Američki pritisak neuspešan, takse ostaju

Takse na robu iz centralne Srbije ostaju na snazi do postizanja "sveobuhvatnog sporazuma o recipročnom priznavanju", rekao je kosovski premijer nakon sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom.

Održan je sastanak kosovskog premijera i predsednika kosovske skupštine Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom. Kosnet je prvi napustio sastanak, a zatim i Haradinaj.

Portal Zeri onlajn piše da je Kosnet insistirao na ukidanju taksi koje je Priština uvela pre dva meseca Srbiji i BiH.

Na konferenciji za medije nakon sastanka, Haradinaj je rekao da takse ostaju na snazi.

"Želimo da ukinemo taksu i to nam je cilj i preporuka naših saveznika iz SAD, ali mi smo povezali pitanje takse sa sveobuhvatnim sporazumom Kosova i Srbije. Danas bismo je ukinuli kada bi se ostvario sveobuhvatni sporazum o recipročnom priznavanju", rekao je Haradinaj.

"Sami smo doneli odluku o taksama, bez ikakvih konsultacija, i tako može ostati zauvek", rekao je Haradinaj, prenosi portal Priština insajt

Kadri Veselji je rekao da će odluke kosovskih institucija o važnim procesima biti u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

"Kosovo je odlučno u tome da zauvek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada neće promeniti", napisao je još Veselji na svom Fejsbuku i dodao da su imali "veoma konstruktivan sastanak" i da su razgovarali o izazovima ove godine.

Takse su uvedene pre dva meseca, 21. novembra, a Beograd nije primenio kontramere, ali je čvrst u stavu da bez ukidanja taksi nema nastavka dijaloga sa Prištinom, a time ni rešavanja pitanja Kosova, odnosno sporazuma o normalizaciji odnosa, na čemu insistira međunarodna zajednica.

Usledili su pozivi EU Prištini da povuče odluku o taksama, a potom i "pretnja" glavnog saveznika, Sjedinjenih Država, da će se, ukoliko to ne učini, Priština suočiti sa sankcijama, pre svega povlačenjem podrške transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

Priština je sada, prema ocenama analitičara, suočena sa realnošću, a Zeri ocenjuje da su takse nametnute Srbiji poslednja "jabuka razdora" između Tačija i Haradinaja.

Ima mišljenja, međutim, da je kosovska realnost drugačija i da simultanka Tačija i Haradinaja, navodno dobrog ili bar manje lošeg i lošeg momka, koji imaju isti cilj, priznanje kosovske nezavisnosti, ne može da traje beskonačno.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво