Planovi OEBS-a za Srbiju

Ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova predstavila je u Beogradu ciljeve Slovačke tokom predsedavanja OEBS-u na globalnom planu, ali i one koje će sprovesti u Srbiji.

Jedan od prioriteta Slovačke u narednih godinu dana biće briga o postkonfliktnoj situaciji na Balkanu, ali i podrška EU, kao moderatoru u dijalogu Beograda i Prištine, rekla je ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova.

"Želimo, kao zemlja koja nije priznala Kosovo, da podržimo i poguramo obe strane, i Prištinu i Beograd, da ponovo počnu dijalog, sednu za sto, fokusiraju razgovore na svakodnevni život ljudi", rekla je Repčekova na skupu kome je prisustvovao i ambasador OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio i zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije Aleksandar Tasić.

Repčekova je rekla da je Slovačkoj, koja je od Italije preuzela predsedavanje OEBS-u 1. januara, briga o postkonfliktnoj situaciji na Balkanu veoma važna i najavila da će slovački ministar spoljnih poslova – predsedavajući misije Miroslav Lajčak u junu obići region.

"Prvo će posetiti Srbiju, a potom ostale zemlje Makedoniju, Albaniju, BiH, .... a planirano je da poseti i Prištinu, kako bi se na terenu upoznao sa situacijom", rekla je ambasadorka. 

Navela je da će Slovačka u junu organizovati regionalnu konferenciju OEBS-a u Beogradu čiji će učesnici biti mladi, žene kako bi se radilo na jačanju prijateljskih odnosa.

"Slovačka će, kada je reč o tom prioritetu postaviti napore i da se spreči izbijanje novih sukoba, a radiće i na ublažavanju humanitarnih posledica", istakla je Repčekova i dodala da Slovačka na ukrajinsku krizu, kao sused, gleda kao na jedan od najkritičnijih problema za bezbednost.

Misiju približiti ljudima 

Prema njenim rečima, drugi zadatak će im biti da Misiju približi ljudima, i da ponovo pokuša, ne da stavlja akcenat na ranjive grupe Rome i stare, već da ih uključi u društvene tokove.

Zbog toga će se u maju u Beogradu organizovati Olimpijske igre za treću generaciju, a u septembru humanitrani diplomatski fudbalski turnir čija će sredstva biti namenjena Svratištu.

Deo drugog prioriteta – obezbeđivanje sigurne budućnosti odnosi se i na četvrtu industrijsku revoluciji i ono što ona donosi – digitalizacija, veštačka inteligencija. Dok će treći prioritet biti jačanje multilateralizma. 

Ambasador Oricio je ocenio da je slovačka platforma ambiciozna, ali realistična.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи