Deseti protest "Jedan od pet miliona"

U Beogradu je održan deseti po redu protest "Jedan od pet miliona". Protest je počeo okupljanjem građana na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a zatim je nastavljen šetnjom glavnim gradskim ulicama. Protesti održani i u drugim gradovima. Ponovo primećena improvizovana vešala.

Učesnici protesta nosili su transparente, a na Platou se okupljenima obratio pisac Marko Vidojković.

"Ja mislim da je super što smo zajedno, ovde je cela politička ponuda, koju ćemo imati kada se izborimo, ta politička ponuda imaće da napiše ugovor sa narodom, oni to rade, ali ovaj ugovor mora da se poštuje. Kako neko reče nekad, samo vas gledamo", poručio je Vidojković. 

Protestu su se pridružili i studenti FPN-a, FON-a, ETF-a i Saobraćajnog fakulteta. Oni su se ranije tokom dana okupili ispred studentskog doma "4. april" odakle su krenuli u protestnu šetnju do Filozofskog fakulteta.

Studenti su na protest došli kako bi, kako ističu, podržali profesore i ukazali na problem odliva mozgova.  

Okupljeni su nakon obraćanja Vidojkovića zatim krenuli u protestnu šetnju, preko Makedonske i Svetogorske ulice, sve do zgrade RTS-a u Takovskoj gde su se zaustavili.

Zgrada Radio-televizije Srbije ponovo je izlepljena protestnim porukama. 

Protestna šetnja nastavljena je preko ulice Kneza Miloša i Kralja Milana, a završena je na Terazijama. 

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" apelovali su ranije danas na pojedince da ne donose makete vešala jer, kako ističu, takvi simboli nisu poruka protesta protiv nasilja.

Reporter agencije Tanjug sa lica mesta javio je da su se među okupljenima ipak opet pojavila improvizovana vešala.

Jedna je, kako navodi Tanjug, nosio poslanik Dveri Srđan Nogo na kraju kolone, a druga jedan od učesnika protesta.

Kako navodi agencija, umesto omče, ta improvizovana vešala se završavaju cvetom visibabe "kao karikiranje reagovanja i osuda u javnosti poruke koju predstavljaju vešala sa protesta prošle subote".  

Televizija N1 objavila je da se, u trenutku dok je njihova ekipa snimala izveštaj o protestu dogodio manji incident kada je prema mestu na kojem su se nalazili doleteo deo keramičke pločice. 

Protesti u gradovima Srbije 

U Gračanici, Brusu, Aleksandrovcu, Kragujevcu, Pirotu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu takođe su održani protesti građana nezadovoljnih vlašću.

Građani Jagodine zatražili su smenu državne vlasti i predsednika Aleksandra Vučića.

Sa govornice ispred bivše robne kuće "Beograd" Andrijeta Krstić je poručila da se nezadovljni građani neće smiriti sve dok se ne ispune zahtevi svih nezadovoljnih građana Srbije, koji i ovog vikenda protestuju širom zemlje. 

Građani Pirota pozvali su na protestu i meštane ostalih opština Pirotskog okruga da se probude i da im se pridruže.

Protestima u Gornjem Milanovcu prisustvovao je i novoizabrani predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović koji je pre toga posetio sedište Pokreta u Kragujevcu.

"Poražavajući je podatak da 45 odsto Srbije uopšte ne glasa. Ja sam za to da se uvede obaveza glasača da izađu na izbore, a da se novčano kazne oni koji ne izlaze na izbore. To nije pitanje za mene već za Aleksandra Vučića i Borisa Tadića. Oni moraju da daju odgovor na to pitanje", rekao je Trifunović.

U gradovima širom Srbije protestovalo se i juče – u Nišu, Smederevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Pančevu, Užicu, Kraljevu, Loznici, Kikindi, Valjevu, Leskovcu, Zaječaru, Požarevcu i Čačku.

Prvi protest nezadovoljnih građana u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Ranije su upućeni zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Kasnije su dodati i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Takođe, učesnici protesta zahtevaju i objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova. 

Na jednom od prethodnih protesta pročitano je pismo, upućeno i vlasti i opoziciji, u kom je istaknuto da građani ne žele vlast nego servis građana i upravu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се