Protest "Jedan od pet miliona"

U Beogradu je po sedmi put održan protest "1 od 5 miliona". Počeo je ispred Filozofskog fakulteta, a potom su okupljeni krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama. Protesti su održani i u Kragujevcu i Kraljevu.

Okupljanje građana je počelo oko 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Obratio se glumac Branislav Trifunović koji je poručio da je cilj protesta da se "ovo zlo ovde i ovaj sistem promene".

"Jedna od najlepših vesti koje smo dobili je da je 105 nastavnika i profesora Filozofskog fakulteta poslalo podršku, ovaj građanski protest će postati lavina koju niko neće moći da zaustavi", naglasio je Trifunović.

Pročitao je i pismo sa zahtevima, upućenim i vlasti i opoziciji, u kom je istaknuto da građani ne žele vlast nego servis građana i upravu.

"Dosta nam je vrhovnih komandanata, ne zanima nas koliko nam predsednik spava. Želimo normalne ljude koji će raditi ono za šta ih plaćamo. Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo, kako ćemo da vas smenimo ako ne budete valjali, da nam napišete, izložite ali i potpišete", istakao je Trifunović.

Nakon Trifunovića, obratio se i glumac Nikola Kojo koji je predsedniku Aleksandru Vučiću poručio da se "zaigrao" i da je "zapušio protok energije, ljubavi i radosti". 

"Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si atak na kapital, resurse ovog naroda. Koristio si naš nedostatak hrabrosti da se odupremo toj hajdučiji", rekao je Kojo.

Od okupljenih je zatražio da zgradu RTS-a ne gađaju jajima, na šta je ranije tokom dana pozivano na društvenim mrežama, jer je to, kaže, javni servis svih građana.

"Naš poslednji cilj je da idemo do kraja, do blokade, do neplaćanja svega i svačega, do građanske neposlušnosti", rekao je Kojo.

I Trifunović je, takođe, pozvao da se Radio-televizija Srbije ne gađa ni jajima, niti bilo kojim sredstvima jer će se to, kaže, čistiti od novca građana. 

Građani su nakon okupljanja na Platou krenuli u protestnu šetnju kroz Vasinu, Makedonsku i Svetogorsku ulicu sve do zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj.

Tu su se zaustavili kako bi, kako su ranije najavili, razgovarali sa direktorom Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom Informativnog programa Nenadom Lj. Stefanovićem.

"Izgleda da Dragan Bujošević i Nenad Lj. Stefanović nisu tu. Bujoševiću, poslaćemo pismo na pisarnicu, pa ćemo se videti i razgovarati uskoro", poručio je Trifunović i pročitao pismo podrške profesora sa Filozofskog fakulteta.

Pustili su špicu Dnevnika i uz zvižduke protestnu šetnju nastavili ulicom Kneza Miloša.

Učesnici sedmog po redu protesta "Jedan od pet miliona" nosili su transparente na kojima, između ostalih, piše "Reci ne čiki sa sendivičima", "Pričaju nam da je bolje a u Pošti nikad gore", "Probudi se, ustani Srbijo".

Protestu se pridružio i lider Dveri Boško Obradović, koji je šetnju započeo ispred zgrade Televizije Pink odakle su nastavili do REM-a i Informera.

Protest u Kragujevcu i Kraljevu 

Građani su večeras šetali u Kragujevcu i u Kraljevu.

Okupljenima u Kraljevu se obratio predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je poručio da ne žele da ruše državu već traže rešenje mirnim putem. 

Naglasio je da "ovo nije podrška bilo kojoj političkoj opciji", već "obespravljenom narodu".

"Vojska je ogledalo države. Definitivno smo svedoci da je ova mudrost bezvremena", rekao je Antić.

U petak uveče održani su protesti građana, nezadovoljnih radom vlasti, u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Šapcu i Zaječaru.  

Prvi protest građana pod nazivom "Stop krvavim košuljama" inicijalno je organizovan zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара