Kosovski lideri povodom godišnjice Račka

Dve decenije od masakra u selu Račak, gde je tokom poslednjeg rata ubijeno 45 Albanaca, navodno civila, albanski lideri u Prištini, od kojih su mnogi pozvani ili se očekuje da budu pozvani pred Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, iskoristili su da ponove optužbe na račun Srba i Srbije za taj zločin.

U Račku su danas bili gotovo svi predstavnici privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Veselji, Fatmir Ljimaj, kao i Isa Mustafa i Aljbin Kurti, predsednici dve najuticajnije opozicione partije - Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.

Za Tačija i Haradinaja masakr u Račku je "genocid koji su sprovele srpske snage".

To je, napisao je Tači na Fejsbuku, probudilo ceo svet i pokrenulo međunarodnu diplomatiju.

Masakr u Račku je bio povod, izgovor i okidač za odluku NATO-a da bombarduju Srbiju, koja je bezuspešno tvrdila da nije reč o civilima, već "presvučenim teroristima", a Tači je, kaže, uveren da će počinioci tog zločina "pripadnici srpske policije i vojske na Kosovu", jednog dana odgovarati.

I Haradinaj, takođe, tvrdi da je masakr u Račku "dokaz genocidnog kriminala na Kosovu".

Ljimaj za masakr u Račku tvrdi da je "to najbolji dokaz onoga što je bio plan Srbije za Albance".

On se prisetio i američkog diplomate Vilijema Vokera, za kojeg je rekao da je zslužan zato što je mobilisao svet na temu, kao kaže, zločina Srba, te da će mu na tome zauvek biti zahvalan.

Na današnji dan, pre 20 godina, u selu Račak na Kosovu i Metohiji, pronađena su tela 45 Albanaca. Za ubistvo je optužen Beograd što je bio i direktan povod za bombardovanje SRJ.

Optužbe koje je izrekao tadašnji šef misije OEBS-a na KiM Vilijam Voker, da su vladine snage u Račku počinile masakr nad nedužnim civilima, bile su presudne za odluku NATO-a  da SRJ bude bombardovana dva meseca kasnije.

Svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, ali na zapadu je taj događaj kvalifikovan kao zločin nad civilima, koji je poslužio kao izgovor za bombardovanje.

Tri ekipe forenzičara - jugoslovenska, beloruska i finska - utvrdile su da su na telima poginulih u selu Račak pronađene samo rane iz vatrenog oružja, i to iz daljine.

Posle iznošenja dokaza Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom da su u Račku vođene borbe protiv albanskih terorista i da su poginuli bili pripadnici ilegalne OVK, iz optužbe protiv generala Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i ostalih, ovaj slučaj je izbrisan.

Ranta: Voker diktirao kako da se napravi izveštaj 

Voker, koji će ove godine naputniti 84 godine svakog 15. januara je prisustvovao Akademiji povodom stradanja u Račku. Kosovske vlasti su mu pre dve godine podigle spomenik u memorijalnom kompleksu Račak.

Tadašnji američki predsednik Bil Klinton je nakon dešavanja iz januara 1999. godine govorio da svi treba da zapamte šta se dogodilo u Račku...

Mediji su prošle godine preneli izjavu finske forenzičarske Helene Rante da joj je Voker "diktirao" kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu, da mora da korisiti reč masakr... Voker je jedan od retkih međunarodnih zvaničnika koji se izjasnio i protiv osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine.

Prema zvaničnoj verziji sadržanoj u izveštaju MUP-a i u zapisniku istražnog sudije o uviđaju, u Račku je došlo do sukoba naoružanih Albanaca sa srpskom policijom. Tom prilikom poginulo je četrdesetak Albanaca, koji uglavnom nisu bili u uniformi ali su svi imali toplu višeslojnu odeću, a veliki broj njih i istovetne vojničke čizme, te su većinom posedovali vatreno oružje, koje su tada i upotrebili.

Selo Račak je, inače, bilo okruženo rovovima, tu se nalazio jedan od štabova tzv. OVK, a na mestu događaja su pronađene i velike količine oružja i municije.

Prema rečima istražnog sudije Danice Marinković, koja je svojevremeno obavila uviđaj u Račku, tada je utvrđeno da nije bilo masakra i da poginuli nisu nedužni albanski civili, već pripadnici OVK, a o tome postoji obiman dokazni materijal sa fotografijama, uključujući i gomilu oružja koja je pronađena u selu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи