Smajlović: Možemo da govorimo i o korekciji granica

Živa diplomatska aktivnost u proteklim danima na relaciji Vašington - Beograd i Vašington - Priština. Sa prekidom dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije sada je, čini se, više nego ikad pred nama pitanje – hoće li se i Amerika direktno uključiti u razgovore. Novinarka i kolumnistkinja Ljiljana Smajlović kaže za RTS da se Amerika već uključila po pitanju Kosova i Metohije i da je slanje pisma predsedniku Donaldu Trampu logičan potez Aleksandra Vučića.

Albanci oko Zajednice srpskih opština pružaju žestok otpor, da imam utisak da bi radije izgubili sever Kosova, nego da njihova država u sebi imaju Republiku Srpsku, koja ima pravo u nekim stvarima, ističe novinarka Ljiljana Smajlović za Dnevnik RTS-a.

Smajlovićeva kaže da imamo situaciju da možemo da progovaramo prvi put od 2008. godine o korekciji granica i da ona ne bi bila etničko čišćenje i zločin protiv čovečnosti, i da je ona moguća kao neki ustupak. Dodaje da Amerinkaci kažu da Kosovo nema konačne granice.

Smajlovićeva smatra da što se Evrope tiče, ona više nema tako jak uticaj ni na Beograd, a ni na Prištinu.

"Evropa nema više onu privlačnu moć, nije spremna da troši kapital, čak ni u svojoj zemlji da nekom obećava prilaz. Deset istočnoevropskih zmalja je ušlo u EU 2004. godine. To je bilo samo 15 godina od pada Berlinskog zida, a sada je prošlo 20 godina otkad je Milošević otišao sa vlasti, a mi još uvek pričamo o tome kad bismo mogli da budemo primljni u EU", ističe Smajlovićeva.

Dodaje da pritisak na pregovarače može da ima neko ko može da im ponudi nešto veoma bitno i podseća da je tako Albancima bitan ulazak u UN, dok su nama bitne neke druge strane.

Smatra i da se Donalad Tramp ne bi lično uključio u odnos Beograda i Prištine. 

"Čini mi se da je Trampova politika sledaća – ja neću Rusiju da vidim kao glavnog protivnika, meni je Kina glavni protivnik, ja ću da se koncetnrišem na Kinu. Rusiju ću da korsitim za američku politiku – odvoji Kinu od Rusije. Mislim da Trampa ne zanimaju mnogo ti detalji, ali ovo je njegova priča, i njemu ni EU nije naročito bitna, već mu je bitno da dgovori sa pojedinačnim državama ono što može i ono što je u američkom interesu", objašnjava Smajlovićeva.

Što se tiče slanja pisma predsednika Aleksandra Vučića Trampu, Smajlovićeva kaže da je to novi momenat i da se takva pisma ne šalju bez nekih prethodnih kontakata. 

"Naravno, da kada čujemo da je Tači pisao američkom predsedniku, logično je i da mu piše predsednik Srbije. Tim pre što, Vučić može da podvuče ono što je rekao – mi smo ispunili sve što je dogovoreno i snažno smo zainteresovani za sporazum", kaže Smajlovićeva.

"Haradinaj se kocka" 

Objašnjava i zašto većina građana, kad Amerikanci ne mogu da nateraju Haradinaja da odstupi od takse, kažu da je sve to namešteno.

"Ali treba imati na umu da je stil Amerikanca vladanja svetom parola – govori tiho, ali nosi veliki štap. Kad imaš veliki štap, kao što imaju Amerikanci, onda možeš da govoriš blagim tonom. Oni ne kažu ako ne uradiš ovo bombardovaću te, nego oni kažu da im nije u koristi ovakav njihov stav. Kosovo bez američke podrške ne postoji, jer Amerikanci su naterali Evropljane da ih priznaju", ističe Smajlovićeva.

Smatra da je situacija između kosovskih lidera politička igra i da se Haradinaj kocka.

"Videli ste kako Veselji kaže da će svi snositi odgovornosti, ne samo Haradinaj, ako ne učinimo ono što Amerikanci kažu. Ako padne Vlada, opet takse ostaju, Haradinaj opet može da kaže ja sam izdržao takse. Tu je borba strašna, to je borba za vlast u Prištini. Haradinaj se trudi da nadjača svog glavnog protivnika Tačija koji očigledno ima podršku Vašingtona", ističe Smajlovićeva.

Kaže i da albanski predsednik Edi Rama neće otvoreno da se izjasni, ali da dozvalja mogućnost korekcije granica i ističe da se nešto dešava i da je moguće da Kosovo promeni granice.

"Granice Kosova nisu nedodirljive i nepomerljive i ta ideja kao da polako, strpljivo pobeđuje", ističe novinarka. 

Što se tiče podrške Rusije, ona smatra da to Prištinu zabrinjava.

"Imam utisak da je nekih ozbiljnih kontakata između Moskve i Vašingtona oko Kosova bilo i da postoji neki nivo saglasnosti o tome da se stvari promene", kaže Smajlovićeva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се