Načinjeni prvi koraci za ukidanje taksi na robu iz BiH

Delegacije BiH i Prištine razgovarale su u Sarajevu o odluci prištinskih vlasti o carinama od 100 odsto na robu iz BiH. Saglasile su se da su današnjim razgovorima otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu nadležne institucije iznađu najbolja rešenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga. 

I pored maksimalnog angažmana delegacije BiH da se mere privremeno ukinu, prištinska strana je insistirala da se politička pitanja rešavaju pre ekonomskih, odnosno da se priznaju sertifikati i omogući vizna liberalizacija, prenosi portal Kliks.

Insistirajući na što hitnijem rešavanju problema kako bi se sprečila dalja šteta po domaće privrednike, delegacija BiH je zatražila da se carine privremeno ukinu, a da se uporedo traži rešenje i za nesmetano kretanje ljudi i regulisanje viznog režima, a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova. 

Prištinska delegacija informisaće nadležne organe o inicijativi BiH, uz isticanje potrebe da se u što skorije vreme stvore uslovi za rešavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova, navodi bosanski portal.

Sastanku, koje je organizovalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prisustvovali su zvaničnici tog ministarstva i Ministarstva trgovine i industrije Kosova, kao i predstavnici Cefta. 

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsedava Ceftom, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja Cefta sporazuma u kontekstu daljih integracionih procesa i izrazila uverenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rešenje u interesu obe strane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво