U više gradova Srbije i večeras protesti

U Užicu, Pančevu, Novom Sadu, Leskovcu, Smederevu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Šapcu, Požarevcu, Kraljevu, Zaječaru i Nišu održani su protesti pod sloganom "Jedan od pet miliona".

Na drugom građanskom protestu "Jedan od pet miliona" održanom pred gradskom kućom u Užicu govorili su glumci Branislav Trifunović, koji je deo života proveo u Užicu, i Nikola Kojo.

Ponovljeni su zahtevi za smenu vladajućeg režima, a zahteve Užičana za promene u svom gradu ponovio je Zoran Filipović, užički publicista, pisac i novinar.

Građanske proteste podržali su i užički malinari, a ovog puta je izostala Užička odbrambena liga koja insistira na bavljenju svakodnevnim problemima grada.

Posle skupa pred gradskom kućom okupljeni su se uz zastave i pištaljke uputili na šetnju glavnom užičkom ulicom.

Na platou ispred Kulturnog centra u Pančevu održan je prvi protest "Jedan od pet miliona". Okupljenim građanima obratili su se Zlatko Živković, bivši novinar Radio Pančeva, Rade Radovanović, novinar lista Danas, i jedna od organizatorki ovog protesta Jelena Anasonović iz Beograda.

Zlatko Živković je istakao da već tri godine nema Radio Pančeva, da TV Pančevo nije ni ranije gledao i da se mediji moraju osloboditi.

On je napomenuo da je Pančevce sramota zbog Lučana, ali da mu je drago što je i Pančevo sada na mapi slobodnih gradova.

Nakon govora krenulo se ulicama grada u protestnu šetnju, a povorka je zastala ispred zgrade Skupštine grada i TV Pančevo, gde je ostavljen venac u znak umrlom informisanju građana na lokalnoj televiziji.

U Novom Sadu je održan treći po redu protest "Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama". Građani su se okupili ispred Srpskog narodnog pozorišta gde su održani govori, a okupljenima je pročitan proglas koji je potpisalo više stotina umetnika i kulturnih radnika, koji su podržali protest.

Organizatori navode da građani Novog Sada Dan grada obeležavaju protestom i protestnom šetnjom. Veliki broj građana nosio je transparent "Novi Sad mora biti slobodan grad".

"Taj gradski praznik ustanovljen je 1997. godine, u mandatu prve demokratske lokalne vlasti posle Drugog svetskog rata, u čast 1. februara 1748, kada je Novi Sad u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji stekao status Slobodnog kraljevskog grada. Više od 270 godina posle sticanja statusa slobodnog grada, građani Novog Sada su prisiljeni da se ponovo bore za svoje pravo na slobodu i lokalnu samoupravu. Sloboda se stiče otporom i nepristajanjem na nasilje, korupciju i kriminal koji sada vladaju našim gradom. To će biti i jedna od glavnih poruka narednog i svih narednih protesta u Novom Sadu", navode u inicijativi "Jedan od pet miliona".

Nakon govora, krenula je i protestna šetnja širim centrom grada, pored zgrade Radio-televizije Vojvodine, gde si građani zastali i bukom podsetili na njihov zahtev za objektivnim i nepristrasnim izveštavanjem. Građani su šetnju nastavili do zgrade pokrajinske vlade.

Prvi put je održan protest građana "Jedan od pet miliona" u Leskovcu pod parolom "Stop odumiranju Leskovca".

Građani Leskovca traže ostavku nesposobne vlasti, prestanak zapošljavanja nestručnih kadrova, da se donese strategija koja će zadržati mlade i pomoći da se vrate oni koji su otišli, da se vrate, kako kažu, otete penzije i da se ukine porez na poljoprivredno zemljiše.

Protest je završen protestnom šetnjom od Narodnog muzeja pored Gradske uprave do Kulturnog centra, a naredno okupljanje najavljeno je za sledeći petak u 18 sati.

I u Smederevu je održan prvi protest pod nazivom "Jedan od pet miliona – Smederevo".

Okupljeni građani, njih oko pet stotina, negodovali su protiv sadašnje vlasti, pištaljkama i transparentima.

Oni su od Trga "Karađorđev dud" prošetali glavnim gradskim ulicama ne ometajući saobraćaj, da bi na glavnom gradskom trgu završili protest, koji kao početni nije imao organizovane govornike niti goste.

Treći protest "Jedan od pet miliona" održan je u Kruševcu. Okupljeni građani, kako se moglo čuti, ne odustaju od svojih zahteva – ostavke gradonačelnice Jasmine Palurović, gradskih većnika i ostavke nadzornog odbora gradske toplane, umanjenje tri naredna računa za grejanje za 50 odsto, da Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi, bolje uslove rada zdravstvenih radnika i bolje uslove lečenja, kao i da građani dobijaju pravovremene i istinite informacije i pravo na drugačije mišljenje koje mogu da iznesu na lokalnim televizijama.

Okupljenim Kruševljanima obratio se i glumac Branislav Lečić, koji je istakao da se prošlost vraća, jer su građani opet na ulicama.

"Srbija se probudila i neće je više ništa zaustaviti, jer se borimo za slobodu bez koje nema ni života, ni dostojanstva. Nema pomoći ni od koga, ni od Rusije, ni od Amerike, mi smo ti koji rešavamo svoju sudbinu, ako se mi ne probudimo niko nam neće pomoći", rekao je Lečić.

Pročitano je i pismo podrške u borbi za Srbiju svih građana Kruševljanina Jovice Nikolića, koji je 1999. kao vojnik povređen na Košarama, a koji je bi primoran da kao mnogi zarad egizistencije napusti Srbiju, ali će se vratiti, navodi se u pismu.

Građani Kruševca protest su završili šetnjom do zgrade Gradske uprave.

Protest "Jedan od pet miliona" održan je i u Vranju. Građani su se okupili u centru grada u pešačkoj zoni.

Nosili su transparent "Vranje bez straha – Jedan od pet miliona". Obratili su im se hirurg, doktor Vukašin Antić i profesorka Univerizeta u Nišu dr Tamara Milenković Kerković.

Doktor Antić je rekao da je radno vreme u Zdravstvenom centru produženo, a plate su ostale iste i zatražio da se odobri prijem novih zdravstvenih radnika, mladih sa diplomama.

Nakon obraćanja, okupljeni građani pošli su u šetnju centralnim ulicama grada.

"Prva pobeda je već ostvarena, stojimo ovde, stoje slobodni ljudi Vranja i stojimo ovde svi koji svedočimo život, veru, ljubav i nadu, stojimo za najvrednije što imamo, za našu decu i za njihovu budućnost stojimo", poručila je okupljenima dr Tamara Milenković Kerković.

I ovog petka u Čačku je održan protestni skup "Jedan u pet miliona, za Čačak bez straha". Okupljenim građanima obratili su se organizatori protesta, kao i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Pre početka protesta održan je minut ćutanja u pomen tragično nastradalom Čačaninu Milošu Mileusniću.

Ponovljeni su prošlonedeljni zahtevi da se obezbede fer i pošteni izbori, slobodni mediji, da se zaustavi nasilje, kao i da se pronađu nalagodavci i ubice Olivera Ivanovića i pokušaja ubistva Borka Stefanovića.

Takođe, ponovljeni su i zahtevi za smenu lokalnih vlasti, zahtevano je da se spreči odlazak mladih iz grada i reše komunalni problemi. Održana je i protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.

"I dok se mi borimo vlast ćuti. Ćuti jer ne zna šta da kaže. Ćuti jer zna da smo u pravu. I dok oni ćute, grad i dalje propada. Dok oni ćute, mladi i dalje odlaze iz grada. Dok oni ćute, Morava je i dalje zagađena. Dok oni ćute, bioskopa i dalje nema", istakao je Radiša Ćeriman, organizator protesta u Čačku.

Šapčani su se u centru grada večeras okupili treći put kako bi izrazili nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti uz pištaljke i parole "Počelo je, osmeh na lice, rušimo negativce", "Ubio si selo, Vučiću", "Počelo je, sad su naši, ne odustaju Čivijaši".

Šapčanima su se obratili Zoran Trifković, profesor na Beogradskom univerzitetu, i karikaturista Dušan Petričić.

Istakli su da je naš narod na vreme bio upozoren, da lepote i pameti imamo u izobilju, ali istoriju "slabo znademo i zato moramo po zimi šetati".

"Svako šeta, iz raznih razloga, ali svi zajedno imamo jedan cilj, a to je da očistimo dvorište naše", poručio je iz centra Šapca profesor Trifković.

Karikaturista Dušan Petričić naglasio je da se ne treba zavaravati i da će "borba biti duga i iscrpljujuća, u njoj ćemo morati da dokažemo da je naš očaj i stid jači od njihove pohlepe i nedostatka stida".

Sugrađanima se obratio i Dušan Tufegdžić i upozorio ih na neregularnosti u šabačkom Zdravstvenom centru. Prema njegovim rečima, u protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama krenulo je oko hiljadu građana nezadovoljnih radom republičke vlasti.

Na građanskom protestu "Jedan od pet miliona" u Požarevcu na Starom korzou okupljenima se obratio Hadži Nenad Maričić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nakon toga, usledila je protestna šetnja kojom građani iskazuju nezadovoljstvo opštim stanjem u državi.

U Kraljevu je održan treći protest "Jedan od pet miliona" u organizaciji Udruženja starosedelaca Kraljeva i okoline.

Okupljenima ispred zgrade Gradske uprave se obratio Zoran Čvorović, profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i odbornik Srpskog pokreta Dveri u kraljevačkoj skupštini.

Pozvao je građane da dobro razmisle zašto od devedesetih godina stalno učestvuju na protestima i naglasio da nije dovoljno promeniti samo vlast, već i stvoriti novi model društva.

Ocenio je da je Zapadu jedino važno da održi Aleksandra Vučića na vlasti kako bi, kako je rekao, završi posao državne izdaje. Zapadne zemlje, naveo je Čvorović, ne vide nepravdu, korumpirane sudove, zdravstvo i obrazovanje, ne vide bezakonje sudskih izvršitelja, bedu i nezaposlenost...

Njih ne interesuje, rekao je Čvorović, što u Kraljevu, kako je ocenio, vlada potpuni medijski mrak. Prema rečima Čvorovića, rešenje je grad vode oni koji vole svoj grad, a da državu vode oni koji vole svoj narod.

Posle obraćanja okupljeni građani su prošetali centralnim gradskim ulicama i završili okupljanje ispred zgrade Gradske uprave.

Više stotina građana Zaječara treći put je izašlo u protestnu šetnju ulicama grada tražeći od svih političara i onih koji su od 2004. godine pa do danas vodili grad i zadužili ga preko dve milijarde dinara da odmah podnesu ostavke.

Zatraženo je i da se Zorani Mihajlović oduzme status počasnog građanina grada Zaječara, a od opozicije se traži izlazak iz gradskog parlamenta i bojkot institucija vlasti. Protestna šetnja kroz grad je protekla mirno.

Protest pod sloganom "Jedan od pet miliona" održan je u Nišu četvrti put. Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, a nošene su parole "stop teroru", "Niš bez straha"... Pokret "Mladi Srbije" pozvao je mlade "da budućnost uzmu u svoje ruke".

Protest je počeo minutom ćutanja za ženu stradalu juče u saobraćajnoj nesreći kod naplatne stanice Doljevac.

Glavni govornik bio je sportski komentator Milojko Pantić, koji je rekao da Srbija ima pametne i moralne ljude koji bi mogli da budu u Vladi.

Podsetio je da je u prošloj godini u Nišu zapaljeno 11 automobila, a počinioci nisu otkriveni niti procesuirani. Učesnici su protest nastavili šetnjom glavnim ulicama Niša.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи