Svečani doček za Putina ispred Palate "Srbija"

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je za predsednika Rusije Vladimira Putina svečani doček ispred Palate "Srbija", uz 10 počasnih plotuna, intoniranje himne i smotru počasne garde. Uvek smo mogli da računamo na rusku podršku, a Rusija je uvek mogla da računa da ima saveznika u Srbiji, rekao je Vučić u dobrodošlici. Putin: Radujem se poseti bratskoj Srbiji.

U ruskoj delegaciji su između ostalih šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler i drugi, a dočeku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri srpske vlade.

Vučić i Putin su se zatim uputili na sastanak u užem formatu. Na putu do sale za sastanak ruski predsednik obišao je, u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, izložbu "Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804. do 1918".

Predsednik Vučić poželeo je dobrodošlicu ruskom kolegi i izrazio zahvalnost na njegovom ličnom angažmanu na razvoju srpsko-ruskih odnosa.

"Kada smo se upoznali pre šest godina, uglavnom smo razgovarali kako Srbija da vraća dugove, a danas Srbija nema problema s tim, plaća sve na vreme i postala je pouzdan partner Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić u uvodnom obraćanju.

Vučić je Putinu zahvalio i na podršci Rusije nezavisnosti Srbije i očuvanju teritorijalnog integriteta.

"Uvek smo mogli da računamo na rusku podršku i koliko god je naša zemlja po broju stanovnika i teritorijalno mala, mislim da je Rusija uvek mogla da računa da ima saveznika u Srbiji", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je, govoreći o dinamičnijem razvoju bilateralnih odnosa, lično zahvalio na mnogo energije, truda, rada i energije, ali i poštovanja i ljubavi uložene u razvijanju rusko-srpskih odnosa.

"Nama trgovinska razmena napreduje u ozbiljnim procentima. Uvoz iz Rusiji je veći za 30 odsto, a izvoz iz Srbije je porastao za 4,1 procenat", ukazao je Vučić.

Vučić je kazao da u svim sferama društvenog života naši odnosi napreduju. Naveo je da su neki sporazumi već potpisani, a neke će tek potpisati, podvukavši da je veoma značajna saradnja u digitalnim i informacionim tehnologijama.

Ukazao je da bi nama trebao projekat "tačka ključanja", kako bi zajedničkim snagama napravili hab u Srbiji.

"Hoću da kažem da se svi naši dogovori i sporazumi po pitanju razvoja infrastrukture, odnosa u oblasti energetike, ne samo razvijaju već su na najvišem mogućem nivou. Vojnotehničkom saradnjom smo zadovoljni. Hvala vama za vaš doprinos i na volji da pomognete našoj zemlji, rekao je on.

Vučić je, poželevši dobrodošlicu visokom gostu, rekao i da se nada da će se osećati kao kod svoje kuće, jer su Srbija i Rusija iskreni prijatelji.

Putin: Radujem se poseti bratskoj prijateljskoj Srbiji

Putin je zahvalio Vučiću i građanima na toplom prijemu i istakao da mu je drago što može da poseti prijateljsku, bratsku Srbiju i da sa srpskim kolegom razgovara o svemu što je urađeno i o onome što još može da se uradi u odnosima dve zemlje.

"Poštovani gospodine predsedniče, puno ste uradili poslednjih godina za razvoj rusko-srpskih odnosa i ja ću danas imati lepu priliku i zadovoljstvo da vam uručim državnu nagradu Orden Aleksandra Nevskog za vaš doprinos i sve što ste uradili", rekao je Putin Vučiću u uvodnom obraćanju. 

"Radujem se poseti bratskoj, prijateljskoj Srbiji", rekao je Putin srpskom predsedniku, sa kojim će, kaže, razgovarati o tome šta je za sada urađeno u odnosima dve zemlje i šta još može da se postiogne.

Putin je Vučiću zahvalio na lepim rečima i gostoprimstvu. "Hvala vam na lepim rečima, mi smo u stalnom kontaktu, nedavno ste bili u Rusiji, a sećam se i moje posete Srbiji. Hvala Beogradu i srpskom bratskom narodu na toplom prijemu," rekao je Putin u Palati "Srbija".

Dodao je da između dve zemlje postoje istorijski duboki koreni i duhovna bliskost između dva naroda, koji nam pomažu da te odnose gradimo i u savremeno doba.

Putin je naveo da je robna razmena u porastu i da iznosi oko dve milijarde dolara, a da se odnosi dve zemlje razvijaju u sve više pravaca.

Kako je dodao, danas će se razgovarati o saradnji u energetici i mnogim drugim oblastima, kao i o nekim novim projektima o kojima do sada nije bilo reči. 

Dvojica predsednika prvo razgovaraju tet-a-tet, a potom će im se pridružiti i nekoliko ministara. Nakon toga biće održan sastanak delegacija dve zemlje i potpisan čitav niz dokumenata.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво