Predstavnici opozicije usvojili tekst Sporazuma sa narodom

Predstavnici opozicije, odgovarajući na poziv organizatora protesta "1 od 5 miliona", usvojili su tekst Sporazuma sa narodom od sedam tačaka, kao predlog skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad režimom Aleksandra Vučića.

Jedna od tačaka Sporazuma sa narodom je da se opozicija obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore. Ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, u tom slučaju neće učestvovati na izborima, navodi se u saopštenju.

Predstavnici opozicije obavezali su se i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

Nakon izbora, biće formirana Vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori.

Takođe se obavezuje i da će se suprotstavljati nasilju i zaštititi sve ugrožene građane "koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja", ističe se u saopštenju.

Potpisnici Sporazuma prihvatili su i obavezu da će "obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji "ugrožavaju državne i nacionalne interese", kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Sporazum sa narodom čine i dva priloga koji su ranije potpisana – Zajednički uslovi opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora i Definisane obaveze Vlade stručnjaka.

Kako se navodi, Vlada stručnjaka imaće dvanaest ključnih zadataka, među kojima su uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, kao i nezavisnost Ustavnog suda, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem.

Zatim, osnaživanje uloge Državne revizorske institucije u kontroli trošenja budžetskih sredstava, utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera, zaštita nezavisnih i regulatornih tela i institucija od stranačkih uticaja.

Kao zadaci Vlade stručnjaka navode se i lustracija, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga i obeštećenje državnim merama oštećenih građana, izmena izbornog zakonodavstva i poštovanje prava na lokalnu samoupravu.

Sporazum sa narodom potpisnici će ponuditi predstavnicima protesta "1 od 5 miliona", ali i ostalim građanima Srbije, i spremni su da prihvate svaki sud javnosti – politički i moralni. Dogovoreno je i da ovaj dokument ostane otvoren za pristupanje drugih potpisnika, te da će se nastaviti zajednički protesti širom Srbije do ispunjenja svih zahteva.

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su osnivači Saveza za Srbiju, Jovan Jovanović iz Građanske platforme, Zoran Živković iz Nove stranke, Sergej Trifunović iz Pokreta slobodnih građana, Boris Tadić iz Socijaldemokratske stranke, Tatjana Macura iz Stranke moderna Srbija, kao i samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

broj komentara 18 pošalji komentar
(sreda, 06. feb 2019, 19:06)
Snežana [neregistrovani]

Demagogija

Kakav sporazum sa narodom? Narod traži rezultate, a ne prazno slovo na papiru.

(sreda, 06. feb 2019, 18:04)
mile zaplanjac [neregistrovani]

kad na vrbi rodi grozde"

"Trla baba lan"+"sto je babi milo to joj se i snilo"

(sreda, 06. feb 2019, 17:53)
anonymous [neregistrovani]

Vreme je

Vlast treba da bude Servis gradjana a ne obrnuto.

(sreda, 06. feb 2019, 17:30)
anonymous Lala [neregistrovani]

Sve je džabe

"Vlada stručnjaka" koji su već jednom pokazali svoju stručnost kad su bili na vlasti udružila se političkim amaterima , ako je to naš spas onda bolje da nas nema .

(sreda, 06. feb 2019, 16:52)
anonymous [neregistrovani]

potpis

Ovi iz SzS su stvarno duboko zaglibili. Jedini merodavan potpis u politici, je potpis građana na izborima. SzS će u najavi bojkotovati izbore, jedini način na koji se bira vlast u demokratiji. Znači li to da oni bojkotuju demokratiju

(sreda, 06. feb 2019, 16:24)
anonymous [neregistrovani]

Какав бре споразум са народом?

Ко има право да својим потписом заступа народ? С којим правом? Народ даје овлашћење на изборима и референдумима! То је потпис народа! 

(sreda, 06. feb 2019, 16:22)
anonymous [neregistrovani]

izdisaj

Ovo je izdisaj opozicije. Kazu u ime naroda, a ko je izabrao tog predstavnika? Oni sami medju sobom? 

(sreda, 06. feb 2019, 16:13)
Ravnogorac [neregistrovani]

Opozicija

Samo napred opozicijo,posle izbora bicete gde ste i do sada bili,u opoziciji,mozda ne svi, jer neki necee preci cenzus.

(sreda, 06. feb 2019, 15:57)
anonymous [neregistrovani]

Podrška

Puna podrška opoziciji! Krajnje je vreme bilo.

(sreda, 06. feb 2019, 15:51)
anonymous [neregistrovani]

Представници опозиције усвојили текст Споразума са народом

Imali su priliku dok su bili na vlasti da se pokažu,a naravno nisu.