Ambasada SAD u Prištini: U potpunosti podržavamo dijalog koji vodi EU

Trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

Sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum je u strateškom interesu Sjedinjenih Država -kao što je predsednik Tramp naveo u svom pismu predsedniku Tačiju: Pozivam vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

"Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo njegov status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni. Upozoravamo na pretpostavljanje da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama", ističe se u saopštenju.

Ambasada SAD u Prištini poziva Kosovo i druge regionalne aktere da pokažu posvećenost normalizaciji, regionalnom miru i stabilnosti i na putu ka evropskim integracijama.

"Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere", navodi se u saopštenju.

Kao što je nedavna istorija pokazala, ističe se u saopštenju, Kosovo je uspešno kada se interno ujedini i stupi u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i EU.

"Mi ohrabrujemo sve političke stranke da konstruktivno doprinesu ovom procesu", navodi se u saopštenju Ambasade i dodaje da akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse - su u suprotnosti sa interesima SAD.

"Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će da promoviše naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије