Počinje saradnja Srbije i Palaua, potpisana tri sporazuma

Predstavnici Srbije i Palaua potpisali su u Beogradu tri sporazuma, čime je i zvanično počela saradnja između dve zemlje.

Sporazumi su potpisani u prisustvu ministra inostranih poslova Ivice Dačića i predsednika Palaua Tomija Remengesa.

Ivica Dačić je sa stalnom predstavnicom Palaua u UN Ngedikes Olai Uludong potpisao Sporazum o prijateljstvu i saradnji dve zemlje.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta Republike Srbije i ministarstva zajednice i kulture Republike Palau, potpisao je u ime Srbije ministar sporta Vanja Udovičić.

Takođe je potpisan i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Palau.

Dačić je tom prilikom ukazao da je poseta Remegesa od istorijskog značaja jer je prva poseta predsednika Palaua u istoriji naših odnosa.

Izrazio je, na zajedničkoj konferenciji za medije, samokritiku jer u prošlosti Srbija nije obraćala dovoljno pažnje na pacifičke zemlje.

"Tek sada smo, nedavno, posle mojih zalaganja uspostavili diplomatske odnose sa većinom zemalja tog regiona. U decembru smo potpisali u Njujorku protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa, što je veoma neodgovorno sa naše strane imajući u vidu da su to nama prijateljske zemlje. Baš zato smo rešeni da tu politiku promenimo. Rezultat toga je i ova poseta", rekao je Dačić.

Poseta je, prema Dačićevim rečima, značajna jer se razgovarali o partnerstvu dve zemlje.

"Mi smo danas potpisali sporazum o prijateljstvu i saradnji, ali to je samo osnova za razgovore o saradnji u raznim drugim segmentima", objasnio je Dačić.

Dačić je rekao i da Srbija ima veoma prijateljske odnose sa nizom zemalja tog regiona i da je greška što nismo radili na održavaju tih odnosa posle Titove smrti.

Ukazao je da Palau posebno insistira na pitanju zaštite životne sredine, odnosno negativnim posledicama klimatskih promena.

"To nama deluje kao daleka i nebitna tema, ali za ostrva na kojima oni žive, za biljni i životinjski svet tog regiona je od izuzetnog značcaja", dodao je Dačić.

Kako je naglasio, bilo je razgovora o Kosovu, ali to nije bila jedina tema, niti je Srbija imala samo u vidu pitanje Kosova kada je donela odluku da obnovi prijateljske odnose sa zemljama pacifičkog regiona.

Palau poziva srpske turiste

Predsednik Remenges je ukazao da su Srbija i Palau veoma udaljeni i da je morao da putuje skoro 25 sati, ali da delimo iste hrišćanske vrednosti, te da je u Srbiji video gostoljubivost, poštovanje prema ljudima, na čemu će se zasnivati budući odnos dve zemlje.

"Nije bitno da li ste velika nacija, svi imamo ulogu u globalnoj porodici i što više se razumemo možemo da tražimo mogućnost za saradnju", naglasio je Dačić.

Rekao je da je Vlade Divac najpoznatiji sportista iz Srbije u Palauu, gde vole košarku i bejzbol, te da bi iskustvo Srbije iz oblasti sporta moglo biti dragoceno za mlade u Palauu.

"Klimatske promene ne biraju između okeana i kopna, dešavaju se svuda u svetu", upozorio je Remenges.

Pozvao je građane Srbije da dođu u Palau, a kao posebnu atrakciju naveo je plivanje sa ajkulama koje, kako je rekao, za razliku od onih u Kaliforniji, ne napadaju ljude.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара