Deveti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

U Beogradu je održan deveti po redu protest "Jedan od pet miliona". Građani su se prvo okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su krenuli u protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama. Protesti nezadovoljnih građana održani su i u drugim gradovima Srbije, kao i u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Na Platou je na početku protesta pročitano pismo studenata Fakulteta političkih nauka koji je, između ostalih, podržao proteste nezadovoljnih građana.

U pismu se traži ostavka ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog toga što je profesore koji su podržali proteste nazvao neozbiljnim.

"Dižemo glas protiv nasilja vlasti nad institucijama, vladavinom prava, slobodom medija, skrnavljenja istine. Svesni smo da sve veći broj mladih sa fakultetskim diplomama odlazi u inostranstvo u potragu za budućnošću. Obesmislili ste naše studiranje kupovinom vaših diploma. Ukaljali ste sve ono čime nas profesori uče", ističe se u pismu. 

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću studenti su poručili da je "simbol manipulacije, nepotizma, korupcije, urušavanja sloboda, vandalizacije države i napada na neistomišljenike".

"Zbog svega navedenog, mi studenti FPN-a pozivamo sve studente Univerziteta u Beogradu i ostalih univerziteta u Srbiji da nam se pridruže i da se pobune protiv tiranije Aleksandra Vučića", navedeno je u pismo pročitanom na Platou. 

Okupljenima se zatim obratila profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Marija Bogdanović, koja je inače bila dekan tog fakulteta tokom protesta 1996/1997.

Bogdanovićeva je poručila da je slobodan čovek uslov za formiranje slobodnog demokratskog društva, a kritička misao jedna od temeljnih vrednosti našeg bića.

"U ovom protestu smo zajedno kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratski organizovanom društvu, a ne u društvu jednog preučenog vođe. Tu na prvom koraku dolazi do sudara sa sistemom", istakla je Bogdanovićeva.

Postavila je pitanje da li rešavanje kosovskog pitanja mora da se odvija uz tolerisanje porasta organizovanog kriminala, odlaska mladih i kvalifikovanih i nerešenih ubistava.

Obratila se i predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković koja je od vlasti zatražila da više ne upućuje lažna obećanja, već da se pripremi da nahrani gladne malinare i građane Srbije. 

Malinari se, ističe, već godinama bore za svoja prava a jedino što su dobili je, kaže, bacanje prašine u oči.

"Vučić se toliko visoko podigao da ne vidi poštene malinare na kolenima. Malinari nemaju vremena na kolenima da stoje, a uskoro će se podići svih 250.000-300.000 malinara, ali ako nas bude prebrojavao ministar Stefanović, neće nas biti toliko. Borićemo se za opstanak malinarstva, za opstanak sela, nećemo gledati da nam deca odlaze iz Srbije glavom bez obzira", navela je Slađana Stanković. 

Takođe, obratio se i umetnik Marko Šelić Marčelo poručivši Vučiću da "dalje neće moći".

"U jednom intervjuu pitali su me šta je nama Vučić. Odgovorio sam da nam je ukućanin, uselio se u naše domove, u svaki naš razgovor, svakodnevicu. Živimo u svetu iz njegove glave i poprimamo njegove osobine", rekao je Marko Šelić Marčelo.

Okupljeni su zatim krenuli u protestnu šetnju preko Terazija, a zaustavili su se kod zgrade Predsedništva gde su izveli mini-performans – predsedniku su ostavljali pisma s pojašnjenjima zašto šetaju.

Zatim su nastavili šetnju preko ulice Kneza Miloša do RTS-a u Takovskoj ulici. Tu su se zaustavili, glasno negodujući zbog izveštavanja o aktivnostima opozicije.

Izlepili su trake na kojima piše "cenzurisano" i na kojima su izmešani logoi RTS-a i "Pinka". 

Šetnju su nastavili Svetogorskom i Makedonskom ulicom, a protest je završen kod zgrade dnevnog lista "Politika". 

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima, između ostalih piše, "Hapsite bebi mafiju", "Srušio si Savamalu, al' ti ne dam štalu".

Protesti u gradovima Srbije

U Jagodini je održan prvi protestni skup u centru grada odakle je zatražena smena državne vlasti, predsednika Aleksandra Vučića i više prostora u medijima za iskazivanje nezadovoljstva građana trenutnom situacijom u Srbiji.

Dvoje učesnika protesta pretilo je i vređalo ekipu RTS-a, koja je došla da izveštava o protestu.

Posle skupa organizovana je šetnja ulicama grada. Predstavnici okupljenih građana najavili su proteste i u sledećem periodu.

Takođe, prvi protest "1 od 5 miliona" održan je i u Aleksandrovcu na Trgu kod Fontane. Nakon okupljana građani su krenuli u protestnu šetnju do autobuske stanice noseći transparente: "Župa, Župljanima", "Vremena je malo, pokreni se" i "Ja želim da ostanem u Župi".

Protest "1 od 5 miliona" prvi put je održan i u Brusu.

Kragujevčani su po peti put održali građanski protest "Budi jedan od pet miliona". Okupljeni građani su sa platoa ispred bivše Robne kuće Beograd krenuli u šetnju do Đačkog trga, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde su se građanima obratili organizatori protesta.

Oni su nezadovoljni situacijom u državi i gradu i traže ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Protestovalo se večeras i u Pirotu na glavnom gradskom trgu, odakle su okupljeni građani krenuli u protestnu šetnju. Ovim su se, kako su istakli, pridružili svim nezadovoljnim građanima Srbije i podržali opšte zahteve.

Cilj protesta je, kako navode, otpor diktaturi i smena aktuelne državne vlasti.

"Inicijativa za Požegu" po trinaesti put, organizovala je protest na gradskom trgu u Požegi. Uz podršku protestu "1 od 5 miliona", oni su ponovo uputili zahteve nadležnim državnim organima da preispitaju sve nezakonite poteze lokalne vlasti i postupe u skladu sa zakonom.

Pokušaj kupovine nelegalnog objekta opštinskim sredstvima, koji je u vlasništvu supruga predsednice Skupštine opštine, doveli su do početka protesta Požežana još u februaru prošle godine.

Građani zahtevaju odgovor na pitanje gde je 150 miliona dinara, za koje je Državna revizorska inspekcija utvrdila da nedostaju u budžetskim sredstvima.

Prvi put protest "1 od 5 miliona" održan je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. U gradu u kojem je 16. janura prošle godine ubijen, glavni zahtev je da se pronađu nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića. 

U više gradova širom Srbije i juče su građani izašli na ulice – u Užicu, Pančevu, Novom Sadu, Leskovcu, Smederevu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Šapcu, Požarevcu, Kraljevu, Zaječaru i Nišu.

Prvi protest nezadovoljnih građana u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Kasnije su dodati i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović. 

Na jednom od prethodnih protesta pročitano je pismo, upućeno i vlasti i opoziciji, u kom je istaknuto da građani ne žele vlast nego servis građana i upravu.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво