Vučić: Putinu uvek govorim istinu, čak i kad mu se to ne sviđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za Tas da je Vladimir Putin lider velike zemlje, a on male, ali da ruski predsednik uvek pokazuje poštovanje za Srbiju.

Srbija je pouzdan partner Rusiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu ruskoj agenciji Tas uoči sutrašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

"Ja to mislim, ja to radim tako, ja ne lažem, možda se nekom ne sviđaju moje reči, ali ja mislim da smo pouzdan partner Rusiji. Kada kažem 'da' predsedniku Putinu, onda mi to i uradimo", rekao je Vučić.

"I kada kažem u Vašingtonu i Briselu da nećemo i da ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji – to je istina i to je fer", kaže srpski predsednik.

Govoreći o Putinovoj poseti, na pitanje kakva očekivanja ima, kaže: "Za nas je to velika poseta, koja ima izvanredna značaj.... Naša očekivanja su velika. Treba da bude potpisano mnogo sporazuma. Trenutno je na listi 21 sporazum, a to su samo oni glavni, a ima i drugih . Ovi sporazumi imaju značaj i za Rusiju."

Posebno je istakao značaj projekta "Turski tok" i izgradnje interkonektora kroz Bugarsku preko kojeg će Srbija dobiti gas.

Govoreći o putu Srbije u EU, Vučić kaže da u Briselu znaju da Srbija ne glasa protiv Rusije i ruskih interesa.

"Uvek smo bili korektni, pridržavali smo se evropskog puta. Za razliku od drugih nismo hteli u NATO i nismo hteli da svoj evropski put gradimo na antiruskoj politici", istakao je on.

Takođe je ponovio da za razliku od većine Srba smatra da je neophodno postići sporazum sa Albancima, ali da smo trenutno veoma daleko od toga. 

"Putin se pridržavao stava da sve što odluči Srbija, Rusija će podržati. Ali, ja ne želim samo to. Ja hoću da se savetujem s njim da bih video šta je najbolje. I zato ću ovog puta veliki deo vremena u okviru političkih razgovora posvetiti mom viđenju situacije na Kosovu. Da čujem od predsednika Putina šta on misli. Poslednji put sam sam čuo od njega sve - i reči podrške i određene sumnje kada je reč o ponašanju nekih međunarodnih činilaca .. i sve mi je to ostalo u glavi", kaže Vučić. 

Vučić je istakao da je ruski predsednik veoma popularan u Srbiji i da će se veliki broj ljudi, koji godinama želi da ga vidi, okupiti i doći, "samo da ga vidi".

Jedan od razloga Putinove popularnosti u Srbiji je taj što je Moskva spasila Srbiju stigme genocida, istakao je Vučić u intervjuu prvom zameniku generalnog direktora agencije Tas, Mihailu Gusmanu uoči sutrašnjeg dolaska Putina u Beograd.

Kako je naglasio Vučić, nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada su (ruski šef diplomatije Sergej) Lavrov i (ruski stalni izaslanik u UN Vitalij) Čurkin po Putinovoj naredbi spasili Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u SB UN.

"Nikada to nećemo zaboraviti", istakao je predsednik Srbije.

"Putina uvek pitam za savet" 

Vučić je rekao da se uvek konsultuje sa svojim ruskim kolegom i da ga pita za savet.

"Upoznajem ga sa svim što se događa i ne lažem, govorim istinu, iako mu se ne sviđa uvek sve", kaže Vučić.

Kako je rekao, to je jedna od stvari koje Putin veoma poštuje.

"I ja to poštujem, jer je on lider velike zemlje, a ja sam lider male zemlje i on pokazuje poštovanje za ovu zemlju. Ja sam mu veoma zahvalan", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije podsetio je da je bio pod ozbiljnim pritiskom nakon što je Srbija poslala humanitarnu pomoć Siriji.

"Nismo poslali oružje, već žitarice, puter i šećer, ali su počeli oštri napadi na nas. I kad sam došao kod predsednika Putina i došli su i novinari, rekao sam mu da možemo da pošaljemo jedan ili dva aviona sa (humanitarnom) pomoći. I Vladimir Vladimirovič mi je rekao: Aleksandre, ne radi to, to stvara samo dodatne probleme za tebe", ispričao je Vučić u intervjuu za Tas.

Vučić se nada da će pravoslavci prevazići pokušaje podele

Vučić je izrazio nadu da će pravoslavni hrišćani moći da prevaziđu pokušaje podele pravoslavnog sveta.

Zabrinut je, kaže, poslednjim razvojem događaja. Ukazuje da da je razgovarao sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejom, koji je, kaže, bio tužan zbog svega što se događalo nedavno, kao i bilo ko drugi koji živi za jedinstvo pravoslavnog sveta.

"Nadam se da ćemo to jednog dana moći da prevaziđemo", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, srpska i ruska pravoslavna crkva su toliko bliske da Srbi gotovo da ne vide razliku.

"Verujem da to govori o poverenju i srodnosti koje niko ne može da podrije, čak ni u najtežim vremenima. To je pomoglo da se neguju najbliži i najsrdačniji odnosi između Srbije i Rusije i između naših ljudi", istakao je srpski predsednik.

Ruska agencija podseća da je srpski patrijarh Irinej ranije ocenio da je podela Pravoslavne crkve u Ukrajini uzrokovana ambicijama velikih sila da se približe Rusiji, kao i da su razlozi za tu podelu politički, a ne zasnovani na kanonima.

Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je 6. januara ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, čime je ta crkva zvanično postala odvojena od Ruske pravoslavne crkve.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво