Jasna politička volja Vlade Srbije za borbu protiv korupcije

Za efikasno sprečavanje korupcije neophodno je donošenje kvalitetnih zakona i njegova implementacija, a preduslov za to je politička volja, navela je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ističući da je "politička volja Vlade Srbije nedvosmisleno pokazana".

Joksimovićeva je na konferenciji povodom završetka Tvining projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" rekala da politička volja postoji i da je dokazana više puta.

"Najnovijim aktivnostima u pogledu zakonodavnog okvira više nego jasno stavljamo do znanja da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta rada ove vlade", naglasila je Joksimovićeva.

Ministarka je ocenila da članstvo u EU nije garancija za iskorenjivanje korupcije, jer se i danas njene brojne članice suočavanju sa problemima korupcije.

Istakla je važnost upravo zakonodavnog okvira, koji se, kako je navela, često podređuje delotvornom sprovođenju zakona.

"Mislim da ponekad potcenjujemo važnost uspostavljanja zakonodavnog okvira, ali bez njega - šta bismo sprovodili? Samo postojanje efiksanog zakona omogućava postepenu, trajnu i nepovratnu promenu ponašanja i smanjivanje koruptivnog načina mišljenja i delanja", ukazala je ministarka.

Smatra da nisu samo zemlje kandidati za članstvo u EU podložni koruptivnom načinu ponašanja i mišljenja.

"Nekad nije ni korektno reći da su određene nacije i određene države koruptivnije nego druge, jer ono što je pogrešno profilisalo interpretaciju javnog interesa u ovom regionu jesu dešavanja iz 90-tih godina, koja su na ozbijan, dubok i sistemski način poremetila pravilno shvatanje interpretacije javnog interesa i dovela do sistemskih problema u koruptivnom ponašnjau mišljenja i delanja", navela je Joksimovićeva.

To su, kako je navela, prepoznali građani koji su svojevremeno podržali platformu nove politike borbe protiv korupcije kao najvažnijeg segmenta za vladavinu prava, njeno jačanje i povratak poverenja u državu i njene institucije.

Što se tiče zakonodavnog okvira, ona kaže da jeste bilo kašnjenja, ali da se Srbije shodno preporukama i iskustvu brojnih država članica rukovoridila principom "kvalitet pre brzine".

Za ovakav zakon nikada ne može da bude kasno jer je, kako je istakla, ovo sistemski, krovni zakon za sprečavanje korupcije.

Napomenula je da je prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja koje je sprovelo Ministarstvo za evrospke integracije 21 odsto građana borbu protiv korupcije prepoznalo kao najvažniju temu koja utiče na njihov svakodnevni život, poverenje u institucije, javne funkcionere i način na koji doživljavanju zaštitu javnog interesa, a povezano je sa procesom evrospkih integracija.

"Prema istom istraživanju javnog mnjenja podigli smo procenat građana na 75 odsto, koji smatraju da reforski proces treba sprovoditi nezavisno od procesa evorspkih integracija, a to je snažan motifikascioni faktor da nastavimo dalje", istakla je Joksimovićeva.

Napomeninjući da u svim reformskim procesima EU pomaže Srbiji, ministarka je navela da je EU Srbiji ne samo spoljno politički prioritet, već i strateški partner u reformskim procesima.

"To je ono što građani i očekuju od evropskih integracija", zaključila je ministarka Joksimović.

Kuburović i Kantone o zajedničkoj borbi protiv korupcije

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je sa predsednikom Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Italije Rafaelom Kantoneom o daljoj saradnji Srbije i Italije na sprečavanju korupcije.

Sagovornici su ocenili tom prilikom da Srbija i Italija imaju odličnu saradnju u oblasti pravosuđa, kao i da je ta saradnja najintenzivnija na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ta saradnja, kako je dodala, podrazumeva i učešće u zajedničkim istražnim timovima.

Kantone je ocenio da je dvogodišnji tvining projekat "Prevencija i borba protiv korupcije" koji se odnosio na jačanje kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije Srbije, dao dobre rezultate i dodatno ojačao tu saradnju.

Kantone je ukazao da je Srbija prva država koja je bila pozvana da bude deo Mreže institucija za prevenciju korupcije, koja je osnovana u oktobru 2018. godine u cilju prikupljanja i razmene informacija, kao i dobrih praksi među institucijama za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Mrežu čini trenutno više od 15 država, a direktor Agencije za borbu protiv korupcije Srbije je jedan od dva potpredsednika ove organizcije.

Tokom sastanka Kuburović je takođe najavila da će uskoro početi javna rasprava povodom Nacrta zakona o sprečavanju korupcije (to će biti novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije).

Ona je istakla da su nova zakonska rešenja usklađena sa preporukama GREKO eksperta, i da za cilj imaju širenje ovlašćenja i jačanje nezavisnosti Agencije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи