Karla del Ponte: Previše je kasno za istinu

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da je prošlo previše godina od zločina na Kosovu i da ne očekuje da će Specijalni sud doći do istine i zadovoljiti pravdu.

"Previše je kasno da se utvrdi istina o zločinima počinjenima na Kosovu, a pogotovo o 'Žutoj kući'. Pokušavali smo da to uradimo svojevremeno, ali nismo uspeli", rekla je Karla del Ponte u telefonskom razgovoru za Tanjug.

Del Ponteova je tako odgovorila na pitanje Tanjuga da prokomentariše mogućnost da žrtve OVK i njihove porodice ipak dočekaju pravdu i pored toga što su brojni dokazi o tim zločinima uništeni u čemu je udela imao, kako se spekuliše, i bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, koji će biti advokat odbrane bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

"Najs, koliko se sećam, nije bio umešan u slučaj istrage o 'Žutoj kući'", rekla je Del Ponteova i dodala da ne zna da li će sud posle toliko vremena moći da utvrdi istinu.

Kako kaže, ne može ništa više da kaže o tome, jer je prošlo mnogo godina, pa se ni sama više ne seća detalja vezanih za to, a u međuvremenu se bavila i drugim predmetima.

Advokat Branislav Tapušković, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom, tvrdi da je Džefri Najs, kao tužilac Haškog tribunala, imao udela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju "Žuta kuća", što je, kako je danas naveo medijima, svojevremeno tvrdila i Karla Del Ponte.

Priča o uništavanju dokaza u Tribunalu otvorena je pre desetak godina, a Del Ponteova je u jednom od intervjua 2011. navela da je Diku Martiju rekla da treba da ide u Hag, jer tamo postoji dosije i dokazi koji su sakupljeni u "Žutoj kući", a da pritom nije znala da su "dokazni uzorci bili uništeni". 

Tada je izjavila i da je zatražila od Tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza.

"Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je taj rezultat, ali ne mogu da vam to kažem, jer nisam više u Tribunalu. Pitajte Serža Bramerca, sadašnjeg glavnog haškog tužioca. Zna vrlo dobro ko je naredio", rekla je tada Del Ponteova. 

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 16. jan 2019, 00:57)
anonymous [neregistrovani]

Шта рећи на ово

У дивну "унију" хрлимо.

(utorak, 15. jan 2019, 23:07)
anonymous [neregistrovani]

David

Genocid nad Jevrejima tokom II Svetskog rata,jos uvek se procesuiraju ili su se doskoro procesuirali zlocincima koji su isti i pocinili,pa tako nista nije kasno da se zlocinci nadju pred sudom pravde,ma koje nacionalnost on ili ona bil.Strasno je cuti nesto da je zastarelo za pocinjene gnusne zlocine.

(utorak, 15. jan 2019, 23:00)
anonymous [neregistrovani]

Nije kasno

Za onu poslednju,božiju nikad nije kasno!

(utorak, 15. jan 2019, 22:53)
anonymous [neregistrovani]

Ма није ваљда

Кад су Срби у питању, онда сте били врло брзи и ажурни. Кад су сви остали у питању - те је прерано, те је прекасно. А из авиона се све види и све зна: и на чијој сте страни и чију политику заступате. Нема ту никакве правде. Чуди ме само што нас наши политичари упорно вуку тамо где нас не желе и где ће нас увек понижавати и шиканирати. Биће ваљда једног дана бољих дана и за нас Србе.

(utorak, 15. jan 2019, 20:48)
anonymous [neregistrovani]

uvek isto

Najpre je bilo prerano,sad je prekasno!? Kad ne zelis nesto da uradis lako nadjes izgovor.

(utorak, 15. jan 2019, 19:52)
milan [neregistrovani]

Dokazi

Nikakvih problemo oko tih dokaza ne bi smelo biti jer
su Klintonovi još uvek živi i mogu dati iskaze.Posebno
Klinton, koji je u više navrata sam boravio na Kosovu.

(utorak, 15. jan 2019, 19:22)
anonymous [neregistrovani]

Pravo i pravda su "fikcija", drugim recima., nesto....

.....sto ne postoji, i nesto sto nikada nije ni - postojalo!!

(utorak, 15. jan 2019, 19:12)
anonymous [neregistrovani]

Gde je medjunarodna pravda?

Na dnu okeana, pa je trazi.

(utorak, 15. jan 2019, 19:03)
anonymous [neregistrovani]

Slom

Slom medjunarodne pravde ! Ako je to i postojalo.

(utorak, 15. jan 2019, 18:50)
Dragan S [neregistrovani]

To se i cekalo

Jer istina ne odgovara ne samo Albancima vec i njihovim sponzorima koji su i osnovali Haski sud . Sud je osnovan ne da bi se doslo do istine vec da bi se mi disciplinovali , to jes naucili pameti ko kosi a ko vodu nosi.