Junker: Evropske kvote na čelik neće imati značajan uticaj na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je odgovor predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera na pismo u kojem je Vučić ukazao na moguće posledice koje bi zaštitne mere Evropske unije na uvoz pojedinih kategorija čelika prouzrokovale u Srbiji.

U odgovoru predsednik Evropske komisije kaže da su na njegov zahtev održani brojni sastanci sa premijerkom Anom Brnabić i njenim timom tokom proteklih meseci.

"Ovi sastanci su održani kako bismo u potpunosti razumeli Vašu zabrinutost, a u cilju pronalaženja održivih rešenja, kako bismo na njih odgovorili", napisao je Junker.

Kako je rekao, tokom tih sastanaka, predstavnici Komisije su postavili pravne okvire kojih se moramo pridržavati i objasnili zašto verujemo da predložene mere Evropske unije neće imati značajan uticaj na Srbiju.

"Naša je procena da u okviru predloženih zaštitnih mera na uvoz čelika uobičajeni trgovinski tokovi Srbije za tri kategorije proizvoda ne bi bili uopšte ili bar ne značajno pogođeni. U svakom slučaju, klauzula o reviziji koju smo uveli nedvosmisleno uključuje mogućnost prilagođavanja zaštitnih mera ukoliko one dovedu do štetnih efekata, kao što je rizik po stabilnost ili razvoj ekonomije prioritetnih trgovinskih partnera", napisao je Junker u pismu upućenom Vučiću. 

Predsednik Vučić je Junkeru 10. januara poslao pismo u kojem mu je ukazao na moguće posledice koje bi zaštitne mere Evropske unije na uvoz pojedinih kategorija čelika prouzrokovale u Srbiji.

Junker navodi da se Evropska komisija na osnovu Vučićevog zahteva obavezala i da preispita situaciju najkasnije do jula 2019. godine, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima predsednika Srbije. 

"Tokom ove provere biće razmatrani najnoviji podaci o uvozu (uključujući nivo uvoza za 2018. godinu), što može stvoriti mogućnost za promenu referentnog perioda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара