Orden Aleksandra Nevskog velika zahvalnost i obaveza

Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je Ordenom Aleksandra Nevskog srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Palati "Srbija" u Beogradu.

"Iskreno mi je drago što odlikujem predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ordenom Aleksandra Nevskog, koji je bio veliki ruski pokrovitelj i vojni diplomata. Tokom 300 godina istorije ove nagrade, pored Kneza Miloša i Nikole Pašića, Aleksandar Vučić danas je odlikovan ovim priznanjem", rekao je predsednik Putin na uručenju Ordena.

Putin je, obraćajući se Vučiću, rekao da je doprinos srpskog predsednika razvoju odnosa dve zemlje u svim pravcima veliki.

"Cenimo vaš principijelni stav. Sada će na počasnom spisku na kom su i drugi znameniti Srbi zasluženo biti i vaše ime", poručio je Putin na ceremoniji.

On je podsetio da je Aleksandar Nevski izuzetna figura u Rusiji, da se proslavio svojim ratnim podvizima, ali i da je čuvao nezavisnost Rusije.

Ovaj orden, dodao je Putin, koji postoji 300 godina, dobili i znameniti Srbi koji su se borili za nezavisnost Srbije, pomenuvši Nikolu Pašića.

"Iskreno se radujem što mogu da vam uručim Orden Aleksandra Nevskog", istakao je Putin.

Vučić je zahvalio na Ordenu rečima da je za njega i za Srbiju ovaj orden velika čast ali i velika odgovornost.

"Moja zahvalnost nije po protokolu, ona je duboka iskrena. Ova nagrada za mene ima veliki značaj", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je Putin podigao Rusiju, ali i zaštitio vitalne interese srpskog naroda.

"Nećemo zaboraviti 2015, kada je Rusija stavila veto u UN na rezoluciju Velike Britanije prema kojoj je trebalo da Srbe proglase za genocidni narod. Tada nas je Putin zaštitio", istakao je srpski predsednik.

Vučić kaže da nikada neće govoriti kao ostali političari i dodao da ovo priznanje predstavlja veliku obavezu da radi na daljoj saradnji dve države.

"Ponosim se mojom Srbijom, koja je zaslužila ovu nagradu. Ovo priznanje znači da smo sačuvali Srbiju kao slobodnu državu. Želeo bih da izrazim i zahvalnost mojoj porodici, i nagradu posvetim mom ocu", zaključio je Vučić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво