Popović: Putinova poruka će ohrabriti Srbe na KiM

Predsednik Rusije Vladimir Putin će sigurno doneti poruku koja će ohrabriti sve Srbe na KiM, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Nenad Popović je za Tanjug rekao da će Putin sigurno reći da je Kosovo za Rusiju neodvojivi deo Republike Srbije i da će nastaviti da podržava Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Siguran sam da će se otvoriti veoma važne političke teme kako da se nastavi dijalog, jer Srbija je za dijalog. Rusija je nekoliko puta već iskazala spremnost da, ukoliko dođe do promene formata dijaloga, a mora da dođe pošto je Briselski sporazum propao, uzme učešće u pregovorima, ukoliko je Srbija zvanično pozove", rekao je Popović za Tanjug.

Taj format koji bi mogao da donese rezultat u pregovorima bi, podseća, uključio i SAD i Rusiju i Kinu, kao i Evropsku uniju.

Dodaje da poseta predsednika Putina Beogradu dolazi u važnom momentu za Srbiju, kada su, između ostalog, Albanci sa Kosova potpuno prekinuli dijalog i nisu ispunili ništa iz Briselskog sporazuma.

Može se reći, ocenjuje ministar, da su Albanci sa Kosova stavili tačku na Briselski sporazum, navodeći da je taj sporazum "mrtav" uvođenjem taksi na srpsku robu koje su "nonsens" u 21. veku.

Poseta, dodaje, dolazi kada, s druge strane, Srbija pokazuje veliku kooperativnost i želju da nađe kompromis.

"Ova poseta će dati ogroman značaj za Srbiju, zato što je Rusija u ovom prethodnom periodu bezrezervno podržavala naš teritorijalni integritet i suverenitet i podržavala rezoluciju 1244 koja egzaktno kaže da je Kosovo neodvojivi deo Srbije", rekao je Popović.

Rusija je, kaže, čuvala rezoluciju i tako će biti u budućnosti.

"Siguran sam da će predsednik Putin nastaviti da podržava Srbiju po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i sve Srbe koji žive na Kosovu", istakao je Popović.

Prvi digitalni dijalog dve zemlje

Ministar je rekao i da će se u okviru Putinove posete održati prvi srpsko-ruski "Digitalni dijalog". Okupiće, kako kaže, po 25 kompanija iz obe zemlje koje su lideri u digitalizaciji i inovacijama.

Kompanije će predstaviti najnovija znanja iz oblasti veštačke inteligencije, robotike, primene digitalizacije u poljoprivredi i medicini, rekao je Nenad Popović Tanjugu.

Takođe, kako kaže, biće prisutne i kompanije koje se bave dijagnostikom i lečenjem oboljenja od kancera, ali i one koje se bave najnovijim tehnologijama u oblasti pametnih gradova i biotehnologija, digitalizacijom elektroenergetike i elektroenergetskih mreža.

Veliki je opus kompanija, a među njima su i one iz kreativne industrije koje se bave gejmingom i animacijom na tržištima celog sveta, dodao je ministar.

"Ovo je prvi dijalog koji će biti osnova za sve buduće dijaloge digitalnih kompanija Srbije i Rusije. Planirano je da se on održava dva ili tri puta godišnje naizmenično u Srbiji i Rusiji", rekao je Popović.

Istakao je da ogroman značaj digitalnom dijalogu daje činjenica da je lično predsednik Putin, s jedne strane, predsedavajući glavnog odbora u Rusiji koji se bavi digitalizacijom ruske države i ruske industrije, a sa druge strane, predsednik Vučić je, kaže, najodgovorniji i razume značaj digitalizacije srpske ekonomije.

"Sigurno će ovaj biznis dijalog u budućnosti doneti i nova radna mesta, veći izvoz srpskog znanja u Rusiju i ekonomski rast. Srbija za sada odlično prodaje i šljive i jabuke Rusiji, ali želimo da u Rusiju izvozimo ono što je najcenjenije, a to je srpsko znanje, pogotovo inženjersko", rekao je ministar.

Organizatori dijaloga su odlukom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina, sa srpske strane ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, i sa ruske strane Dmitrij Peskov, specijalni savetnik predsednika Rusije za digitalizaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво