Na samitu u Poznanju od ekonomije do bezbednosti

Samit EU-Zapadni Balkan, koji će se kao deo Berlinskog procesa održati u Poznanju početkom jula, za ključne teme imaće ekonomiju, povezivanje, civilno društvo sa akcentom na mlade i kutluru i bezbednost, izjavio je u Beogradu predstavnik poljskog Ministarstva spoljnih poslova Vieslav Tarka.

Samit će 4. jula okupti šefove diplomatija i ministre ekonomije, a dan kasnije lidere Zapadnog Balkana, rekao je Vieslav Tarka u Beogradu na tribini o očekivanjima od Samita kao dela Berlinski procesa koga je 2014. pokrenula kancelarka Angela Merkel u cilju približavanja Zapadnog Balana EU, ali i podsticanja saradnje u samom regionu.

Prema rečima Tarke, Berlinski proces nije alternativa proširenju, ali je komplementaran politici Evropske komisije i doprinosi evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.

"Samit u Poznanju održava se neposredno nakon izbora u Evropskom parlamentu i zato će biti prilika da se pošalje jak signal da je potrebno nastaviti pravac pozitivne dinamike koju je predstavio predsednik EK Žan Klod Junker", kazao je Tarka.

Skup će se, kako je dodao, zasnivati na biletaralnim temama, sa istovremenim fokusom na budućnost Evrope i perspektive u svetlu mogućih evropskih promena i njihovom mogućem uticaju na procese, kazao je Tarka koji je pre desetak godina bio ambasador u Hrvatskoj.

Predstavnica Evropskog političkog instituta iz Skoplja Simonida Kačarska ocenila je da povezivanje kao jedna od četiri ključne teme Samita može da motiviše zemlje kao što su Grčka, Bugarska ili Madajrska da sarađuju sa regionom Zapadnog Balkana.

Pedstavnica mreže Politikon iz Crne Gore Jovana Marović navela je da bi bilo dobro da se u Berlinski proces kao tema uključi i vladavina prava, a prema rečima koordinatorke Foruma civilnog društva Berlinskog procesa Ane Marjanović Rudan teme je potrebno proširiti između ostalog i pitanjima bezbednosti i migracija, ali i zaštite životne sredine.

Igor Bandović iz Evropskog fonda za Balkan ocenio je da je Berlisnki proces postao dvosmeran i dopuna procesu proširenja.

Predstavnik prištinske organizacije Demokratija za razvoj Špend Emini rekao je da su investicije u regionu i dalje niske i da iznose oko 23 odsto bruto dohotka, te odatle veća potreba za povezivanjem.

Teme Samita EU-Zapadni Balkan, održanih u Berlinu (2014), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018) bile su vezane za jačanje regionalne saradnje, ali je poslednjih godina senku na te inicijative bacila migrantska kriza i kriza u EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара