Vučić sa "Reporterima bez granica": Država spremna da poboljša uslove rada medija

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima međunarodne organizacije "Reporteri bez granica" sa kojima je razgovarao o stanju u medijima, napadu na novinara Milana Jovanovića, kao i načinima za unapređenje medijske situacije.

Predsednik Vučić je istakao da su sloboda medija i sloboda govora zaštićeni Ustavom i pravnim sistemom, sapštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Naglasio je da je Srbija usvojila set medijskih zakona 2014. godine, koji su izrađeni u skladu sa standardima Evropske unije.

U decembru je završen nacrt nove Medijske strategije, na kojoj su sa medijskim udruženjima radili i predstavnici međunarodnih organizacija OEBS i EU komisije.

"Medijska strategija predstavlja najvažniji strateški dokument u oblasti medija, koji ima za cilj da postavi osnovne ciljeve i trasira put za medijske reforme", istakao je predsednik Vučić.

Dodao je da je situacija u Srbiji daleko od idealne, ali da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija.

Vučić je predstavnike Reportera bez granica obavestio o istrazi u slučaju Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i drugih nerešenih slučajeva ubistava novinara.

Predsednik Vučić je istakao da postoji visok stepen svesti o neophodnosti rešavanja ovih slučajeva, kao i da za to postoji veliki javni interes.

Predsednik Vučić je pozvao predstavnike organizacije "Reporteri bez granica" da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći, kako bi se svi tokovi javnog novca prema medijima stavili pod regulatornu kontrolu.

Predsednik Vučić je naglasio da postoji zainteresovanost da Srbija potpiše Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji, čiji je inicijator organizacija "Reporteri bez granica".

Ova deklaracija je predstavljena u Parizu tokom obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu.
"Srbija podržava principe iz ove Deklaracije i smatramo da bi njeno potpisivanje, takođe, doprinelo poboljšanju kako medijske situacije, tako i sveukupnih demokratskih procesa u našem društvu", istakao je predsednik Vučić.

Na sastanku je konstatovano da je medijska situacija polarizovana i da je neophodno raditi na poboljšanju uslova i implementaciji Medijske strategije i zakonskih akata, koji bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije u medijima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво