Ušakov: Putin će sutra izneti stav Moskve o Kosovu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izneće tokom sutrašnjih razgovora u Beogradu stav Moskve o Kosovu. Biće reči i o gasovodu do Srbije.

"Taj stav je jasan, konzistentan i zasnovan na međunarodnim i pravnim okvirima, uključujući i one koji se nalaze u Rezoluciji SB UN 1244", rekao je uoči Putinove posete njegov pomoćnik Jurij Ušakov.

Kako je rekao, Rusija će podržati zadovoljavajuće obostrano prihvatljivo rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština, ali Rusija veruje da bilo kakvo rešenje mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

"Ono (rešenje) treba zaista da bude sprovedeno", rekao je Ušakov, preneo je Tas.

On je na konferenciji za novinare u Moskvi ukazao da se sitacija na Kosovu, ionako teška, dodatno iskomplikovala u poslednje vreme zbog uvođenja taksi i odluke o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Ušakov je to nazvao provokatovnom potezima kosovskih Albanaca.

"To su stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH. To je i decembarska odluka tzv. kosovskog parlamenta o usvajanju zakona o transfomaciji snaga bezbednosti u vojsku. To predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN", rekao je Putinov pomoćnik. 

Ušakov: Putin i Vučić razgovaraće i o gasovodu do Srbije

Predsednici Rusije i Srbije razgovaraće sutra, između ostalog, i o produžetku gasovoda "Turski tok" do Srbije, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"Razgovaraće se o tome. U tom smislu za sada ništa neće biti potpisano", rekao je Ušakov, prenosi Tas.

Predsednik Rusije će se sastati i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. Ušakov je naveo da će se taj sastanak realizovati posle srpsko-ruskih razgovora.  

Uveren je da će Srbija osigurati bezbednost ruskog predsednikau, a za informaciju o hapšenju ekstremiste koje je navodno planirao napad na Putina, kaže, zna samo iz medija.

Tas navodi da su srpski mediji objavili da je na jugu Srbije uhapšen pripadnik radikalne islamske organizacije, Armin Alibašić, za kojeg se sumnja da je navodno pripremao atentat na Putina.

Izvor ruske agencije navodi, međutim, da to hapšenje nema veze sa posetom ruskog predsednika.

"Srpska strana nas uverava da preduzima sve mere kako bi osigurala bezbednost posete, odgovarajuće srpske službe su u bliskom kontaktu sa našim. Uveren sam da će bezbednost naše delegacije biti osigurana i da nikakvih sabotaža neće biti", rekao je Ušakov.

On je dodao da za hapšenje zna samo "iz izveštaja medija".

"Druge informacije nemam, ali u njima (izveštajima) ima dosta doga nerazjašnjenog", dodao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi sutra u celodnevnu posetu Beogradu i tom prilikom razgovaraće sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i biće potpisano više bilateralnih sporazuma.

U ruskoj delegaciji biće i šef diplomatije Sergej Lavrov, vicepremijer Jurij Borisov, ministar energetike Aleksandar Novak, ministar tehnološkog razvoja Konstantin Noskov, ministar rada i socijalne zaštite Maksim Topiljin, ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin, šef "Gasproma" Aleksej Miler, direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво