Haradinaj: Ako sporazum ne postignemo do 2022, takse ostaju

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da su SAD zvanično zatražile od Prištine da ukine nametnute stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i ponovio da se to neće dogoditi dok se ne postigne sporazum kojim će Srbija priznati kosovsku nezavisnost.

Ramuš Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je američki stav o taksama na robu iz Srbije dobio preko ambasadora SAD u Prištini, Filipa Kosneta.

"Ambasador je izrazio stav američke vlade o zahtevu za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtev. Međutim, oni su svesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove", rekao je Haradinaj nakon sednice vlade, prenela je Gazeta ekspres.

Uprkos američkom zahtevu i zaprećenim sankcijama Prištini, Haradinaj tvrdi da će ovako uvećane takse ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao priznavanjem kosovske nezavisnosti od Srbije.

Dosadašnji trogodišnji dijalog koji su Beograd i Priština vodili u Briselu, Haradinaj je nazvao "cirkusom" i dodao da do sada postignuti efekti nisu vredni vraćanja taksi na stari nivo.

Ponovio je da je Priština spremna da danas suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sporazum.

"Nema toga što bi moglo da zameni sporazum. Ali, pre nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvatni, neću dozvoliti da takse budu suspendovane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih taksi i jeste potpisivanje sporazuma o priznanju kosovske nezavisnosti", rekao je Haradinaj.

Očekuje, kaže, da sporazum sa Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022, takse će ostati na snazi.

"Ako obe zemlje (Srbija i Kosovo) ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno", rekao je Haradinaj.

Prištinska Koha onlajn je prenela da je Haradinaj kazao da SAD nemaju stav kada je u pitanju razgraničenje Srbije i Kosova, odnosno razmena teritorija.

Smatra da svako ko se zalaže za nepoštovanje odluke od 17. februara 2008. o "priznanju nezavisnosti Republike Kosovo" u sadašnjim granicama i razmišlja o nečem što nije predviđeno kosovskim ustavom treba da završi u zatvoru.

Tvrdi i da ima direktnu komunikaciju sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Oni su, tvrdi, rekli da zbog toga ne treba da bude paranoičan iz straha da će to biti tema dijaloga, jer time blokira "pozitivne opcije".

"Poštujem Ameriku kao Kosovo. Proglasili smo Kosovo državom 17. februara (2008). Ovo Kosovo gaji ljubav prema Americi. Ali mi ne možemo preći preko tog datuma i nije logično preći preko sebe samih da bismo razgovarali o toj temi. Svako od nas. Mi imamo ustav. Ako delegacija za dijalog izađe iz ustava, treba ih strpati u zatvor."

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво