke neće davati kvorum za početak glasanja u Skupštini Srbije ukoliko ne dobiju čvrste garancije da Predlog zakona o područjima i sedištima sudova neće biti usvojen.

Pastor je u izjavi za Tanjug dodao i da je poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi najavio da neće moći da podrži taj zakon u predloženom obliku.

Pastor je istakao da ostali zakoni o kojima parlament treba da glasa za Savez vojvođanskim Mađara nisu sporni.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da ne zna da li vladajuća koalicija "ima ili nema većinu za izglasavanje seta pravosudnih zakona", s obzirom na stav poslanika Vojvođanskih Mađara.

I šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković ocenio je da je moguć razlog za odlaganje sednice to što ne postoji većina za usvajanje Predloga zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava.

Opozicija kritikuje pomeranje sednice

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da otkazivanje sutrašnje sednice parlamenta pokazuje da Vlada nema većinu, odnosno podršku 126 poslanika.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić smatra da su odnosi u vladajućoj koaliciji "poremećeni" i da su novi izbori najbolje rešenje.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić takođe smatra da vladajuća koalicija ne može da okupi većinu za glasanje i da je to razlog za odlaganje sednice Skupštine Srbije na kojoj je trebalo da se glasa o više zakona i predlogu Zakona o budžetu.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je da je otkazivanje sednice Skupštine Srbije znak da je "Vlada Srbije pala".

Vladajuća koalicija dodatno je gurnula zemlju u krizu odlaganjem glasanja o zakonima o kojima je parlament trebalo da se izjasni sutra, kaže šef poslaničkog kluba Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Bez kvoruma o poverenju Vladi

Nakon više od 15 sati rada u Skupštini Srbije, sinoć je okončana rasprava o poverenju Vladi, ali do glasanja nije došlo zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje o inicijativi koju je podržalo 86 poslanika opozicije.

Prilikom provere kvoruma za odlučivanje, prijavilo se samo 123 poslanika, od potrebnih 126, iako su u sali bili prisutni i poslanici koji su i tražili glasanje o nepoverenju Vladi.

U debati je dominirala rasprava o Kosovu i Metohiji, a ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić odgovarao je na kritike opozicije da diplomatija vodi nedemokratsku politiku prema Kosmetu i da Vlada ne razume suštinu predmeta rasprave.

Poslaničke grupe DSS, NS i SRS su kao razloge za nepoverenje navele "spremnost Vlade i najviših državnih zvaničnika da dopuste uspostavljanje misije Euleks na Kosovu i Metohiji".

Skupština Srbije završila je u sredu raspravu o amandmanima na izmene Zakona o državnim službenicima kao poslednjoj tački dnevnog reda sednice koja je počela 5. novembra.

Predsednica parlamenta predložila je da se na petoj sednici drugog redovnog zasedanja raspravlja i o zakonima iz oblasti socijalne politike, predlogu zakona o izmeni Zakonika o krivičnom postupku i predlozi odluka o prestanku dužnosti nosilaca pravosudnih funkcija, koje je podneo Odbor za pravosuđe i upravu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво